Lietuvoje jau du 4G – kurį pasirinkti?  (2)

Nors lietuviai mėgsta padejuoti, kaip mūsų valstybė atsilieka nuo Vakarų pasaulio, tačiau dažnai pamirštame, jog kai kur mes lyderiaujame. Visų pirma tai interneto ryšys ir jo greitaveika. Nuolatinis interneto spartos didinimas Lietuvoje turbūt jau nieko nestebina, tačiau situacija yra visiškai priešinga už Atlanto.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Štai vienas didžiųjų JAV interneto tinklapių apie technologijas netgi pasiūlė kraustytis į Lietuvą tiems, kurie nori turėti tikrai gerą ir spartų internetą. Čia rašoma apie optinį internetą, tačiau mes galime pasigirti ir naujos kartos (4G) ypač sparčiu mobiliuoju internetu. Visai neseniai „Omnitel“ pristatė 4G LTE mobiliojo ryšio technologijos paslaugas, o Telecentro 4G „WiMAX“ mobiliuoju internetu MEZON naudojamės jau daugiau nei dvejus metus.

Mums, pažangių technologijų paragavusiems lietuviams, turbūt svarbiau, kaip spėti sekti naujoves ir kurią paslaugą pasirinkti. Pabandysime palyginti dviejų skirtingų, bet viena kryptimi žengiančių, 4G technologijų paslaugas, kurios mums prieinamos jau dabar. Kalbame apie mobilųjį 4G internetą kompiuteryje – „WiMAX“ technologijos ir 4G LTE technologijos.

Ryšio aprėptis

Visų pirma apžvelkime, kur veikia 4G MEZON ir kur 4G LTE internetas. Telecentro teigimu, 4G internetu MEZON gali naudotis jau daugiau 60% Lietuvos gyventojų, jis prieinamas daugiau nei pusšimtyje Lietuvos miestų ir miestelių. Žemėlapį ir platesnę informaciją galite pamatyti čia.

Įdomus faktas, kad pagal 4G „WiMAX“ bazinių stočių skaičių (pirmojo šių metų ketvirčio duomenimis) Telecentras jau pralenkė „Bitės“ ir „Tele2“ 3G tinklus. Telecentras skelbia, kad Lietuvoje veikia daugiau nei 300 4G „WiMAX“ bazinių stočių, o iki metų pabaigos jų veiks apie 400.

4G LTE internetu galima mėgautis kol kas tik keliose vietose, pvz., Vilniuje jis veikia Gedimino prospekto rajone, J. Jasinskio gatvės „Verslo trikampyje“, apie Konstitucijos prospektą, aplink Rotušę bei dalyje Naujamiesčio. Kiti keturi Lietuvos miestai turi po vieną gatvę ar alėją, kur šis internetas yra prieinamas, tad padengimo žemėlapis šiuo metu yra labai mažas (gal todėl bendrovė „Omnitel“ savo interneto svetainėje jo atskirai ir nepateikia). Tiesa, 4G LTE startavo dar visai neseniai, o tinklą žadama labai sparčiai plėsti, kaip bus toliau – pamatysime.

Duomenų siuntimo ribos

Tie, kas internetu naudojasi nuolat, renkasi neribojančius planus, bet skaičiuoti duomenis turbūt nepatinka ir tiems, kurie internetu naudojasi rečiau – tik papildomas rūpestis ir nuolatinis nerimas, kad tik pigus internetas netaptų labai brangiu, jeigu tektų mokėti už papildomus megabaitus.

O bendrovė „Omnitel“ sugalvojo dar kitokį variantą – įsigijęs 4G LTE mobiliojo interneto kompiuteryje planą gali siųsti 5 arba 10 GB duomenų per mėnesį, po to, greitaveika sumažinama iki 120 Kbps. Ką tai reiškia? Turbūt tai, kad tavo internetas staiga tapo nebe 4G, nors ir pasirinkai 4G. O kas yra 5 GB? Juk tai tik vienas DVD filmas. O ką galima nuveikti internete, kurio sparta 120 Kbps? Geriau jau nekomentuoti...

Kitaip nei 4G LTE, 4G interneto MEZON visi planai neriboja siunčiamų duomenų kiekio, turbūt dėl šios priežasties paskutinį praėjusių metų ketvirtį Telecentro mobiliojo interneto klientai persiuntė beveik tiek pat duomenų (1263 mln. MB), kiek, remiantis RRT duomenimis, visų trijų Lietuvos mobiliojo ryšio operatorių kartu sudėjus (1362 mln. MB). Galimybės yra, tai klientai ir netausoja resursų – teigiama, kad vienas rekordininkas per mėnesį sugebėjo siųsti net 2 milijonus MB duomenų.

Kaina ir greitaveika

Trečias, ne ką mažiau svarbus, dalykas – kaina. Su tuo susijusi ir greitaveika.
Šiuo metu siūlomi trys 4G interneto MEZON planai, 4G LTE – du. Palyginkime juos pagal paslaugų tiekėjų pateikiamą informaciją jų interneto tinklapiuose.

 

Operatorius
Mokėjimo planas
Maksimali greitaveika
Suteikiamas duomenų kiekis
Mėnesinis mokestis
Telecentras
MEZON „Bendrauk“
iki 1 Mb/s
Neribojamas
39
MEZON „Nevaržyk“
iki 4 Mb/s
Neribojamas
49
MEZON „Pramogauk“
iki 10 Mb/s
Neribojamas
69
„Omnitel“
4G LTE internetas kompiuteryje  5
iki 30 Mb/s
5 GB
69
4G LTE internetas kompiuteryje 10
iki 80 Mb/s
10 GB
99

 

Visos kainos nurodytos Lt su PVM.

Pigiausias 4G interneto planas – 39 Lt (MEZON „Bendrauk“). 4G LTE internetas gerokai brangesnis – 69 arba 99 Lt, bet deklaruojamos ir ženkliai didesnės 4G LTE greitaveikos nei 4G interneto MEZON.

Tačiau šiuo atveju greitaveika – subtilus dalykas. Čia verta pamąstyti, ar tikrai verta už didesnį greitį mokėti žymiai daugiau? Pasinaudojęs iš pradžių 512 Kbps, po to 1 Mbps greitaveikos internetu, skirtumą pajusime tikrai. Pernelyg lėtas internetas jau nebeatitinka net ir minimalių poreikių. Tačiau megabitais skaičiuojami skirtumai ne tiek akivaizdūs, jeigu siunčiami tik elektroniniai laiškai, naršomas internetas. Žinoma, labai didelė sparta aktualesnė tiems, kas siunčia didelės apimties bylas, ypač vaizdo medžiagą, ir nori tai padaryti greitai.

Bet tai tik viena medalio pusė. Kita gi – realiai suteikiami greičiai, kurie gali gerokai skirtis nuo deklaruojamų marketingo tikslais. 4G „WiMAX“ tinklo galimybės, kol jis dar nėra atnaujintas pagal 4G „WiMAX 2“ standartą – iki 40 Mbps, Telecentras tiesiog nedeklaruoja maksimalių teorinių galimybių, o suteikia klientams nuo 1 iki 10 Mbps. Portalo technologijos.lt redakcijos atlikti nepriklausomi testai parodė, kad tokį greitį pasiekti yra visiškai realu. Taigi, klientas gauna panašiai tai, kas žadama.

„Omnitel“ deklaruoja maksimalias teorines galimybes – iki 30 Mbps ir 80 Mbps, bet priduria, kad vidutinė greitaveika bus 20 Mbps arba 40 Mbps. Stebėtinai didelis skirtumas tarp maksimalios ir vidutinės. Ar tai reiškia, kad reali greitaveika gali būti ir 1 Mbps, ir 5 Mbps, ir 10 Mbps? Žinoma, tai tik teoriniai pamąstymai – kol kas „Omnitel“ 4G interneto greičio netestavome, tad realių duomenų neturime.

Žinoma, fizikos neapgausi, radijo bangų sklidimui įtakos turi reljefas, įvairios kliūtys ir pan., tačiau reikia suprasti ir tai, kad kai kurie skaičiai – tai reklamos ir viešųjų ryšių priemonė.

Įrenginiai

Nesvarbu, kurio operatoriaus paslaugą pasirinktum, prireiks ir atitinkamos įrangos. Telecentras šiuo metu siūlo penkis įrenginius 4G internetui MEZON, o „Omnitel“ – vieną. Kuo skiriasi jų įsigijimo sąlygos, geriausiai matosi, kai palygini lentelėje:  

Operatorius
Įrenginys
Modelis
Kaina be sutarties
Kaina su 12 mėn. sutartimi
Kaina su 24 mėn. sutartimi
Kaina su 36 mėn. sutartimi
Kiek vartotojų gali naudotis vienu metu?
„Omnitel“
ZTE MF820
699 Lt
-
1 Lt + 25 Lt / mėn.
-
1
Telecentras
 
Yra keli modeliai
249 Lt
149 Lt arba 15 Lt / mėn.
1 Lt
-
1
IMW-C610W
499 Lt
299 Lt
199 Lt arba 10 Lt / mėn.
-
8
SWC 3200
399 Lt
299 Lt
199 Lt
99 Lt
neribojamas
SWC 5200
499 Lt
399 Lt
299 Lt
199 Lt
neribojamas
CPE OD200
999 Lt
99 Lt / mėn.
59 Lt / mėn.
-
neribojamas
ZTE MF820
699 Lt
-
1 Lt + 25 Lt / mėn.
-
1

Visos kainos nurodytos Lt su PVM.
*Apie naujieną rinkoje –
MEZON YZI galite paskaityti mūsų straipsnyje.

Įrangos pasirinkimas ir kainos akivaizdžiai skiriasi. Nuspręsti, kurio operatoriaus siūlomas paslaugas pasirinkti, paliekame Jums patiems. Remdamiesi kainų ir planų dinamika siūlome „gaudyti“ akcijų pasiūlymus, nes jais pasinaudojus, mobiliuoju 4G internetu galima naudotis tikrai gerokai pigiau.

Gero ryšio!

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(12)
(0)
(10)

Komentarai (2)