Perregimos baterijos – dar vienas žingsnis skaidriosios elektronikos link  (7)

O jei mobilieji telefonai, be visa ko, būtų dar ir perregimi? Toks mobiliojo ryšio aparatų pavidalas netolimoje ateityje gali tapti tikrove, kadangi mokslininkams pavyko sukonstruoti permatomą bateriją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Skaidrūs ekranai, schemos ir klaviatūra – nenaujas išradimas. Tačiau joks mobilusis telefonas negali apsieiti be energijos šaltinio – baterijos. Kad jos galėtų būti skaidrios ir permatomos, iki šiol net tokia mintis į galvą kam nors vargu ar ateidavo. O štai Stenfordo universiteto (Kalifornija, JAV) mokslininkas Yi Cui šią mintį ne tik pasigavo, bet ir įgyvendino. Išradimo autorius tvirtina, jog jo sukonstruota baterija yra paskutinė dėlionės dalis, kurią turint galima pradėti gaminti perregimus elektronikos reikmenis. Kitos elektroninių įrenginių perregimos detalės yra tiesiog nepaprastai plonos originaliųjų detalių versijos. Tačiau analogiškai išploninta „nematomoji“ baterija energijos savyje talpintų ne tiek jau ir daug. Tad Y. Cui su kolegomis pagamino mikroskopines akumuliatoriaus plokšteles, įmontavo jas į permatomą elektrolito savybėmis pasižymintį gelį ir visą konstrukcija sutvirtino plastiku. Akumuliatoriaus plokštelės yra tokios mažos, jog plika akimi jų įžiūrėti beveik neįmanoma. Tai – viena esminių išradimo skaidrumo prielaidų. O štai elektrolitinis gelis baterijai suteikia tokiems elementams šiaip jau nebūdingo lankstumo.

„Skaidrumas yra reguliuojama savybė, - aiškina išradimo autorius. – Tad, iš principo, baterija skaidrumu gali prilygti net ir stiklui. Deja, skaidrumas ir sukauptos energijos tankis yra sunkiai suderinamos charakteristikos. 50-80 proc. skaidrumo baterija savyje talpintų nuo trečdalio iki pusės energijos kiekio, kurį talpina įprastos baterijos.“ Anot Y. Cui, energetinę talpą būtų galima didinti bateriją storinant.

Perregimos baterijos autorius įsitikinęs, jog ši naujovė rinkoje įsitvirtins per artimiausius dvejus-ketverius metus, priklausomai nuo to, kaip efektyviai pavyks organizuoti tokių baterijų gamybos procesą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Saulius Žukauskas
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)