Rusijoje įgriuvusi naujai statomos AE siena sukėlė abejonių apie būsimą tokių elektrinių saugumą  (14)

Prie Sankt Peterburgo, Sosnovyj bor gyvenvietėje statomoje antroje Leningrado atominėje elektrinėje (LAE-2) sugriuvo metalo konstrukcijos, praneša newsru.com. Tai įvyko liepos mėnesį pirmojo energobloko statybų aikštelėje. Niekas nežuvo ir nenukentėjo, tačiau incidento metu išaiškėjo rimtas brokas ir technologinio proceso pažeidimai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Netoli Sankt Peterburgo statomoje Leningrado AE sugriuvo dalis metalinio karkaso, nors būsimos jėgainės pastatai turi išlikti nepažeisti, net jeigu ant elektrinės nukristų nedidelis lėktuvas. Baltarusijos žurnalistai ėmė domėtis, ar pagal tą patį projektą statant naująją AE Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje pavyks išvengti panašių avarijų, rašo iq.lt. Tiesa, tai padaryti ne taip paprasta - dienraštis „Novaja gazieta“ atkreipia dėmesį, kad atominė elektrinė ir jai prilygstantis objektas Rusijoje priskiriami valstybės paslaptims. Taigi net ir tokių objektų projektavimas yra visiškai įslaptintas. Jokia institucija, net saugumo tarnyba, negali įvertinti atliekamų darbų kokybės, susipažinti su techniniais dokumentais. Taigi niekas, išskyrus valstybės kompaniją „Rosatom“, negali pastebėti nekokybiškai atliktų darbų ar užfiksuoti statybinių medžiagų vagysčių, kas Rusijoje – gana įprasta. Tačiau žurnalistai įsitikinę, kad „Rosatom“ nesiims jokių veiksmų ir neskubės kasti sau duobės. Iki šiol statant atominių blokų sienas buvusioje TSSR ir Rusijoje tokių incidentų nėra buvę. Tarybiniais laikais branduolinių objektų statybą stebėjo daug kontroliuojančių organizacijų, darbai buvo atliekami profesionaliai. Na o dabar akivaizdus nekompetentingumas, darbų neišbaigtumas ir pažeidimai, į statybas surinkti statybininkai iš kitų miestų ir net iš užsienio, daugiausiai neprofesionalūs statybininkai, su kuriais elgiasi kaip su vergais, newsru.com cituoja delfi.lt.

Projektą stato ir prižiūri ta pati organizacija – „Lenatomenergoprojekt“. Valstybinė korporacija „Rosatom“, į kurios programą įeina projektas LAE-2, pavaldi savoms tarnyboms, taigi „Rosatom“ pati vykdo projektą, pati parenka generalinį rangovą, pati moka už darbą ir pati save kontroliuoja – visiškai uždaras ciklas.

Sosnovyj bor gyventojas, fizikas, ekologinės organizacijos „Žalias pasaulis“ vadovas Olegas Bodrovas papasakojo, kaip vyksta statybos. Jo teigimu, jose dirba žmonės iš Leningrado srities, kitų Rusijos regionų, taip pat atvykėliai iš gretimų užsienio valstybių – iš Ukrainos ir veikiausiai iš Baltarusijos.

Dirbantieji gyvena Sosnovyj bor gyvenvietės pakraščiuose, į statybas juos vežioja. Priimant į darbą iš jų paima pasus, paskui prasideda darbas nežmoniškomis sąlygomis. Statybininkai dirba po 12 valandų per parą, paskui grįžta į bendrabučius, kuriuose visus metus gyvena be karšto vandens, o dauguma netgi be šildymo.

„Negalima tikėtis, kad vergiškomis sąlygomis dirbantys žmonės kokybiškai atliks darbą“, – įsitikinęs O. Bodrovas. Klausimas, kodėl strateginį objektą stato neprofesionalūs darbininkai ir užsieniečiai.

Bet koks atominis objektas ir jo apsaugos sistema – valstybinė paslaptis, laikoma paslaptimi dar jį projektuojant, tad tikrai būtų neleistina, kad tokį objektą statytų ukrainiečiai ir baltarusiai. Tačiau jei Olegas Bodrovas teisus ir statybose tikrai dirba užsieniečiai, tai galima daryti išvadą jog LAE-2 statybose jie dirba nelegaliai, teigia newsru.com.

Leningrado srities prokuratūra iškėlė baudžiamąją bylą, kaltų ieškos ir žinybinė komisija. Tačiau „Rosatom“ vadovybė nukirto, kad nežiūrint incidento reaktoriaus statybos terminas nebebus nukeliamas. Be to, Leningrado atominės rangovai neigia, kad samdo nekvalifikuotus užsieniečius, esą ir vietinių užtenka.

Ši avarija – ne pirma Leningrado atominės statybvietėje. Pernai sausį taip pat nuvirto 14 metrų aukščio gelžbetonio konstrukcija, esą neatlaikiusi stipraus vėjo.

Prokurorai čia nustatė pažeidimų. Atsipirkta teismo paskirta bauda. „Rosatom“ giriasi čia diegianti pažangiausias pasaulyje technologijas, tačiau Leningrado atominės statyboje tikrai kažkas negerai: gegužę, tai yra likus daugiau nei mėnesiui iki pastarosios avarijos, rusiškų atominių projektavimo „Atomprojekt“ specialistai, prižiūrintys Leningrado atominės statybą, kreipėsi į „Rosatom“ prezidentą, prašydami sustabdyti įsigalėjusį chaosą.

Laiške teigiama, kad čia statybos brėžiniai dažnai „piešiami iš akies“, nesilaikant technologijos reikalavimų, nėra tinkamos projekto kontrolės, praneša LTV „Panorama“.

„Specialiosios paskirties įmonės „Atominių elektrinių projektavimas“ vadovybė nesprendžia projektavimo klausimų ir permeta juos statyboje dirbančiam filialui. Tuo pat metu filialas neturi įgaliojimų savarankiškai spręsti klausimų su generaliniu rangovu ir užsakovu. Iki šiol statyboje nėra projektavimo grupės ir projekto valdymo grupės. Brėžiniai, kuriuos „piešia“ projektuotojai, neatitinka atominių statybos technologijos reikalavimų.(...)Tęsiasi tendencijos skirti į pagrindinius generalinio rangovo vadovų postus žmones be patirties ir net teorinių žinių, būtinų vadovauti tokio objekto statybai“, – rašoma projektavimo įmonės darbuotojų laiške.

Netrukus „Rosatom“ koncerną užgriuvo tikrintojai. Dėl korupcijos ir pažeidimų lėkė iš pareigų net kelios dešimtys įvairaus rango vadovų. Žinybiniam atomines projektuojančiam įmonės „Atomprojekt“ leidiniui „Rosatom“ vidaus auditorius pareiškė: „Branduolinėje energetikoje sukčiavimas neleistinas“.

Tačiau sklando kalbos, kad Leningrado atominės statyboje permainų nebus, mat vieno iš pagrindinių statybos rangovų, holdingo „Titan2“ steigėjas – įtakingas Rusijos gynybos ministro patarėjas Grigorijus Naginskis.

Gavęs postą Gynybos ministerijoje G. Naginskis Leningrado atominės statytojo „Titan2“ vairą atidavė į savo dukters, Jelenos Naginskajos rankas. Po kai kurių pokyčių šviesiaplaukė mergina virto išvaizdžia holdingo „Titan2“ vadove. Neseniai J. Naginskaja dalijosi planais dalyvauti statant ir Baltijos atominę Kaliningrado srityje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (14)