Įspūdingiausi 2010 metų kariniai išradimai  (5)

Bandydami sužinoti savo karinių pasiekimų praktinę vertę, karinių priemonių gamintojai nusprendė išsiaiškinti, ką apie jų gaminius mano žmonės, kurių gyvenimas yra neatsiejamas nuo kasdienio naudojimosi įvairia ginkluote.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tad į Aberdeeno bandymų poligoną (Marylando valstija) buvo sukviesti patyrę pėstininkai, kurių buvo paprašyta išbandyti ir įvertinti naujausias karines priemones. Tai, ką pasirinko šie kovos lauko veteranai, tinkalalpis „Business Insider“ pateikia kaip įspūdingiausius 2010 metų karinius išradimus.

Sąraše galima rasti tiek patobulintos įprastinės ginkluotės, tiek ir visiškai naujų ir netikėtų karinės pramonės gaminių.

Infraraudonaisiais spinduliais šviečiantys šoviniai M992 (40mm kalibro)

Šie šoviniai, paleidžiami iš granatsvaidžių M203, M320, ir M79, kovos lauką apšviečia infraraudonaisiais spinduliais. Tai labai padidina matomumą tuomet, kada kovojama naktį. Infraraudonosios spinduliuotės privalumai jau buvo išbandyti Afganistane ir Irake. Ten šią savybę turinti panaši ginkluotė labai pagerino kareivių naktinį matomumą.

Automatizuota sprogmenų dislokavimo sistema RG-31

Šiuolaikinėje kariavimo praktikoje išminuotojo darbą kovos lauke dažniausiai atlieka automatizuoti sprogmenų dislokavimo įrenginiai. RG-31 nėra vien paprastas robotas-išminuotojas. Ši keturių ratų mašina tokį robotą-išminuotoją turi įmontuotą savo kėbule, tad patį automatinį išminuotoją galima saugiai nuleisti ir pakelti. Mašina yra patikimai apsaugota, tad kariai šį robotą gali naudoti be baimės, jog patys taps atviros ugnies aukomis.

Patobulinto veikimo kulkos M855A1 (5,56 mm kalibro)

„Žaliosiomis kulkomis“ vadinami šoviniai vietoje dažniausiai naudojamos švininės šerdies turi varinę šerdį. Tikima, jog kovos lauke M855A1 tipo kulkos turėtų būti tikslesnės bei priešininkams padarytų didesnę žalą. Kulkos yra sukurtos M16 bei M4 modelio automatiniams ginklams bei pasižymi geresnėmis aerodinaminėmis savybėmis - savo skriejimo trajektorijoje jos mažiau virpa bei oru skrieja greičiau už savo pirmtakes M855 tipo kulkas.

„Žaliosios akys“

Nutaikytos į priešininkų pajėgas „Žaliosios akys“ iš esmės paralyžiuoja jų veiksmus – žalioji spinduliuotė trikdo jų veiksmus, tampa sunku tinkamai valdyti ginkluotę. Esant būtinybei, šis prietaisas taip pat galėtų būti naudojamas tam tikruose kontrolės postuose – kaip priemonė atbaidyti civilius nuo patekimo į pavojingas vietoves.

Išminuotojas „The Husky Mark III“

Šis žmogaus valdomas ratuotas išminuotojas sukurtas aptikti ir detonuoti žemės minas. Išskirtinė jo savybė yra itin didelis atsparumas sprogimų padaromai žalai. Todėl mašiną-išminuotoją vairuojantis žmogus gali jaustis saugiai bei nebijoti atviros ugnies. Be to, šis įrenginys gali būti nesunkiai pataisomas tiesiog kovos lauke.

Kulkosvaidis M240L

Kulkosvaidis labiausiai išsiskiria tuo, jog yra itin lengvas – šis modelis beveik dviem kilogramais lengvesnis už savo pirmtaką M-240B. Naujojo ginklo konstrukcijoje yra detalių iš titano, tad jo kaina siekia beveik 10000 JAV dolerių. M240 serijos šautuvai yra vieni populiariausių JAV karių naudojamų ginklų, JAV ginkluotėje iš esmės pakeitę dar Rembo išgarsintus M60 modelio kulkosvaidžius.

Projektas „The mCare“

Karo praktikoje medicininės pagalbos suteikimas kovos metu sužeistiems kareiviams laikomas gana sudėtingu procesu. Čia reikia tikslaus veiksmų koordinavimo bei kruopštaus medicininės pagalbos teikimo organizavimo. Projektas „The mCare“ šį procesą žymiai supaprastina – tekstinėmis žinutėmis sužeisti kareiviai gali būti operatyviai informuoti apie savo priėmimo laiką, be to, ši sistema kareiviams suteikia nuolatinę galimybę palaikyti ryšį su medicininio aptarnavimo centru.

Naujos kartos minosvaidis MFCS-D

Naujos kartos minosvaidis MFCS-D išskirtinis tuo, jog itin sumažina laiko sąnaudas, reikalingas atakos parengimui – nuo prieš tai buvusių standartinių 8 minučių dienos metu ir 12 minučių nakties metu iki šio minosvaidžio teikiamos galimybės iššauti vos per 2 minutes bet kuriuo paros metu. Be to, kompiuterizuotas nusitaikymo procesas smarkiai padidino atakos tikslumą.

Išminuotojas „The Jackal"

„The Jackal“ išminavimo įtaisus gamina Jungtinės Karalystės kompanija „Supacat“. Nepaisant gamybinių nesklandumų ir užsitęsusio šių įtaisų parengimo naudojimui, dabar „šakalai“ yra pasiruošę ieškoti pakelės minų pavojingose Irako ir Afganistano vietovėse.

Dėvima energijos aprūpinimo sistema

Šios energijos aprūpinimo sistemos pagrindas – pakraunamos cinko baterijos, neišsenkančios ir veikiančios net iki 200 valandų. Įrenginys yra pritvirtinamas prie kareivio liemens. Lyginant su ankstesnio modelio dėvima energijos aprūpinimo sistema, ši sveria apie 7 kilogramus mažiau. Tai itin naudingas gaminys šiuolaikine technika ir amunicija apsikarsčiusiems kareiviams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(4)
(1)
(3)

Komentarai (5)