Išmanieji telefonai gali slapčia fiksuoti kompiuteriu renkamą tekstą  (1)

Kompiuterių saugumo specialistai perspėja, kad išmaniuosiuose telefonuose naudojami akselerometrai įsilaužėliams gali pranešti, koks tekstas renkamas kompiuterio, šalia kurio padėtas telefonas, klaviatūra.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuotolinę prieigą prie svetimo išmaniojo telefono užsitikrinę įsilaužėliai – nusikaltėliai ar specialiųjų tarnybų darbuotojai – gali ne tik sekti telefono buvimo vietą per GPS, bet ir stebėti jo aplinką per telefono vaizdo kamerą ar per aktyvuotą mikrofoną įrašinėti pokalbius. Pasak JAV mokslininkų, prie šių galimybių sąrašo reikia pridėti dar vieną. Džordžijos universiteto (JAV) tyrėjai atrado, kad išmaniuosiuose telefonuose montuojami akselerometrai – prietaisai telefono padėčiai erdvėje nustatyti, kad būtų galima automatiškai pasukti vaizdą ekrane ir atlikti kitas erdvinės orientacijos funkcijas – gali „girdėti" netoliese esančiu kompiuteriu renkamą tekstą.

Pasak jų, tokiam šnipinėjimo būdui tinka ne visi išmanieji. Iš pradžių tyrėjai eksperimentavo su „iPhone 3GS", tačiau paaiškėjo, kad jo akselerometro jutikliai nepakankamai jautrūs. Tada jis buvo pakeistas „iPhone 4“. Šiame telefono modelyje vidinis giroskopas naudojamas akselerometro užfiksuotiems pašaliniams triukšmams filtruoti.

Eksperimentuojant buvo nustatyta, kad kompiuterio renkamo teksto atpažinimo kokybei turi įtakos pastato vibracija aukštutiniuose aukštuose, eismo keliama vibracija, jei namas yra šalia gatvės, ir paviršius, ant kurio padėtas išmanusis telefonas ir kompiuterio klaviatūra. Pavyzdžiui, pušinis ar stiklinis stalas puikiai perduoda vibracijas, o plytelėmis apklijuotas stalas –  labai prastai.

Įdomu ir tai, jog šis būdas nėra vienintelis tokiam šnipinėjimui atlikti - prieš beveik dvejus metus kita mokslininkų komanda įrodė, kad paspausto klavišo pobūdį galima nustatyti matuojant elektromagnetinio lauko svyravimus. Išmaniųjų telefonų panaudojimas tik dar labiau praplečia įsilaužėlių galimybių arsenalą. Pasak Džordžijos universiteto mokslininkų, netoli išmaniojo telefono esančia klaviatūra renkamo teksto atpažinimo maksimalus tikslumas naudojant šį metodą siekia 80 proc. Pasak tyrėjų, tobulėjant išmaniuosiuose telefonuose naudojamiems elektroniniams komponentams, ateityje tokios įsilaužėlių atakos gali tapti realybe, skelbia internetinis žurnalas „Technology Review".

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)