Sparčiausias pasaulyje superkompiuteris – „Fujitsu K“  (4)

Šis Japonijoje įrengtas superkompiuteris „Fujitsu K“ greičiausiu buvo pripažintas dar praėjusiais metais, kai nukarūnavo kinų „Tianhe-1A“. Tiesa, tuomet jis buvo „tik“ apie 3 kartus greitesnis už Kinijos pasididžiavimą. Na, o šiemet „Fujitsu K“ sparta padidinta dar beveik trečdaliu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pernai „Fujitsu K“ skaičiavimų sparta buvo nustatyta ties 8,162 petaflopais (8,2 kvadrilijonų skaičiavimų per sekundę). Šiemet jo galia jau peržengė dešimties petaflopų ribą – 10,51. „Fujitsu K“ turi 864 serverių įrangai montuoti skirtas spintas, jame veikia 88128 procesoriai. Elektros suvartojimas taip pat nemenkas. Kasmet sąskaita už elektros suvartojimą siekia apie 10 milijonų JAV dolerių.

Likęs superkompiuterių penketas, kuriuos specialistai įvertino 2011 metų Birželio 20d. vykusioje „ISC 11“ konferencijoje, Vokietijoje, atrodo taip:

2. „Tianhe-1A“ – Kinijos nacionalinis superkompiuteris, kurio galia siekia 2,6 petaflopus. Beje, tai yra vienas iš 19 superkompiuterių, esančių tarp 500 greičiausiųjų, kuris naudoja Nvidia GPU (grafinio apdorojimo procesorius) skaičiavimams pagreitinti.

3. „Jaguar“. Šis superkompiuteris dar 2010 metų birželį buvo greičiausias pasaulyje su 1,75 petaflopų skaičiavimų galia. Naudojamas Oak Ridge, JAV nacionalinėje laboratorijoje.

4. „Nebulae“ – dar vienas Kinijos superkompiuteris, esantis Nacionaliniame superskaičiavimų centre, Šenzene. Pagrinde sudarytas iš „Intel X5650“ procesorių ir „Nvidia Tesla C2050 GPU“, pasiekia 1,271 petaflopų spartą.

5. „Tsubame 2.0“ – GSIC centre esantis kompiuteris, buvo suprojektuotas Tokijo technologijų instituto, NEC ir HP kompanijų. 1,19 petaflopų skaičiavimo spartą padeda pasiekti „HP Proliant“ serveriai su „Nvidia Tesla GPU“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: FWD.lt
FWD.lt
Autoriai: Edgaras Apšega
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: