„Tylaus fotografavimo“ technologijos skatina neteisėtą fotografavimą?  (6)

Daugumoje išmaniųjų telefonų standartinių fotoaparatų yra užrakto atsidarymą ir užsidarymą imituojantis garsas, dėl kurio sunkiau fotografuoti žmones be jų žinios. Tačiau pastaruoju metu atsiranda vis daugiau „nutildymo“ programėlių – kai kurios jų atvirai sukurtos vojeristams – todėl Japonijoje smarkiai padaugėjo neteisėto fotografavimo atvejų, rašo dailymail.co.uk.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Mercury News“ duomenimis, praėjusiais metais užfiksuotas 1 741 neteisėto fotografavimo incidentas. Lyginant su prieš penkerius metus buvusia padėtimi, skundų padaugėjo 60 procentų.

Manoma, kad padažnėjusio fotografavimo be sutikimo priežastis yra „tyliųjų fotoaparatų“ programėlės – esama netgi tokių, kurios fotografavimo metu telefono ekrane rodo nekaltus elektroninius laiškus ar trumpąsias žinutes.

„Android Market“ ir „iTunes“ programėlių parduotuvėse yra dešimtys tyliojo fotoaparato programėlių – o „Android“ atveju keletas programėlių netgi aprašomos kaip skirtos slaptam fotografavimui.

„Naujausios programėlės yra „patobulintos“ taip, kad suteikia galimybę tyliai fotografuoti kuomet ekrane rodomas koks nors tinklalapis ar elektroninis laiškas, todėl galima netrukdomai fiksuoti nuotraukų serijas“, – rašoma ataskaitoje.

Japonijos akademinės visuomenės nariai pareikalavo, kad tyliojo fotografavimo programėlių naudojimas būtų reglamentuojamas įstatymais, nes, pasak jų, šios programėlės naudojamos nusikalstamais tikslais.

„Google“ taikant esamą programėlių patekimo į parduotuvę politiką (priimamos visos programėlės be išankstinio jų patikrinimo) ir esant galimybei tokių programėlių atsisiųsti ne iš vieno šaltinio tokio įstatymo įgyvendinimas būtų labai sudėtingas.

Be to, kai kuriuose telefonuose yra gamintojo suteikta galimybė panaikinti fotoaparatą imituojantį garsą.

Tylaus fotografavimo be imituojamo užrakto garso funkcija yra ir kai kuriuose skaitmeniniuose fotoaparatuose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(1)
(-1)

Komentarai (6)