Keitimasis failais Švedijoje oficialiai pripažintas religija  (12)

Kompiuterio klaviatūros junginius ir šventais laikantys Švedijos kopimistai pasiekė, kad jų tikėjimas išganingaisiais failų mainais būtų oficialiai pripažintas religija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuo 2010 metų grupelė interneto piratų, sukūrusių failų mainų religinį kultą, kelis kartus nesėkmingai bandė pasiekti, kad jų tikėjimas Švedijoje būtų pripažintas religija, praneša „Torrentfreak.com“. Tačiau iniciatoriai nenuleido rankų, ir galiausiai jų pastangos buvo apvainikuotos: Švedijos valdžia pripažino jų įkurtą vadinamąją Kopimizmo (Kopimism) bažnyčią. 

Naujojo skaitmeninio tikėjimo išpažintojai viliasi, kad oficialus jų religijos pripažinimas padės pašalinti teisinę gėdos dėmę, siejamą su failų mainais internete. Ši religija informaciją laiko šventa, o informacijos kopijavimas yra sakramentas. Tiesa, Kopimizmo bažnyčios įteisinimas Švedijoje anaiptol nereiškia, kad valdžia užmerks akis į šios religinės bendruomenės narių piratavimo internete teisinį persekiojimą, sakoma pranešime. 

Visame pasaulyje su skaitmeninio turinio piratavimu kovojančios organizacijos persekioja internete nelegaliai užsiiminėjančius failų mainais, ir šiuo požiūriu Švedija nėra jokia išimtis. Nors autorių teisių savininkai labai dažnai failų mainų svetainių lankytojus skuba vadinti piratais, nemažai tokių interneto vartotojų mano, jog kopijavimas yra sakralinis aktas. 

Tarp jų yra ir filosofijos studentas Isakas Gersonas, rašoma „Torrentfreak.com“. Kad apsaugotų savo sukurtą keitimosi failais religiją, jis 2010 m. įsteigė Kopimizmo misionierių bažnyčią. Jos nariai, tikėdamiesi, kad nuo šiol nebus persekiojami už savo religinius įsitikinimus, kreipėsi į Švedijos valdžios institucijas prašydami ją įregistruoti. 

Pirmieji trys bandymai buvo nesėkmingi: kopimistai buvo paprašyti formalizuoti savo apeigas, meldimosi ir meditacijos būdus, tačiau po to, kai šis prašymas buvo patenkintas, Kopimizmo misionierių bažnyčia Švedijoje tapo oficialia. Jos nariai tikisi, kad ateityje į jų tikėjimą bus atsižvelgta ir Švedijos teisinėje praktikoje, susijusioje su skaitmenio turinio kopijavimo teise. 

Pranešama, kad per praėjusį pusmetį Kopimizmo misionierių bažnyčios narių skaičius išaugo nuo 1000 iki 3000, o po bažnyčios įteisinimo tikimasi dar didesnio šios religinės bendruomenės augimo. Tie, kurie savo gyvenimo neįsivaizduoja be failų mainų, dažnai sukeliančių kone religinę ekstazę, gali prisijungti prie Kopimizmo išpažintojų internete.Tiesa, šiuo metu dėl didelio lankytojų antplūdžio siūloma čionai užsukti po kelių dienų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(1)
(0)
(0)

Komentarai (12)