Kompiuterinis kirminas pavogė 45 000 „Facebook“ slaptažodžių  (0)

Saugumo ekspertai tvirtina, kad kompiuterinis kirminas pavogė 45 000 „Facebook“ paskyrų prisijungimo duomenis, rašo bbc.co.uk.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Manoma, kad paskyrų, kurių prisijungimo duomenys pavogti, naudotojai dažniausiai gyvena Jungtinėje Karalystėje ir Prancūzijoje, tvirtina bendrovės „Seculert“ specialistai.

Vagystę įvykdė gerai žinoma piktybinė programa, vadinama „Ramnit“ - internete ji cirkuliuoja nuo 2010 metų balandžio, anksčiau šiuo kirminu buvo vagiami bankininkystės duomenys.

„Facebook“ nurodė, kad incidentas tiriamas.

„Seculert“ saugumo bendrovės laboratorijoje aptikta naujausia šio kompiuterinio kirmino versija.

„Įtariame, kad „Ramnit“ kūrėjai naudojasi pavogtais duomenimis jungiantis prie savo aukų „Facebook“ paskyrų ir pasinaudoję atsivėrusiomis galimybėmis platina nuorodas į svetaines su piktavališkais kodais, tokiu būdu dar labiau išplėsdami nepageidaujamų programų išplitimą. Be to, programišiai naudojasi faktu, kad vartotojai yra linkę naudotis tuo pačiu slaptažodžiu prisijungimui prie įvairių interneto paslaugų ir taip siekia prisijungti prie korporacijų tinklų“, - rašoma saugumo bendrovės tinklaraštyje.

Socialiniai tinklai yra gardus kąsnelis programišiams, nes juose saugoma gausybė asmeninių duomenų. Vis dažniau piktavališkos programos atnaujinamos taip, kad taikytųsi būtent į socialinių tinklų prisijungimo duomenų vagystes.

„Panašu, kad gudresni programišiai dabar eksperimentuoja keisdami senuosius kirminus, plitusius elektroniniais laiškais į šiuolaikiškesnius socialinių tinklų kirminus. 45 000 „Facebook“ vartotojų, susidūrusių su šia problema, parodo, kad kontrolei patekus į netinkamas rankas, socialiniais tinklais galima manipuliuoti siekiant gana rimtai pakenkti asmenims ir įstaigoms“, - skelbia „Seculert“.

„Seculert“ tvirtina, kad nuo praėjusių metų rugsėjo iki gruodžio pabaigos „Ramnit“ kirminu buvo užkrėsti 800 000 kompiuterių.

„Microsoft“ apsaugos nuo kenkėjiškų programų centras (Microsoft's Malware Protection Center – MMPC) „Ramnit“ aprašo kaip „daugiakomponentę kenkėjiškų programų šeimą, kuri infekuoja „Windows“ paleidžiamąsias programas ir HTML rinkmenas bei vagia svarbią informaciją – FTP prisijungimo duomenis ir naršyklių slapukus“.

2011 liepą „Symantec“ ataskaitoje buvo nurodyta, kad „Ramnit“ kirmino variantai sudaro 17,3 proc. visų naujų užsikrėtimų kenkėjiškomis programomis atvejų.

„Facebook“ vartotojams, kurie bijo, kad gali būti pavogti ir jų paskyrų prisijungimo duomenys, rekomenduojama patikrinti kompiuterį antivirusine programa.

„Jeigu tapote kirmino atakos auka, tai nebūtinai bus akivaizdu. Kirminas vagia slaptažodžius, taigi, jis nenorės savęs parodyti“, - sakė „Sophos“ vyriausiasis saugumo konsultantas Grahamas Cluley.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)