Kompiuterinis „kirminas“ paralyžiavo ligoninės darbą  (1)

Kompiuterinės technologijos tapo nepakeičiama mūsų gyvenimo dalimi ir gerokai palengvina mūsų buitį. Tačiau kita vertus, incidentas, neseniai įvykęs vienoje iš Atlantos miesto (JAV) ligoninių, verčia rimtai susimąstyti apie tai, ar verta visiškai pasitikėti globalia kompiuterizacija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šių metų gruodžio 7 d. dvi amerikiečių ligoninės iš Atlantos miesto „Gwinnett Medical Center“ komplekso, susidūrė su visa griaunančiu „kirmino“ tipo kompiuteriniu virusu, prasibrovusiu į medicinos įstaigos kompiuterinę sistemą ir sutrikdžiusiu darbą su elektroninėmis medicinos kortelėmis – kartotekos funkcionalumą, ligos istorijas ir t. t.

Prasidėjus kompiuterinių sistemų sutrikimams, personalas visus atvykusius į minėtas ligonines išsiųsdavo į kitas įstaigas, jei pacientų sveikatos būklė būdavo patenkinama, tuo tarpu vietoje buvo priimami tik sunkios būklės pacientai, ypač kai jiems grėsdavo mirtis. Gydytojams ir registratūros darbuotojams teko pereiti prie „tradicinio“ popieriaus ir tušinuko. Tik gruodžio 10 d. sistemos administratoriams pavyko atstatyti sistemos darbą. Pranešama, kad pacientų ligų istorijų konfidencialumas incidento metu nenukentėjo.

Tiesa, kompiuteriniai kenkėjai ir jų keliamas pavojus – toli gražu ne naujiena. Neramina tik tai, kad po kompiuterinės sistemos sutrikimo ligoninių personalas nesugebėjo greitai pereiti prie popierinių dokumentų, o daugybę pacientų buvo priversti išsiųsti į kitas įstaigas.

Prie patogumo greitai priprantama, tačiau jei virusai ir kiti skaitmeniniai kenkėjai sukelia ligoninės sistemos trikdžių, reikėtų susimąstyti apie naujo tipo IT diegimą tokiose įstaigose. Turbūt ne veltui „Kaspersky Lab“ įkūrėjas E. Kaspersky pranašauja tą dieną, kai įstaigų vidiniai tinklai bus atjungti nuo išorės (neturės interneto ryšio), o prieigą į Pasaulinį Voratinklį gaus tik specialiai tam skirtos darbo vietos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)