Ar yra alternatyva „Wikipedia“?  (5)

„Wikipedia“ yra tapusi tam tikru nemokamų internetinių informacijos šaltinių standartu. Čia informacijos ieško dažnas internautas, kadangi projektas prieinamas visiems ir nemokamai. O kur dar galėtume rasti informacijos, jei, tarkime, „Wikipedia“ portalo tiesiog nebūtų?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praėjusią savaitę reiškiant susirūpinimą dėl JAV Kongreso planuojamų svarstyti kovos su piratavimu internete įstatymų, didžiausios interneto enciklopedijos „Wikipedia“ portalas anglų kalba buvo išjungtas vienai parai. Prie protesto prisidėjo ne tik interneto milžinai „Google“ ar „Wordpress“, bet ir kai kurie interneto tinklaraštininkai iš Lietuvos. „Perspėjimas moksleiviams! Namų darbus atlikite iš anksto. „Wikipedia“ trečiadienį protestuos prieš blogą įstatymą!“ – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė „Wikipedia“ įkūrėjas Jimmy Walesas. Streikas nenuėjo perniek – įstatymų leidėjai pakeitė savo nuomonę. Tačiau, vieną dieną neveikiant „Wikipedia“ portalui, tikriausiai daug kam kilo klausimas – kur dar galima ieškoti tokio tipo informacijos šaltinių? Pasirodo, alternatyvų yra.

„Citizendium“

Enciklopedija veikia wiki principu, bet joje prašoma patvirtinti savo tapatybę, jeigu norima redaguoti straipsnį. Žmonės, redaguojantys „Citizendum“, turi vartoti tikrą savo vardą ir pavardę. Šioje enciklopedijoje pasitaiko mažiau vandalizmo atvejų ir informacija yra metodiškesnė, bet turinys kuklesnis. Informacija, pateikiama enciklopedijoje, yra „politiškai korektiška“, tad rasti įrašų, kuriuos redaguotų protestuojantys prieš savo vyriausybes asmenys, geriau nesitikėkite.

„Scholarpedia“

Tai nemokama taip pat wiki principu pagrįsta enciklopedija. Tik jeigu norite ją redaguoti, keliaukite į universitetą ir įgykite bent jau daktaro laipsnį. Norint daryti savo įrašus, būtina patvirtinti, kad esi konkrečios srities ekspertas ir turi tam reikalingus dokumentus. Vis dėlto ir šioje enciklopedijoje pasitaiko klaidų, badančių akis mokslinių laipsnių neturintiems internautams, bet jas ištaisyti leidžiama tik kitiems mokslininkams.

„Britannica“

Žinių galima ieškoti ir prestižinėje „Britannica“ enciklopedijoje. Visgi jos nemokamoje versijoje pateikiami tik trumpi įrašai apie jus dominančią informaciją bei nuorodos į išorinius informacijos šaltinius. Norite daugiau – susimokėkite.

„Questia“

Dar viena alternatyva – „Questia“ enciklopedija, kurioje publikuojami straipsniai iš „Colombia Encyclopaedia“. Deja, bet tik maža dalis straipsnių yra prieinami nemokamai. Norint skaityti daugiau, tenka susimokėti už „premium“ versiją.

Encyclopedia.com

Tam, kad patvirtintų straipsnius jos duomenų bazėje, naudoja daugiau kaip 100 patikimų šaltinių rinkinį. Įvairius žodynus, biografijas, semantinę analizę. Tai puikus įrankis studentams ir kitiems internautams, besidomintiems konkrečia tema. Ši alternatyva – nemokama.

„Encyclopedia Smithsonian“

Ši interneto enciklopedija pateikia įrašų iš JAV tyrimo instituto ir muziejaus „Smithsonian“. Straipsniuose pateikiamos nuorodos į institute esančias parodas. Kartais įrašai paįvairinami garso ir vaizdo intarpais.

Dar keletas žodžių apie „Wikipedia“

Ir vis dėlto „Wikipedia“ jėga slypi jos kūrime dalyvaujančių žmonių skaičiuje. Ji tapo savotišku kolektyviniu protu internete. Žinoma, joje pasitaiko klaidų, bet jų būna ir prestižinėje „Britannica“ enciklopedijoje. Dėl didelio „Wikipedia“ skaitytojų skaičiaus ir egzistuojančių savireguliacinių mechanizmų šios klaidos dažnai pašalinamos greičiau negu mokslininkų prižiūrimose enciklopedijose. Galiausiai visos žinios „Wikipedia“ yra pateikiamos nemokamai ir be reklamos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: