„The Pirate Bay“ įkūrėjai pripažinti kaltais, jiems gresia kalėjimas  (1)

Švedijos Aukščiausiasis teismas atmetė svetainės „The Pirate Bay“ įkūrėjų skundą dėl Stokholmo apygardos teismo priimto sprendimo, kuriuo jie pripažinti kaltais dėl autorių teisių įstatymų pažeidimo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Keturi svetainės įkūrėjai – Frederikas Neijus, Gottfridas Svartholmas, Carlas Lundstromas ir Peteris Sunde – nuteisti už tai, kad talkino kitiems asmenims pažeidinėjant autorių teises. Aukščiausiasis teismas buvo paskutinė jų viltis, tačiau trečiadienį teismas nusprendė skundo nenagrinėti, praneša interneto portalas Thelocal.se.

„Šis sprendimas yra absurdiškas. Esu nusivylęs, kad teismas nenorėjo smulkiai išnagrinėti visų teisinių aspektų vienoje atidžiausiai stebimų bylų pasaulyje“, – sakė C. Lundstromo advokatas E. Samuelssonas.

Stokholmo apygardos teismas dar 2009 metais pripažino keturis „The Pirate Bay“ įkūrėjus kaltais ir kiekvienam jų skyrė po metus kalėjimo bei 30 mln. kronų (11,6 mln. Lt) žalos atlyginimo. Aukštesnės instancijos teismai paliko galioti kaltinamąjį nuosprendį, tačiau sumažino nustatytas kalėjimo bausmes ir nurodė atlyginti didesnę žalą. F. Neijui skirta 10 mėnesių kalėjimo bausmė, P. Sundei – 8 mėnesių, o C. Lundstromui – 4 mėnesių. Jiems taip pat teks atlyginti 46 mln. Švedijos kronų (17,1 mln. Lt) žalos atlyginimo.

Ketvirtas kaltinamasis, G. Svartholmas, teismo posėdžiuose dalyvauti negalėjo dėl ligos ir 2009 metais skirtos bausmės neapskundė, todėl ji įsigaliojo pernai. Aukščiausiajam teismui atmetus likusių trijų „piratų“ skundą, jiems skirtos bausmės artimiausiu metu įsigalios. Tačiau tai dar nereiškia, kad jie sės už grotų, nes Švedijos teismai dažnai 12 mėnesių sumažina skirtas bausmes, jei byla buvo nagrinėjama daugiau nei 5 metus. „The Pirate Bay“ byla atitinka šį kriterijų, taigi teismas artimiausiu metu turėtų nuspręsti, ar kaltinamiesiems reikės sėsti į kalėjimą, rašo interneto portalas Torrentfreak.com. Iki tol jie dar gali mėgautis laisve. Be to, trys „The Pirate Bay“ įkūrėjai dėl šios bylos žada kreiptis į Europos Teisingumo Teismą.

„The Pirate Bay“ buvo įkurta 2003 metais, šiuo metu tai yra didžiausia „torrent“ svetainė pasaulyje. Jos steigėjai dar prieš teismų maratoną svetainę pardavė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: