„Microsoft“ kuria „išmaniųjų namų“ platformą „HomeOS“ (Video)  (1)

Programinės įrangos giganto padalinys „Microsoft Research“ aktyviai tyrinėja ir eksperimentuoja potencialiai perspektyvias veiklos kryptis. Anksčiau pristatę savo 2020 metų viziją, dabar „Microsoft“ specialistai dirba prie daug rimtesnio projekto – įvairių buitinių prietaisų automatizacijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neseniai buvo publikuotas dokumentas „Operacinė sistema namams“, kuriame detaliai aprašoma šio svarbaus klausimo vizija. Įvairių namuose esančių elektronikos prietaisų automatizacija visų pirmą priklauso nuo sąveikaujančių sąsajų unifikacijos ir valdymo sistemos sukūrimo. Pagrindinė dokumento dalis skirta platformos „HomeOS“ architektūrai. Pirmą kartą ji buvo paviešinta dar 2010 metais. Tiesa, dar prieš dešimtmetį buvęs „Microsoft“ vadovas bei vienas iš korporacijos įkūrėjų Billas Gatesas demonstravo technologiją SPOT, kuri suteikia paprastiems daiktams „išmaniąsias“ savybes, kurios leidžia prisijungti prie interneto ir sąveikauti buitiniams prietaisams tarpusavyje. Platformos „HomeOS“ idėja numato sujungti daugybę savarankiškų įrenginių į vieną sistemą, kurioje namų elektronika – apšvietimas, televizoriai, stebėjimo kameros, žaidimų konsolės, spausdintuvai, kompiuteriai, mobilūs telefonai ir kita – susieta su valdančiu kompiuteriu per maršrutizatorių arba elektros rozetes ir matomi programinėje platformoje „HomeOS“ kaip periferiniai įrenginiai. Integracijos principas – kiekvienas namuose esantis daiktas gali turėti paprastą arba sudėtingą jo funkcijų valdymo logiką ir universalią prijungimo sąsają. Sujungiant į „išmaniųjų namų“ sistemą į vieną visumą, visos galimybės tampa prieinamos "HomeOS" programoms per API. Toliau viskas priklauso nuo kūrėjų sumanymo ir vartotojo pageidavimų. Galiausiai elektros lemputė gali ne tik įgauti įsijungimo pagal tvarkaraštį funkciją, tačiau bus galima automatiškai reguliuoti jos švietimo intensyvumą, taip pat ji galėtų atlikti žadintuvo ar net pagalbinių efektų, kaip žiūrimas filmas ar žaidžiamas kompiuterinis žaidimas, atlikėjo vaidmenį. Šaltinių teigimu, dokumente nė karto neužsimenama, jog „HomeOS“ sukurta „Windows“ pagrindu – kompanija „Microsoft“ turi ir kitų operacinių sistemų projektų, įskaitant „Singularity“ ir „Midori“. Nurodoma, jog „HomeOS“ sukurta C# ir .Net Framework 4.0 pagrindu. Idėja numato, jog „HomeOS“ bus įdiegiama į atskirą kompiuterį ir ji nereikalauja kažkokių ypatingų pakeitimų. Pranešama, jog „Microsoft“ atlieka šios programinės platformos testavimus 12 namų ūkių jau maždaug 4 – 8 mėnesius, be to, 42 studentai kuria programas ir plečia suderinamų įrenginių sąrašą. „HomeOS“ taip pat turės integruotą „HomeStore“, supaprastinančią naujų programų, tvarkyklių ir įrenginių paiešką.

Priminsime, jog korporacija „Google“ taip pat dirba šioje srityje ir prieš metus buvo pristačiusi platformą Android@Homesu savo nuosavais protokolais ir namų elektronikos valdymo sąsajomis.

Deja, kalbant apie visus „Microsoft Research“ projektus, tarp jų ir „HomeOS“. nesuklysime teigdami, jog pastaroji gali niekada taip ir nepasirodyti rinkoje kaip komercinis produktas. Šią tikimybę padidina tai, jog ankstesni „Microsoft“ žingsniai šioje srityje taip pat nebuvo vaisingi. Galbūt „Google“ projektas pastūmės programinės įrangos gigantą aktyvesniems veiksmams?

Tolesniame video – trumpas „Microsoft“ išmaniųjų namų vizijos pristatymas:


Taip pat siūlome pasižiūrėti Microsoft konkurento „Android@HOME“ pristatymą konferencijoje „Google I/O 2011“:


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)