Kanibalizmo grėsmė verčia prisukti mobiliojo interneto kranelius  (5)

Pažvelgę į mobiliojo ryšio tinklais perduodamų duomenų srautus ir jų prieinamumą naudotojams pastebime dvi skirtingas tendencijas: vieni operatoriai prisuka kranelius (vienaip ar kitaip riboja išteklių naudojimą), kiti dar laiko juos atsukę iki galo. Reikia tikėtis, kad beieškant geriausių sprendimų laimėsime mes – mobiliojo interneto naudotojai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

4G tinklu naudojamės intensyviausiai

Šalies mastu Lietuvoje veikia keturi tinklai, kuriais teikiamos mobiliojo interneto paslaugos. GSM ryšio operatoriai – UAB „Bitė Lietuva“, UAB „Omnitel“ ir „UAB „Tele2“ – savo tinkluose naudoja GPRS/EDGE, UMTS, UMTS HSDPA technologijas, o Telecentras šioje rinkoje pasirodė 2009 m., pradėdamas teikti mobiliojo interneto paslaugas 4G „WiMAX“ ryšio tinkle.

Praėjus keleriems konkurencijos keturiese metams atsitiko taip, kad lietuvių įdiegtu 4G „WiMAX“ tinklu mobiliojo interneto MEZON naudotojai perduoda duomenų daugiau nei visais trimis GSM tinklais drauge sudėjus.

Pagal žiniasklaidoje skelbtą įmonių informaciją bei remiantis LR Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) ataskaitų ir Telecentro pateiktais duomenimis, 4G „WiMAX“ tinklu 2011 m. buvo išsiųsta ir priimta apie 7,2 mlrd. megabaitų (MB) duomenų, o visais trimis GSM tinklais per tą patį laikotarpį buvo perduota apie 6,7 mlrd. MB duomenų.

Poreikiai skatina technologijas, technologijos gimdo poreikius

Turint omeny, kad trimis GSM tinklais duomenis siunčia gal 50 kartų daugiau klientų nei 4G „WiMAX“ tinklu, statistika daro dar didesnį įspūdį – reiškia ne tik augantis klientų skaičius, bet ir kitos priežastys lemia tokį intensyvų 4G „WiMAX“ tinklo naudojimą. Ir tų priežasčių turbūt yra ne viena.

Telecentro atstovai spaudoje nuolat pabrėžia 4G „WiMAX“ technologijos privalumus. Jų teigimu, turėdamas didelius išteklius Telecentras gali savo klientams suteikti visišką laisvę.

Patikrinome oficialioje interneto svetainėje – iš tiesų visi mobiliojo 4G interneto MEZON planai šiuo metu neribojantys siunčiamų duomenų srauto. Rinkoje Telecentras išsiskiria dar tuo, kad neriboja siunčiamų duomenų kiekio be jokių išlygų ir be jokių papildomų sąlygų, t. y. net ir išnaudojus tam tikrą duomenų kiekį nemažinama greitaveika, nedidinama paslaugos kaina.

Siunčiamų duomenų srautus, žinoma, įtakoja ir infrastruktūros plėtra. 4G „WiMAX“ ryšys, kaip skelbia Telecentras, veikia jau bemaž 90-tyje miestų ir gyvenviečių, ir yra toliau plečiamas.

Kita vertus, naujų technologijų galimybės skatina ir pačių interneto naudotojų poreikius. Suprantama, kad galėdami greitai ir laisvai mobiliuoju internetu siųsti ne tik įprastus dokumentus, bet ir nuotraukas, ir filmuotą medžiagą, galėdami bendrauti be jokių papildomų mokesčių, žmonės dar aktyviau tuo naudojasi ir netgi mėgaujasi. O kai megabaitų skaičiuoti nereikia, kai nebijai, kad užgrius neplanuotos „kosminės“ sąskaitos, tai savęs ir nevaržai.

Kalbant apie perduotus duomenų srautus, nereikėtų pamiršti dar vienos svarbios aplinkybės – 4G „WiMAX“ tinklu Telecentras šiuo metu teikia išimtinai tik mobiliojo interneto paslaugas, o tai reiškia, kad tinklo išteklių neriboja SMS žinučių siuntimas ir pokalbiai telefonu, na, nebent tie pokalbiai vyksta per internetą. GSM operatoriai mobiliaisiais tinklais teikia daugiau paslaugų.

Stumia griebtis neribojamos alternatyvos

Į stambių tarptautinių korporacijų pasidalintą rinką įžengusio 4G „WiMAX“ ryšio perspektyvas iš pradžių daug kas vertino skeptiškai ir interneto platybėse svarstė, ar pajėgs Telecentras atlaikyti trijų GSM ryšio operatorių konkurenciją – juk pastarieji teikia ne tik interneto ryšį, bet ir pokalbių telefonu bei SMS žinutėmis paslaugas. Praėjo jau daugiau nei treji metai ir atrodo, kad tokie nuogąstavimai nepasiteisino. Panašu, kad GSM operatoriai netgi sulauks rimtos konkurencijos pokalbių srityje. Tai gali būti susiję su vis labiau populiarėjančia IP telefonija, t. y. su tokių pokalbių programų kaip „Skype“ ar „Google Talk“ naudojimu.

4G „WiMAX“ tinklas idealiai tinka IP telefonijai – perduodamų duomenų srautai neribojami, o su tam tikra įranga prie mobiliojo interneto galima jungtis ne tik kompiuteryje, bet ir išmaniajame telefone – tereikia įsigytikišeninį MEZON YZI maršruto parinktuvą.

Apsieiti be papildomo įrenginio gal ir patogiau, tačiau skaičiuojantieji išlaidas pagalvoja, ką rinktis. Apie tai susimąstyti verčia ir ne vieną kartą viešojoje erdvėje nuskambėję GSM operatorių planai apmokestinti IP telefonijos (programų „Skype“, „Google Talk“ ir kitų) naudojimą telefonuose.

Panašu, jog šiuo atveju Telecentro užimta pozicija gali pasirodyti kur kas patrauklesnė – įsigiję per „WiFi“ prie interneto jungiantį MEZON YZI, jie gali išmaniuosiuose telefonuose naudotis „Skype“ ar kitomis programomis ir gali kalbėtis be jokių papildomų mokesčių, be jokių duomenų siuntimo ribojimų. Ar neatsitiks taip, kad GSM operatoriai, prisukę kranelius savo klientams, pastūmės juos griebtis MEZON YZI alternatyvos? Juk niekas nenori mokėti, jeigu gali nemokėti…

Pagrindo taip manyti yra – stebint viešojoje erdvėje pasirodančią informaciją aiškėja, kad GSM operatorių apsisprendimas prisukti savo klientams mobiliojo interneto kranelius įgauna vis didesnį pagreitį.

Kovo mėnesį „veidas.lt“ paskelbtame straipsnyje „Tele2“ grupės generalinis direktorius Matsas Granrydas patvirtino, kad kai kuriose rinkose „Tele2“ jau pradėjo teikti mobiliojo interneto paketus, leidžiančius arba neleidžiančius naudotis tam tikromis paslaugomis – tai reiškia, kad tie klientai, kurie tik naršo tinklalapius ar siunčia nuotraukas, moka mažiau, o tie, kam svarbu ir susirašinėti, ir naudotis pokalbių programomis, už tą patį duomenų kiekį moka daugiau.

Jau šią vasarą turėtų įsigalioti ir „TeliaSonera“ sprendimas apmokestinti IP telefoniją ispanams ir švedams. Planuojama, kad Ispanijoje bus imamams 6 eurų mėnesinis mokestis už 100 megabaitų duomenų, kuriuos bus galima išnaudoti IP telefonijos paslaugoms. Panaši praktika, reikia manyti, greitai išplis ir kitose šalyse.
Kodėl taip elgiasi telekomunikacijų gigantai? Atsakymą galima įžvelgti interneto portale „talouselam.lt“ paskelbtame straipsnyje, kuriame rašoma, kad „TeliaSonera“ netektų apie 70 proc. pajamų, jeigu visi klientai įprastus skambučius iškeistų į IP telefonijos paslaugas (plačiau apie tai – mūsų skelbtoje naujienoje).

Galima būtų pridurti, kad „TeliaSonera“ grynasis pelnas 2011 metais smuko 11 proc. – iki 21 mlrd. kronų (maždaug 3 mlrd. JAV dolerių). 

Taigi, ribojimais bandoma sustabdyti pajamų praradimus. IP telefonija sudaro konkurenciją įprastiems mobiliojo ryšio skambučiams ir SMS, o pajamos iš mobiliojo interneto paslaugų šio praradimo nekompensuoja. 

Visiškai kitokioje situacijoje yra 4G „WiMAX“ technologijos mobiliojo interneto tiekėjai lietuviai – jų nevaržo nei vidiniai rinkodariniai prieštaravimai, nei kokių nors tarptautinių korporacijų planai ir bendrosios nuostatos. Kol kas Telecentras nekalba apie jokius mobiliojo 4G interneto MEZON ribojimus, belieka tikėtis, kad bendrovė laikysis šio principo ir ateityje.

Interneto paslaugų rinkoje – kanibalizmas?

Dalis skaitytojų gali pagalvoti, jog esame šališki, mat aukščiau straipsnyje nepaminėjome dar vienos mobiliojo interneto technologijos – 4G/LTE. Tad būkime objektyvūs ir žvilgtelėkime, kokias naujienas 4G fronte siūlo GSM operatoriai.

Bendrovė „Omnitel“ jau pradėjo diegti didžiuosiuose Lietuvos miestuose šios technologijos bazines stotis, tam ruošiasi ir kiti GSM operatoriai. Informacijos apie 4G/LTE tinklu perduodamą duomenų srautą neaptikome, o ir lyginti jį, manome, kol kas būtų negarbinga – leiskime diegėjams įsibėgėti. Bet mes pažiūrėjome į kitą pusę – rinkodarinę.

Žinoma, neabejojame, kad 4G/LTE technologija yra daug platesnių galimybių nei šiuo metu GSM operatorių naudojamos technologijos. LTE, kaip ir „WiMAX“, priskiriama naujajai 4G mobiliojo ryšio kartai ir galėtų užtikrinti neribojamą prieigą prie mobiliojo interneto. Tik ar tikrai taip ir bus?

Šiuo metu privatiems klientams „Omnitel“ siūlo du 4G/LTE interneto planus, ir jie abu – ribojantys siunčiamų duomenų kiekį atitinkamai iki 5 GB ir 10 GB duomenų. Smagu, žinoma, pamatyti, kad už viršytus megabaitus reikia mokėti 0,00 Lt, bet papildoma sąlyga priverčia ironiškai šyptelti: „Viršijus suteikiamus duomenis per mėnesį (nuo 8:00 - 00:00), interneto sparta ribojama iki 120 Kbps“. 4G internetas 120 Kbps greičiu? Kažin, ar tai galima pavadinti sąžiningo naudojimosi taisykle... Taigi, bent jau pradžia neribotos laisvės nežada.

Šiuo atveju reikėtų atsižvelgti į dar vieną svarbų aspektą – daugelis 4G/LTE technologiją diegiančių ir ją diegti pasirengusių ryšio operatorių (patys ar per motinines įmones) teikia ne tik mobiliojo, bet ir fiksuotojo (laidinio) interneto paslaugas. Juk į tai investuota daug laiko, darbo ir pinigų, ir tai neša pelną.

Iš vienos pusės, siekdami žengti drauge su pažanga, GSM operatoriai diegia naujas technologijas ir gerina mobiliojo interneto paslaugas, bet iš kitos pusės, bijo kanibalizmo, t.y. to, kad mobilusis 4G ryšys „suvalgys“ kitas paslaugas, o tai vėlgi reikštų didelius nuostolius.

Prisipažįstame – kanibalizmo metaforą sugalvojome ne mes, apie tai atvirai prakalbo Roberto Saracco, vyresnysis asociacijos IEEE (angl. Institute of Electrical and Electronic Engineers) narys ir „Telecom Italia Future Centre“ direktorius.

Iš savo patirties žinome, kad fiksuotojo telefono ryšiu namuose jau mažai kas besinaudoja, o ar pajėgus mobilusis internetas „praryti“ net ir šviesolaidį, pamatysime ateityje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (5)