Lietuvoje stringančios branduolinio kuro saugyklos statybos ir toliau augina kainą  (7)

Panaudoto branduolinio kuro saugyklas šalia uždarytosios Ignalinos atominės elektrinės (IAE) statanti bendrovė „Nukem Technologies“ dar kartą atideda objektų statybos užbaigimo terminus. Statybos tuo metu pabrango ir brangsta toliau.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Derina naują grafiką

Rusijos valstybinio kapitalo valdoma vokiečių bendrovė „Nukem“ šalia IAE stato kelis didelius objektus. Tai laikinoji panaudoto branduolinio kuro saugykla, vadinama projektu B1, ir iš kelių objektų susidedantis kietųjų radioaktyvių atliekų tvarkymo ir saugojimo kompleksas – projektas B2/3/4.

Kai „Nukem“ prieš kelerius metus atėjo į Lietuvą statyti šių objektų, buvo planuojama, kad jie bus baigti 2009–2011 m. Tačiau ir šiandien statybų pabaigos dar nematyti.

Projekto B1 užbaigtumas nesiekia 90 proc., o projekto B2/3/4 vos peržengė 50 proc.

Kaip teigė IAE generalinis direktorius Žilvinas Jurkšus, „šiuo metu siekiama susitarti su rangovu, kad projektai būtų baigti iki 2013 m. pabaigos“.

„Derinamas naujas darbų atlikimo grafikas“, – pridūrė jis.

„Nukem“ statybos darbų IAE vadovas Thomas Pietschas patvirtino, kad bendradarbiaujant su elektrinės vadovybe šiuo metu rengiamas „gerokai paspartintas likusių darbų įgyvendinimo grafikas, kuris bus matyti atnaujintoje sutartyje“.

Tačiau neoficialiuose pokalbiuose kai kurie specialistai pareiškia abejojantys, ar bus suspėta per pusantrų metų baigti tai, kas nebuvo padaryta per pastaruosius penkerius šešerius metus. Todėl spėjama, kad projektai B1 ir B2/3/4 bus užbaigti ne anksčiau kaip 2014 m. pavasarį.

Neatitinka reikalavimų

IAE vadovas Ž.Jurkšus, paklaustas apie didžiausias technines problemas, su kuriomis susiduriama statybose, paminėjo, kad jų yra bent kelios.

Pavyzdžiui, neatitinka techninio projekto absoliuti dauguma panaudoto branduolinio kuro saugojimo konteinerių, kurie bus patalpinti objekte B1.

„Iš numatytų 190 konteinerių iki šiol pagaminti 146. Iš jų 4 pristatyti į IAE, kiti saugomi Vokietijoje ir Čekijoje. Gavę 100 konteinerių techninių duomenų pasus ir palyginę juos su technologiniais projekto reikalavimais, net 99 pastebėjome esminius charakteristikos neatitikimus. Dabar laukiame rangovo sprendimo dėl techninių neatitikimų pašalinimo“, – sakė elektrinės generalinis direktorius.

Įgyvendinant projektą B2/3/4, pasak Ž.Jurkšo, tik pernai gegužę buvo gautas leidimas statyti dalį objekto. Konkretūs statybos darbai pradėti 2011-ųjų rugsėjį ir žiemą buvo sustoję.

Be to, į jau faktiškai baigtą statyti objekto dalį atvežta tik menka dalis įrangos.

„Pagaminta 75 proc. įrangos, pristatyta 6 proc., kita įranga saugoma sandėliuose Vokietijoje. Šiuo metu nepateikti ar buvo pateikti nepriimtinos kokybės detalūs montavimo brėžiniai, dėl to nėra galimybės pradėti įrangos montavimą aikštelėje“, – paaiškino Ž.Jurkšus.

Kainos – vis aukštyn

Stringančios dviejų didelių objektų statybos šalia IAE gerokai brangina šiuos projektus.

„Nukem“ atstovas T.Pietschas pareiškė, kad ši įmonė nekomentuoja „komercinių projektų detalių“. Jis tik pateikė apibendrintą informaciją, kad pirminė projekto B1 sutarties vertė buvo bemaž 93 mln. eurų (321 mln. litų), B2/3/4 – 120 mln. eurų (414 mln. litų).

Tačiau IAE atstovai pateikia kitokius skaičius. Pasak jų, pradinė objekto B1 bendra sutarties kaina buvo daugiau kaip 591 mln. litų. Bet jau prieš trejus metus buvo pasirašytas papildomas susitarimas, ir jis pabrangino šį objektą iki 667,5 mln. litų. Tai yra dvigubai didesnė suma, nei nurodo „Nukem“.

„Kainos didėjimas buvo grindžiamas rangovo pretenzijų dėl kuro duomenų pripažinimu, ekonominės situacijos pasikeitimu ir kitomis aplinkybėmis“, – aiškino Ž.Jurkšus.

Iki šiol bendrovei „Nukem“ sumokėta apie 410 mln. litų – 61 proc. sutarties vertės.

Dėl projekto B2/3/4 pradinės vertės – 414 mln. litų – IAE pateikiama informacija sutampa su „Nukem“. Bet dabartinė sutarties kaina šoktelėjo iki beveik 428 mln. litų.

„Projektas pabrango 13,7 mln. litų, nes buvo priimtas taikintojo sprendimas dėl projekto ribų perkėlimo, taip pat dėl projekto keitimų, suderintų su IAE. Įgyvendinant šį projektą sumokėta 52,5 proc. sutarties vertės“, – tvirtino IAE vadovas.

Galbūt padės, bet nebūtinai

Pripažįstama, kad, iki bus galutinai įgyvendinti, abu projektai greičiausiai dar pabrangs.

„Įgyvendinant tokio masto ir sudėtingumo projektus dažnai iškyla iš anksto neįvertintų aplinkybių, kurios nebuvo numatytos rengiant konkurso sąlygas ar pirminį pasiūlymą. Kadangi vykdant atominių elektrinių uždarymo projektus saugumas yra svarbiausias prioritetas, būtina kruopščiai išspręsti visus kylančius nesklandumus, net jeigu dėl to tenka atsilikti nuo darbo plano ar patirti papildomų išlaidų“, – paklaustas, kodėl brangsta statomi objektai, paaiškino T.Pietschas.

Ž.Jurkšus irgi neneigė, kad projektai dar gali brangti. Pasiteiravus, iš kokių šaltinių bus dengiamas skirtumas, IAE direktorius pareiškė tikįs, jog tai bus galima padaryti iš ES fondų.

Tačiau 2014–2020 m. IAE uždaryti ES žada skirti maždaug perpus mažiau lėšų, nei šiems tikslams yra prašiusi Lietuva.

Todėl gali tekti ieškoti kitų šaltinių brangstančioms branduolinio kuro saugykloms finansuoti. Kaip vienas tokių šaltinių nurodoma tarptautinių donorų konferencija. Neatmetama, kad siekiant surinkti pakankamai lėšų IAE uždaryti gali tekti pabranginti elektros energiją gyventojams ir verslo subjektams.

Nutraukti sutarčių nebesiekia

Anksčiau šalies ir IAE valdžia negailėjo kritikos darbus vilkinančiai ir branginančiai „Nukem“. Buvo netgi grasinama nutraukti su ja sutartį ir ieškoti kito objektų statybos rangovo.

Tačiau dabar tiek energetikos ministras Arvydas Sekmokas, tiek IAE generalinis direktorius Ž.Jurkšus jau pastebimai sušvelnino toną. Nutraukti susitarimų su „Nukem“ jau nebeketinama, bandoma susitarti dėl bent kiek protingų objektų B1 ir B2/3/4 statybos užbaigimo terminų.

„Pagal Anglijos teisę sudarytos sutartys yra nepalankios užsakovui nutraukti sutartis. Tokiu atveju projektų užbaigimas atsidėtų 3 ar 4 metams ir pareikalautų didelių finansinių investicijų. Atsižvelgiant į šią situaciją ir siekiama susitarti su rangovu dėl techninių klausimų išsprendimo ir kontrakto sąlygų, garantuosiančių spartesnį projekto užbaigimą, pakeitimo“, – paaiškino Ž.Jurkšus.

Anot jo, pastebimas „Nukem“ siekis „vadybiniu lygmeniu perorganizuoti projekto valdymą, kad projektai būtų užbaigti 2013 m. gruodį“. „Organizaciniai žingsniai matomi, todėl tikimės spartesnio projektų pajudėjimo užbaigimo linkme ir realių rezultatų jau šių metų vasarą“, – pareiškė IAE vadovas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Diena.lt
Diena.lt
Autoriai: Stasys Gudavičius
(1)
(0)
(1)

Komentarai (7)