„Didysis Brolis“ seka tave per „Facebook“ ir „Twitter“  (9)

Jungtinių valstijų satyros laikraštis „Onion“ neseniai garsiai paskelbė, jog „Facebook“ – tai CŽV projektas. Kažką tai nustebino? „Mes šokiruoti rezultatais, – JAV Kongresui pareiškė išgalvotas Centrinės Žvalgybos Valdybos vadovas. – „Žmonės savanoriškai paskelbia visų savo draugų sąrašus, visa tai pateikta pagal abėcėlę, kartu kas minutę pasakoja apie tai, kuo jie užsiima. Mūsų svajonės išsipildė!“


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip žinia, kiekviename juokelyje yra dalis tiesos. Socialiniame tinkle „Facebook“ užregistruota beveik vienas milijardas žmonių ir daugelis iš jų vos ne kiekvieną dieną dalinasi savo jausmais ir mintimis dažnai nežinia su kuo. Tas pats vyksta ir tinkle „Twitter“. Savo ruožtu, „Foursquare“ vartotojai su draugais ir pažįstamais dalinasi savo geolokaciniais duomenimis. Prie visos šitos „bibliotekos" belieka pridėti ir mėgėjus rašyti komentarus visuose iš eilės interneto puslapiuose… ir, galų gale, JAV vyriausybinės institucijos, panašu, nusprendė visa tai išnaudoti saviems tikslams.

Tiesa, valstybė nebus pirmoji, kuri pasinaudos šiuo „pasaulio turgumi“. Marketingo kompanijos jau atlieka socialinių tinklų monitoringą, siekdamos įvertinti įvairius vartotojų reakcijos aspektus. Online plepalų pagrindu jau senokai atliekama analizė bei teikiamos išvados, kas, pavyzdžiui, laimės rinkimuose. Tuos pačius metodus FTB ir kitos institucijos ketina panaudoti tyrimuose, kuriais siekiama išsiaiškinti, kaip užsienio šalys vertina JAV. Galbūt tai leis įkišti dar daugiau pagalių į teroristų ratus.

JAV Valstybės departamentas jau pareiškė apie ketinimus įsigyti programinės įrangos, kuri analizuotų forumus ir kitus pokalbių resursus, o taip pat leistų išsiaiškinti asmenis, darančius didžiausią įtaką pasaulinio lygio socialiniams tinklams. Valstybės tarnautojai ketina stebėti pokalbius, kurie vyksta septyniomis pasaulio kalbomis, įskaitant arabų ir kinų. Kiekviena programa, kuri dalyvaus konkurse, turės „iškęsti“ maždaug pusmečio bandymus – jos studijuos interneto bendruomenės reakciją į tam tikrus įvykius (JAV ambasadoriaus pranešimą tam tikroje šalyje).

JAV kariškiai, beje, jau senokai kalba apie tokius planus. Dar 2007 metai kompanija „Lockheed Martin“ laimėjo maždaug $27 mln. vertės kontraktą, kuris numatė sistemos WISDOM (Web Information Spread Data Operations Module) sukūrimą. Pastaroji studijuoja komentarus naujienų forumuose, tinklaraščiuose ir socialiniuose tinkluose. JAV kariškiai šią sistemą jau naudoja Centrinėje ir Pietų Amerikoje, o taip pat Ramiojo vandenyno regione. Be to, visai neseniai buvo skirta maždaug 9 mln. $ esamos programinės įrangos modernizavimui.

FTB taip pat veda derybas su analogiškų sistemų kūrėjai, tuo tarpu Nacionalinio saugumo ministerija tokia sistema jau naudojasi. Tačiau daugelis žmogaus teisių gynėjų atvirai kalba, jog prisidengdama kovos su terorizmu lozungu, JAV (ir ne tik) Vyriausybė panašiais projektais bando nutildyti kitaminčius. Kiek tai tiesa, reikėtų išstudijuoti valstybinių institucijų elgesį po rugsėjo 11-osios įvykių, tačiau tai jau yra kitos temos pradžia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (9)