Didysis brolis stebi: Rusijos specialiosios tarnybos infiltruojasi į internetą  (0)

„Die Welt“ primena, kad interneto ir naujų masinės žiniasklaidos priemonių įtaka politiniam gyvenimui Rusijoje auga, ir dabartinio režimo kritikai visų pirma jaučiasi saugūs tinklaraščiuose ir socialiniuose tinkluose, tokiuose kaip „Facebook“ ar „Twitter“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jų nepaliečia cenzūra, ir sunku nuspėti, kokia tema taps populiariausia skaitytojų tarpe. Kita vertus, tokiais pačiais būdais neretai yra platinami ir nepatvirtinti duomenis ir gandai, ir niekas negali pasakyti, kas stovi už „Facebook“ ar „Twitter“ anketų, praneša „Inopressa“.

Naująjį fenomeną tiria daugelio pasaulio valstybių valdžia, kuri siekia įvertinti su juo susijusią riziką. Jungtinėse Valstijose jau metus dirbama ties sistemos pavadinimu „Socialiniai tinklai strateginėje komunikacijoje“ (SMISC), skirtos socialinių tinklų analizei ir propagandinių kampanijų išaiškinimui.

Rusijos valdžia po žiemos protestų bangos internetą taip pat pradėjo vertinti gerokai rimčiau. Vidinės žvalgybos tarnyba sausį jau surengė tris uždarus konkursus poveikio visuomeninei nuomonei per socialinius tinklus sistemoms sukurti. Iš viso programa turėtų kainuoti apie 750 tūkstančius eurų. Tiesa, minėtos SMISC programos kaina siekia 42 milijonus JAV dolerių. Programos tikslas – suvokti informacijos sklidimo mechanizmą socialiniuose tinkluose, kad vėliau tuos duomenis panaudoti valstybinei propagandai.

Trys sistemos dalys vadinamos „Disput“, „Monitor-3“ ir „Štorm-12“. Pirmosios dvi turi būti paruoštos dar šiais metais. Tačiau trys ketvirtadaliai programos biudžeto atiteks paskutinei – sistemai, kuri turės automatiškai platinti tam tikrą informaciją dideliuose socialiniuose tinkluose ir analizuoti, kiek sėkminga buvo „informacinė banga“. Rusų tinklaraštininkas ir interneto ekspertas Antonas Nosikas pareiškė, kad pagrindiniu gynybos nuo panašių programų elementų taps socialinių tinklų gynyba nuo brukalo.

Be to, šiuo metu vykdomas specialių terminalų testavimas. Jie leis stebėti diskusijas bloguose ir socialiniuose tinkluose realiu laiku. Sistema galės analizuoti 60 milijonų šaltinių – įrašų tinklaraščiuose, „Twitter“ anketų ar netgi „YouTube“ profilių. Jie galės automatiškai atskirti reikšmingiausius įrašus ir skirstyti juos į „pozityvius“ ir „negatyvius“. Tiesa, ši programa negalės paveikti visuomenės nuomonės, tačiau galės puikiai ją sekti. Tai gali tapti pirmuoju žingsniu į įsikišimą į socialinių tinklų srautą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)