"AppCamp" savaitgalis - išmaniajam pasauliui kurti  (0)

Galime didžiuotis ir tuo, kad Lietuvoje organizuojami vieni didžiausių informacinių technologijų renginiai. O džiaugtis - tuo, kad susidomėjimas šia sritimi yra be galo didelis ir idėjų tam tikrai netrūksta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jau šį savaitgalį startuos 3 dienų trukmės didžiausias Skandinavijos ir Baltijos šalyse mobiliųjų aplikacijų kūrimo renginys "App Camp", kur dalyviai kurs mobiliąsias programas. Kaip gimė idėja šiam renginiui, kuris šiandien pritraukia vienus sumaniausius "stratuperius", kalbiname vieną iš šio projekto puoselėtojų Tomą Martūną.

T. Martūnas sako, kad "AppCamp" užuomazgos atsirado iš poreikio pasinaudoti aukštu Lietuvos lygiu IT srityje. „Pati idėja, rodos, prieš porą metų kilo „Omnitel“. Lietuva bent jau tuo metu turėjo didžiausią mobilųjį parengimą, geriausiai išplėtotą IT infrastruktūrą, tad operatorius norėjo sukurti pridėtinę vertę. Tai labai koreliavo su programa „Lietuva 2030“. Taip atsirado pirmosios „Omnitel“ programėlių dirbtuvės, po to atsirado renginys, o pernai buvo įsteigta atskira įmonė, kuri visa tai pakylėjo ir į tarptautinį lygmenį.

Šiais metais pridėjome dar daugiau visokių dalykų: „videostreamingų“, prenešėjų iš už Atlanto. Atsivežame juos tam, kad jaunimui būtų smagiau. Kiekvienais metais bandome ką nors tobulinti“, – sakė jis.

Anot T. Martūno, aplikacijos po truputį pežengia vien telefonų, planšečių ribas ir persikelia į kitus įrenginius. Technologija vis labiau išmanėja. „Jei žvelgtume pasauliniu mastu, tai visi įranga išmanėja. Iš pradžių atrodė, kad tai nutinka tik su telefonais. Tačiau jei žvelgiame plačiau, tai matome, kad tas pats vyksta su televizijų pramone, mašinų įrangą, šaldytyvais... Viskas juda išmanumo link. Vartotojui telefonas tapo daugiau naršymo įrankiu. Dabar jis mažiau skambina, o daugiau skaito, tikrina paštą ir t. t.

Aplikacija klientui išsprendžia kilusius klausimus. Labai įvairius. Nuo bendravimo iki, tarkime, rūpinimosi pacientu. Aplikacija išgrynina žinutę, nes turi gerai pagalvoti, ką parodyti, kad klientui būtų įdomu. Aplikacijos taip suklestėjo, nes verslo įmonės, kurios buvo apipintos daugeliu paslaugų, galėjo išgryninti tikrąją savo vertę. Aplikacijos tai padeda padaryti“, – kalbėjo jis.

Mobiliosios aplikacijos geriausiai veikia, kai sprendžia kokią nors problemą. Puikus pavyzdys – plastikinės lojalumo ir panašios kortelės. Aplikacijos gali jas visiškai pakeisti. „Aplikacijos yra kelių tipų. Vienos yra skirtos klientams. Įmonės gali jomis labai sėkmingai skatinti klientų lojalumą. Pavyzdžiui, lojalumo kortelės, kurios yra plastikinės, iš principo yra nereikalingos. Puikus pavyzdys yra mūsų padaryta „Omni ID“ aplikacija. Plastiko galima atsisakyti. Juk visi nuo to pavargsta, nes pilnos piniginės tų kortelių. Iš kitos pusės, yra daug aplikacijų, kurios skirtos įvairioms verslo industrijoms. Tai ir socialiniai dalykai, rūpinimasis miestais, politikų programos. Visos industrijos po truputį keliasi į telefoną. Tačiau reikia gerai suprasti kontekstą, KAIP žmonės naudojasi telefonais. Prie kompiuterio žmogus praleidžia visą dieną, o telefonu jis stengiasi užimti laiką, kai ko nors laukia, yra pakeliui, gal sėdi tualete ir t. t. Reikia tai suprasti“, – teigė T. Martūnas.

Jis sako, kad aplikacijų kūrimas neatsitiktinai yra patrauklus jaunimui. Savo idėjas čia galima įgyvendinti gana paprastai ir palyginti greitai. Taip sparčiai bus bandoma dirbti ir per "AppCamp". Jo metu komandos plėtos savo projektus, klausysis moderatorių patarimų. „Jaunimas žavisi aplikacijomis, nes yra labai mažai apribojimų, kad galėtum pradėti tai daryti. Reikia tik telefono, mokėti naudotis „Google“, dar kompiuterio ir gali pradėti. Gali pradėti bet kada, čia ir dabar. Jau praeiti metai parodė, kad yra tokių, kurie sugeba per savaitgalį suprogramuoti aplikaciją. Žinoma, jei nori iki galo paleisti aplikaciją, kuri būtų kokybiška, toks laikas gal ir per trumpas. Vis dėlto jaunimui koncentruotai susibūrus, pasiklausius mentorių, kurie tikrai turi patirties, per dvi paras galima padaryti labai daug“, – sake T.Martūnas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: bznstart.lt
bznstart.lt
Autoriai: Povilas Sabaliauskas
(14)
(0)
(25)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: