JAV aštuonmečiai mokomi būti programišiais  (0)

Norite išmokyti savo vaiką „nulaužinėti“ kompiuterius? Pasirodo, jog šiam tikslui yra net ištisa konferencija. Naujienų agentūros „Reuters“ duomenimis, rugpjūtį Las Vegase vyks pirmasis istorijoje renginys „Defcon Kids“, kurios metu 8-16 metų amžiaus vaikai bus mokomi įsilaužimo į kompiuterines sistemas pagrindų bei būdų, kaip apsisaugoti nuo įvairių kibernetinių atakų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žiniasklaidoje jau dabar pasirodė spekuliacijų, jog „Defcon Kids“ taip pat taps savotišku atrankos „poligonu“, kuriame JAV valstybinės saugumo agentūros ieškos kandidatų tapti naujos kartos „kovotojais prieš skaitmeninius nusikaltimus“.

Kaip liudija pats renginio pavadinimas, „Defcon Kids“ yra pasaulinės programišių konferencijos „Defcon“, kiekvienų metų vasarą vykstančios Las Vegase, „dukterinė“ atšaka. Šių metų „Defcon“ vyks rugpjūčio 4-7 dienomis; tuo tarpu „Defcon Kids“ vyks dvigubai trumpiau, rugpjūčio 6-7 dienomis. Vaikiška renginio versija bus daugiau orientuojama į programišių sugebėjimų pritaikymą geriems tikslams.

„Įsilaužimai į programas ir jų sistemas nėra vien tik pramoga ar žaidimas“, – sako šešiolikmetis lektorius slapyvardžiu „FS“, kuris paskaitos metu vaikus mokys, kaip apsiginti nuo internetinių šnipų. Šis vaikas jau dabar uždirba pinigus iš to, jog įvairių kompanijų užsakymu aptinka sipnas jų kompiuterių tinklų vietas. „Pats įsilaužimas taip pat nėra esminis tikslas. Esmė – apsaugoti save ir aplinkinius“, – priduria jaunasis programišius.

„Reuters“ duomenimis, „Defcon Kids“ lektoriais tapti savanoriškais pagrindais pasisiūlė kai kurie iš pačių pajėgiausių pasaulio programišių. Į numatomas paskaitas įtraukti kursai apie kompiuterių programavimo pagrindus, galvosūkių sprendimą, skaitmeninių raktų įveikimą, „Google“ paieškos pritaikymą konfidencialiai informacijai surasti ir netgi elektroninių plokščių modifikavimą.

Viena iš konferencijos organizatorių – dešimtmetė mergaitė slapyvardžiu „CyFi“ – žurnalistams sakė, jog „žmonės apie programišius dažniausiai galvoja, jog tai yra vienareikšmiškai blogas dalykas. O aš noriu pritraukti kuo daugiau žmonių tapti gerais programišiais, kurie mėgtų tokį darbą“. Vienas iš „Defcon Kids“ instruktorių Krisas Hadnagy (Chris Hadnagy) teigia, jog konferencija vaikams turėtų būti savotiška žaidimų aikštelė, kurioje jie galėtų praktikuoti tam tikrus sugebėjimus, nebijodami patekti į bėdą. „Mes norime vaikams suteikti galimybę pamėginti „išardyti“ skaitmeninius dalykus – tai, ko jie įprastinėmis aplinkybėmis nesiimtų daryti“, – priduria „Defcon“ įkūrėjas Džefas Mosas (Jeff Moss).

Pirmoji programišių konferencija vyks kaip tik tuo metu, kai visa šių specialistų bendruomenė įtraukta į savotišką civilinį karą – „blogiukus“ atstovauja grupuotės „Anonymous“ ir „LulzSec“, o „geriečių“ pusei priskiriami „Wb Ninjas ir „TeaMpOisoN“. Visas internetas tiesiogine prasme tapo kibernetiniu mūšio lauku po to, kai ataką ir visišką pralaimėjimą patyrė kompanijos „Sony“ kompiuteriniams žaidimams skirtas tinklas „PlayStation Network“. Nuo to laiko analogiškas atakas jau yra patyrusios įvairios vyriausybinės, kompanijų ir žaidimams skirtos svetainės. Ar tikrai situacija tokia prasta, jog naujus programišius reikia ruošti nuo pat vaikystės?

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: