Norint išjungti 4G LTE ryšį visame mieste, tereikia kompiuterio, radijo siųstuvo ir šiek tiek žinių  (6)

Didžiulę naršymo internete spartą siūlantis 4G LTE tinklas gali būti užblokuotas naudojant kompiuterį ir programuojamą radijo siųstuvą, kurį galima įsigyti vos už 1 tūkst. Lt, teigia tyrėjai iš JAV.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Virdžinijos politechnikos instituto ir valstijos universiteto tyrėjai išsiaiškino, kad nedideliu radijo ryšio siųstuvu galima išjungti LTE stotį, kuri užtikrina ryšį kelių kvadratinių kilometrų plote. O jei programišius pasirūpina stiprintuvu, jis gali išjungti tinklą ir didesnėje teritorijoje, praneša Technologyreview.com.

„Tai atlikti gali būti ganėtinai paprasta“, – teigia belaidžio ryšio tyrimų grupės direktorius Jeffas Reedas, pridurdamas, kad rasti priešnuodį šiai atakai – sudėtinga. Naudojant minimą būdą 3G ir 2G ryšio tinklų veikla nėra sutrikdoma.

J.Reedas ir tyrimo bendraautorius Marcas Lichtmanas apie 4G LTE tinklų pažeidžiamumą pranešė JAV Nacionalinei telekomunikacijų ir informacijos administracijai. Ši gauto dokumento kol kas nekomentuoja, bet paprašė ekspertų pateikti komentarus.

Bet koks radijo dažnis gali būti užblokuotas, jei radijo siųstuvas siunčia signalą tuo pačiu dažniu ir jis yra pakankamai stiprus. Tačiau paaiškėjo, kad LTE ryšys yra ypatingai pažeidžiamas. Taip yra todėl, kad visas LTE ryšys priklauso nuo valdymo instrukcijų, kurios užima mažiau nei 1 proc. viso signalo.

„Jūsų telefonas nuolat sinchronizuojasi su bazine sotimi tam, kad gautų ar išsiųstų informaciją. Sutrikdžius šią sinchronizaciją negalėsite išsiųsti ar priimti duomenų“, – sako M.Lichtmanas.

Tyrėjų teigimu, egzistuoja dar septynios panašaus pobūdžio „silpnos vietos“. „Yra daug silpnų taškų, galima įvykdyti maždaug aštuonias skirtingas atakas. LTE signalas yra labai sudėtingas, jį sudaro daug posistemių, ir visais atvejais, jei išjungiate vietą posistemę, išjungiate ir visą bazinę stotį“, – pastebi jis.

Situaciją galima palyginti su eismu miesto gatvėse: išjungus šviesoforus jos tiesiog užsikištų, įvyktų daug avarijų ir niekas negalėtų pravažiuoti.

Visa tai galima atlikti turint programuojamą radijo siųstuvą (jį galima įsigyti vos už 1 tūkst. Lt) ir kompiuterį. Daug elektros energijos ši įranga nenaudoja – užtektų ir automobilio akumuliatoriaus. Žinoma, norint užblokuoti 4G LTE ryšį reikia turėti techninių žinių ir išmanyti LTE standartus, tačiau jie yra viešai skelbiami, taigi visko galima išmokti. „Visa tai perprasti galėtų bet koks komunikacijų inžinierius“, – sako M.Lichtmanas.

Problemos sprendimo būdų tyrėjai kol kas negali pasiūlyti: „Pirmiausia reikia problemas iškelti į viešumą. Nors mes ją identifikavome, sprendimų dar neturime.“

Kol kas nėra žinoma, kad šios LTE ryšio spragos būtų išnaudotos piktiems tikslams.

Visame pasaulyje 4G LTE ryšio paslaugas siūlo daugiau nei 100 mobiliojo ryšio operatorių. Šis ryšys dengia teritoriją, kurioje gyvena per 500 mln. žmonių. Manoma, kad iki 2017 metų 4G LTE ryšiu galės naudotis pusė pasaulio populiacijos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(31)
(0)
(20)

Komentarai (6)