Lietuvoje naujas daugiabučių renovacijos modelis  (2)

Vyriausybė ruošia naują renovacijos modelį, tačiau pagal jį gyventojai vis tiek turės priimti du sprendimus: leisti daugiabutį renovuoti ir sutarti, kiek metų jie mokės už renovaciją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau gyventojams nebereikės savarankiškai ieškoti, iš kur pasiskolinti lėšų renovacijai, šį procesą jau koordinuotų naujai steigiama įstaiga. Tikslų renovacijos modelį planuojama pristatyti vasario 14 d. Strateginio planavimo komiteto posėdyje. Šis modelis galiotų atrinktiems energiškai neefektyviems namams.

Liks galioti ir dabar naudojamas renovacijos modelis, kai daugiabučio namo bendrija savarankiškai gali imtis renovacijos.

„Jau turime informacijos iš trijų savivaldybių, kurios turi atrinkti tuos namus, kurie pirmiausiai turėtų būti renovuojami. Pirmumo teisė bus suteikiama tiems, kurie energetiniu požiūriu yra netaupiausi“, - po Vyriausybės pasitarimo ir posėdžio sakė premjeras Algirdas Butkevičius.

A. Butkevičius teigė, jog artimiausiu metu bus paskelbtas konkursas 120-iai namų. Tikimasi, kad kai bus sutvarkytos teisinės procedūros, per metus turėtų būti renovuojama 600-700 daugiabučių namų. Planuojama, kad naujas modelis galėtų pradėti veikti šių metų trečią ketvirtį, tačiau liks galimybė naudotis ir dabar veikiančiu daugiabučių renovacijos modeliu.

„Beliko Zarasuose, Ignalinoje, Druskininkuose, lyg tai Birštone pradėti organizuoti viešuosius konkursus, bet tam dar reikia ateinančioje neeilinėje sesijoje priimti kai kurias įstatymo pataisas. Su Aplinkos komiteto pirmininku yra apkalbėta ir tikimės, kad skubos tvarka tam bus pritarta ir bus organizuojami konkursai, o paskui bus eiga ir kitiems gyvenamiesiems namams“, - planus dėstė premjeras.

Mato piktnaudžiavimo pavojų

Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis taip pat teigė, jog pristačius naują daugiabučių renovacijos modelį, liks galimybė naudotis ir dabar galiojančia sistema, tik joje gali būti atlikta korekcijų, kurios turėtų palengvinti schemą. Jis paaiškino, kad Aplinkos ministerijos įsteigta agentūra planuos, koordinuos, o atskirais atvejais ir dalyvaus viso renovacijos proceso organizavime.

Pasak jo, pirmiausiai renovacija pagal naują modelį bus pradėta nuo regionų centrų, o gyventojams reikės sutikti dėl dviejų dalykų: namą renovuoti ir konkretų metų skaičių mokėti už renovaciją. V. Mazuronis aiškina, jog gyventojams sąskaitos po renovacijos už šildymą ir renovaciją neturėtų būti didesnės nei dabartinės sąskaitos už šildymą.

V.Mazuronis mato galimybių piktnaudžiauti naujuoju renovacijos modeliu, nes gyventojai negalės tiesiogiai koordinuoti renovacijos proceso, tačiau žada saugiklių.

„Mes sudėsime saugiklius: tiek parengtas renovacijos darbų planas, tiek sąmatos, iš esmės kas apibrėžia tuos dalykus, turės būti suderintas su gyventojais. Be jų sutikimo, be jų apsisprendimo tie dalykai neturės būti daromi. Galvosime apie kitus saugiklius“, - sakė jis.

Pasak jo, pirmieji pastoliai pagal naująjį modelį turėtų būti pastatyti metų pabaigoje, o pilotiniame projekte galėtų dalyvauti apie 500 namų, tačiau tam reikalingos ir sutartys su savivaldybėmis.

„Tai yra realus skaičius, jeigu paimsime visas savivaldybes, tai kiekvienoje savivaldybėje po 10 namų, po mažiau šiek tiek, tą galima daryti. Preliminariai siekiame tokio pirmo žingsnio“, - teigė V. Mazuronis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Erika Fuks
(6)
(0)
(1)

Komentarai (2)