Tyrimas: Maskvoje gatvės barstomos radioaktyviais chemikalais, kuriems suirti reikia 1,3 milijardo metų  (10)

Atlikę chemikalų, kuriais barstomos Maskvos gatvės žiemą, tyrimą, aktyvistai paskelbė, kad juose rasta toksiškų ir net radioaktyvių elementų. Miesto valdžia tokius kaltinimus neigia.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ledą tirpdantys chemikalai niekada nebuvo labai mėgiami Rusijos sostinėje, rašo RT. Jie netgi siejami su sugadintais žmonių batais ir nudegintomis augintinių pėdomis. Tačiau susierzinimas virto pykčiu, kai grupė „Už Rusijos kelių saugumą“ paskelbė savo tyrimo rezultatus.

„Žinoma, labai susijaudinęs aš galiu pasakyti, kad taip, mes esame nuodijami radiacijos ir ant kelių mums barstoma kažkas siaubingo. Tačiau atsiribokime nuo emocijų. Mes paėmėme chemikalų, barstomų ant šaligatvių, mėginius, ir nustatėme, kad medžiagos, kurios buvo uždraustos prieš daugelį metų, vėl yra naudojamos. Jose yra ir radionuklidų“, – grupės „Už Rusijos kelių saugumą“ narį Romaną Kornilovą cituoja „Kommersant daily“.

Anot aktyvistų, Maskvos kelius nuo ledo saugo geltonoji kraujo druska ir medžiaga, vadinama santrumpa SBG. Jie pažymi, kad geltonoji kraujo druska yra ypač kenksminga žmonėms ir gamtai. SBG yra industrinės atliekos, kuriose yra ir toksiškų medžiagų, pavyzdžiui, K-10 (Kalis-10), kuriam suirti reikia net 1,3 milijardo metų. Pagal radiacijos pavojų jis priskiriamas trečiai klasei. 2006 metais Maskvoje buvo uždrausta jį naudoti.

Rusai savo nepasitenkinimą liejo internete. „Šiurpiausias dalykas yra tai, kad maži vaikai įkvepia šitų chemikalų garų!!!“, „Aš nesu chemijos ekspertas, tačiau kaip žmogus gatvėje galiu pasakyti, kad Maskvoje jie barsto kažką nesuvokiamą... Mano odiniai batai visiškai suiro... P.S.: užjaučiu gyvūnus“ – pylėsi komentarai.

Miesto valdžia kaltinimus, kad keliuose žiemą naudojama nuodingos medžiagos, atmeta. „Visi chemikalai, kurie naudojami Maskvoje, yra patikrinti valstybės ir aplinkos apsaugos įstaigų, ir buvo patvirtinti, todėl tokie kaltinimai atrodo keistai. Be to, Maskva nėra miestas, skirtas eksperimentams“, – „RIA Novosti“ cituoja Maskvos miesto oficialų pranešimą.

Visgi Dūmos deputatai išsiuntė paklausimus keturioms institucijoms: Maskvos prokuratūrai, Vartotojų teisių apsaugos agentūrai, miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos ir Būtų fondo ir viešųjų komunalinių paslaugų departamentams.

Mokslininkai teigia, kad svarbu žinoti ne tik, kokiais chemikalais barstomas miestas, bet ir kokiu jų kiekiu. „Šiemet leidžiama naudoti tris kartus daugiau druskos nei anksčiau... Druskos pasekmės miestui stiprėja ir dėl jos gali kilti grėsmė verslui ir gamtai“, – sako Maskvos universiteto agroinformacijos departamento profesorius.

Tai, kad druska gali stipriai pakenkti miestui, rodo ir tai, kad Sankt Peterburge vasario 1 dieną 20 tūkst. žmonių buvo likę be elektros. Elektros kompanija „Lenenergo“ dėl to apkaltino druską, kuria barstomas miestas – ji pakenkė ir elektros tinklams.

Maskvos valdžia sako, kad visai be chemikalų verstis neįmanoma, ir primena, kad šią savaitę Rusijos sostinėje iškrito rekordinis sniego kiekis šiame amžiuje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(11)
(2)
(-2)

Komentarai (10)