JAV interneto tiekėjai baus piratus mažindami naršymo spartą  (5)

JAV pradeda galioti „šešių kirčių“ sistema, kuria siekiama pažaboti piratavimą internete. Penki didžiausi šalies interneto paslaugų tiekėjai pirataujantiems klientams siųs įspėjimus, o po šešto įspėjimo apribos jų interneto prieigą, skelbia BBC.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ši sistema turėjo įsigalioti dar pernai, bet dėl uragano Sandy nepavykus atlikti paskutinių bandymų iniciatoriai nukėlė įsigaliojimo datą.

„Artimiausiomis dienomis mūsų partneriai turinio savininkai pradės siuntinėti įspėjimus interneto tiekėjams apie asmenis, kurie įtariami atsisiuntę neteisėtą turinį, o interneto tiekėjai persiųs šiuos įspėjimus savo klientams“, – nurodė organizacijos „Center For Copyright Information“ vadovė Jill Lesser.

Anot jos, programos tikslas yra ne nubausti, o edukuoti pažeidėjus bei nukreipti juos į legalias tarnybas. Klientai, kurie bus įsitikinę, kad autorių teisių nepažeidė, galės kreiptis dėl pakartotinio patikrinimo.

Interneto tiekėjai patys nuspręs, kaip elgtis su tais klientais, kurie ignoruos įspėjimus. „Verizon“ anksčiau skelbė, kad tokių klientų interneto sparta trims dienoms bus sumažinta iki 256 Kbps, tačiau vėliau šią informaciją pašalino iš savo svetainės.

„Time Warner“ nurodė, kad tokiems klientams laikinai išjungs interneto prieigą – jie matys tik svetainę su telefono numeriu, kuriuo turės paskambinti, o pasišnekėjus su klientų aptarnavimo skyriaus atstovu jų interneto prieiga bus grąžinta. 

Už laisvę internete agituojančios organizacijos kritikuoja šią sistemą, esą interneto tiekėjai taps teisėjais, prisiekusiaisiais ir sprendimo vykdytojais.

„Electronic Frontier Foundation“ (EFF) pastebi, kad interneto prieigos savininkai neturėtų būti baudžiami už tai, jog jų viešu „Wi-Fi“ tinklu pasinaudojo pašaliniai asmenys.

„Atviri belaidžio interneto prieigos taškai pripažįstami ypač naudingais visuomenei, o ši sistema sukurta tam, kad juos sunaikintų“, – nurodoma EFF pranešime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(4)
(0)
(0)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: