Intel didina Thunderbol sąsajos pralaidumą dvigubai – iki 20 Gb/s  (0)

Kompanija Intel, suprasdama apie didelį pavojų iš USB 3.0 sąsajos pusės, šią savaitę viešai prakalbo apie technologijos Thunderbolt plėtrą. Priminsime, kad dabartinė Thunderbolt sąsajos versija gali pasigirti iki 10 Gb/s duomenų pralaidumu, kai konkurentas USB 3.0 – dvigubai mažiau (nors dar šiemet šio skirtumo neliks).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Antras vertus, USB sąsaja turi pranašumų, kurių šiuo metu negali kompensuoti net ir žvėriškas Thunderbolt greitis. Mat Thunderbolt siūlo analogišką USB standartui sprendimą – prijungti prie kompiuterio periferinę įrangą. Vis tik esminis privalumas, ką gali pasiūlyti naujasis Intel proteguojamas standartas – tai didesnis duomenų perdavimo greitis, kuris siekia 10 Gbps, t.y. 2 kartus greičiau, nei iki šiol siūlė USB 3.0 – 4.8 Gbps (vis tik šiais metais paskelbtas oficialus pranešimas spaudai teigia, jog jau 2013 m. viduryje mūsų laukia susitikimas su patobulintomis USB 3.0 sąsajos specifikacijomis, kurios numato, kad duomenų pralaidumas bus padvigubintas – nuo dabartinių 5 GBit/s iki 10 Gbit/s.). Be to, teoriškai Thunderbolt gali pasiūlyti ir 10 kartų greičio persvarą. Kartu Thunderbolt turėtų tapti ir geresniu variantu, norint pakrauti tokius mobilius įrenginius, kaip išmanieji telefonai ar planšetiniai kompiuteriai, kadangi gali pasiūlyti 10 W galingumą, kai tuo tarpu USB 3.0 šiuo metu – 4.5 W.

Iš minėtų charakteristikų perspektyvos aišku, jog Intel bandoma populiarinti Thunderbolt sąsaja yra aiškus nugalėtojas, tačiau dar yra toks kriterijus kaip kaina. Iš pradžių pasirodžiusi optinė Thunderbolt versija pasirodė rinkai aiškiai per brangi, taigi teko pasinaudoti vario paslaugomis. Tačiau ir čia nieko labai pigaus nepamatysime: vidutiniškai Thunderbolt kabelis kainuoja apie 10 kartų brangiau, nei suderinamas su USB 3.0. Iš esmės, dabar Thunderbolt pagrinde naudojamas Apple kompiuteriuose, jų vartotojams atitinkamas kabelis siūlomas už $49 (Lietuvoje pavyko rasti už 179 lt).

Taip pat reikėtų prisiminti, jog šiuo metu pagrindiniai mikroschemų rinkiniai, skirti motininėms plokštėms, turi „įgimtą“ USB 3.0 palaikymą, tuo tarpu Thunderbolt palaikymui reikalinga atskira mikroschema, kuri taip pat kainuoja: neoficialiais duomenimis, asmeniniams kompiuteriams skirta mikroschema atsieis maždaug nuo $20 iki $25. Natūralu, jog pagrindinių plokštių su Intel proteguojama sąsaja biudžetiniame bei žemesniame vidutiniame segmentuose tikrai neatsiras, nors čia parduodama liūto dalis produkcijos, ir būtent čia galima matyti, kokios yra tendencijos (kas populiaru, kas – ne, ir t.t.).

Žvelgiant iš kainos perspektyvos, dabar jau USB 3.0 tampa nugalėtoju. Tačiau dar reikėtų paminėti ir tokį dalyką, kaip ekosistemą. Čia USB sąsaja sau lygių neturi: rinkoje yra tūkstančiai įrenginių, kurie gali pasigirti turintys USB. Nors nemažai įrenginių palaiko tik USB 2.0 versiją, o įsigiję, pavyzdžiui, USB 3.0 išorinį kaupiklį, pilnai neišnaudosime spartos potencialo, tačiau vis tik naudotis bus galima (minėtos versijos tarpusavyje suderinamos), o atsinaujinus kompiuterį jau bus galima džiaugtis ir didesne sparta (blogiausiu atveju, galima įsigyti ir išorinį kontrolerį).

Be to, vartotojai tiesiog gali rinktis USB 3.0 vien dėl to, jog USB sąsaja sutinkama praktiškai visur (ne tik Apple kompiuteriuose, kai kuriuose išoriniuose duomenų kaupikliuose, tik dabar bepradedančiose pasirodyti rinkoje motininėse plokštėse ar egzotiškuose monitoriuose).

Taigi nors Thunderbolt technologija yra tikrai moderni, šiuo momentu jai reikalingas palaikymas iš gamintojų pusės (ne tik iš Apple), kad būtų pasiekta kuo daugiau vartotojų masiniame segmente. Aišku, Intel tai supranta ir kalba būtent apie ilgalaikę perspektyvą. Štai Intel Thunderbolt marketingo ir planavimo padalinio vadovas Jason Ziller savo laiku yra pasakęs, jog jis laiko normaliu maždaug nuo trijų iki penkerių metų laikotarpį, kol progresyvi sąsaja išplis daugumoje kompiuterių.

Taigi naujos kartos Thunderbolt kontroleriuose kompanija Intel įdiegė DisplayPort 1.2 versijos palaikymą (galima bus prijungti atitinkamą sąsają turinčius monitorius), taip pat patobulintas periferinių įrenginių maitinimo posistemės valdymas. Visa tai gali leisti atpiginti komplektuojančias dalis, kurios būtinos Thunderbolt diegimui į elektronikos įrenginius.

Kartu kompanija Intel pademonstravo naujos kartos Thunderbolt mikroschemos prototipą, pavadintą kodiniu vardu Falcon Ridge. Šaltinių teigimu, pastarasis kontroleris pasižymi 20 Gb/s duomenų perdavimo sparta, o tai leidžia kalbėti ir apie 4K (Ultra HD) vaizdinės medžiagos perdavimą. Pranešama, kad naujieji kontroleriai serijiniu būdu bus pradėti gaminti 2013 metų pabaigoje, tuo tarpu 2014 metais gamybos apimtys tik didės. Gamintojas pasirūpino, kad būtų išsaugotas suderinamumas su senos versijos Thunderbolt kabeliais ir kita elektronikos įranga.

Šiuo metu Thunderbolt sąsajos plėtra vyksta labai vangiai. Tikėtina, kad situacija pradės keistis dar šiemet, kadangi Thunderbolt kontroleris kodiniu pavadinimu Redwood Ridge bus integruotas į kai kuriuos Intel Haswell procesorius. Tiesa, kitas aspektas yra tokio sprendimo kaina, tad visai tikėtina, šis faktorius vis dar gali stabdyti Intel planus periferinės įrangos srityje.

FACEIT.LT – IT Naujienos

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(3)
(0)
(0)

Komentarai (0)