Patentiniai ieškiniai verčia gamintojus bankrutuoti  (3)

Jungtinių Valstijų Santa Klaros universiteto ekspertai atliko gana įdomų tyrimą. Tyrėjai pabandė ištirti patentų įtaką technologijų srityje veikiančių kompanijų veiklai. Rezultatai rodo, kad su patentais susiję teisminiai ieškiniai neretai tampa labai svarbiu faktoriumi, kurio įtaka labai plati: kompanijos priverstos ne tik skubiai atlikti pakeitimus savo produkcijoje, tačiau neretai ir bankrutuoja.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrimo autoriai nustatė, jog apsiginti nuo kaltinimų dėl patentų pažeidimų darosi vis sunkiau. Patentai technologijų srityje tapo viena svarbiausių verslo strategijos dalimi, o tai puikiai demonstruoja „muilo opera“ tarp kompanijų Apple ir Samsung, kai patentiniai ginčai nagrinėjami daugelyje pasaulio šalių teismų, o nuostoliai įvertinti šimtais milijonų JAV dolerių.

Antra vertus, Apple ir Samsung yra didžiausi mobilių įrenginių gamintojai, tuo tarpu tyrimo ataskaitoje daugiausia dėmesio skirta toms kompanijoms, kurios nieko negamina. Tokios firmos paprastai vadinamos „patentiniais troliais“. Daugiau nei 90% tyrimo dalyvių pripažino, jog dėl tokių kompanijų veiksmų patyrė finansinių nuostolių arba buvo priversti atsitraukti nuo savo pagrindinio verslo. Daugiau nei 80% atvejų buvo pateikti kaltinimai dėl patentų pažeidimų, o beveik 40% teko atlikti pakeitimus jau paruoštoje produkcijoje. 25% atvejų buvo negauta pelno, netekta klientų arba vėluota, vykdant verslo planą.

Maždaug 12% atvejų dėl patentinių trolių teko koreguoti verslo strategiją, o 8% atvejų tyrimo dalyviai buvo priversti atsisakyti toks verslo krypties arba apskritai bankrutuoti.

Tyrimas patvirtino, jog tokia patentinė sistema, kuri yra dabar, turi būti tobulinama, kadangi neretai ji tampa kliūtimi technologijoms tobulėti bei dažnai naudojama konkurencijai mažinti arba tiesiog elementariam pasipinigavimui.

FACEIT.LT – IT Naujienos

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(4)
(0)
(0)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: