Ubuntu kūrėjas: pagaliau pašalinta „spraga Nr. 1“  (0)

Tolimais 2004 metais, kai dar tik prasidėjo laisvos operacinės sistemos Ubuntu istorija, vienas iš kompanijos Canonical įkūrėjų Mark Shuttleworth surado spragą Nr. 1.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pastarosios esmė buvo labai paprasta – būtina ištaisyti monopolinę kompanijos Microsoft ir jos operacinės sistemos Windows padėtį. Spragą buvo galima laikyti panaikinta tuo atveju, jei dauguma kompiuterių rinkai būtų tiekiama su atviro kodo, laisvai platinama programine įranga. Ir štai po 9 devynerių metų Mark Shuttleworth teigia, jog tikslas pasiektas.

„Spragos“ panaikinimo aprašyme Mark Shuttleworth teigia, kad Windows daugiau nebėra de facto standartu asmeninių kompiuterių rinkoje, kadangi pasirodė tokios programinės platformos, kaip Android ir iOS. Atsižvelgiant į paskutines analitikų ataskaitas, šiuolaikiniai mobilūs kompiuteriai, įskaitant išmaniuosius telefonus ir planšetinius kompiuterius, šiandien turi ne tik Microsoft sistemą, tačiau ir Apple bei Google operacines sistemas.

Canonical įkūrėjas patikslino, jog Android gali nebūti optimaliu Linux sistemos pasirinkimu jam ir kitoms kompanijoms, tačiau jos atvira esmė yra standartas, taigi asmeninių skaičiavimų industrijoje atviro kodo programinė įranga jau užima nemažą rinkos dalį. Mark Shuttleworth pripažino, jog Ubuntu indėlis šiame pokytyje niekingai mažas, kad jį būtų galima minėti, tačiau jis išlieka optimistu.

Kai kurie ekspertai pažymi, jog Mark Shuttleworth nėra visiškai teisus. Nežiūrint į tai, kad Android iš tikrųjų atvira ir laisva sistema, egzistuojantys įrenginiai tiekiami rinkai visai ne su laisva programine įranga ir nesilaikant sąlygų, kurias numato Free Software Foundation ir Open Source Initiative. Dauguma programinių platformų versijų pilnos programų ir vartotojo aplinkų, kurių kodas uždaras, aparatinei įrangai skirtos tvarkyklės pateikiamos binarinių failų pavidalu su uždaromis licencijomis, o ne išeities kodų pavidalu.

Tik kompanija Google, Qualcomm, Texas Instruments, Sony ir Samsung tam tikra prasme lojalios laisvai programinei įrangai (aišku, ir čia yra povandeninių akmenų), tačiau egzistuojančią Android rinką vadinti laisvos programinės įrangos rinka nėra teisinga, kadangi kai kurie Android mobilių įrenginių gamintojai dažnai nesiskiria nuo Apple ir Microsoft. Dar daugiau, išmaniųjų telefonų ir planšetinių kompiuterių rinka nėra vienintelis asmeninių kompiuterių segmentas – stacionarių ir nešiojamų kompiuterių rinkoje Windows dominavimas niekur nedingo, o kad tai įvyks artimiausioje ateityje, nesiryžta prognozuoti tik patys drąsiausi.

FACEIT.LT – IT Naujienos

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(10)
(0)
(0)

Komentarai (0)