Multikopteriai: kaip užfiksuoti vaizdus iš paukščio skrydžio  (0)

Tikriausiai esate ne kartą matę filmą ar reklaminį vaizdo klipą, kuriame rodomi vaizdai iš paukščio skrydžio. Jie keri, bet taip pat užmena mįslę apie tai, kaip jie buvo užfiksuoti. Pasirodo, anksčiau tam filmavimo komandos pasitelkdavo tikrus arba radijo bangomis valdomus sraigtasparnius. Tačiau dabar užtenka nedidelio, apie 5 kilogramus sveriančio skraidančio aparato, kurį jo konstruktorius Gediminas Vansevičius vadina multikopteriu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Vos jiems pasirodžius 2007 m., pradėjau domėtis tokiu sprendimu, o 2010 m. savarankiškai sukonstravau savo pirmąjį multikopterį. Nesu baigęs jokių specialių mokslų, tad visą reikalingą informaciją susiradau internete – pasakojo lietuviškų multikopterių pionierius.

Anot jo, ilgą laiką dirbant kino ir filmavimo industrijoje atsirado poreikis ieškoti būdų suteikti kamerai naujų galimybių, įdomių rakursų. Tuomet pasirodė multikopetriai ir išsprendė nemažai problemų, nuolat kamavusių kino kūrėjus.

„Dabar šis sprendimas yra „ant bangos“ visame pasaulyje. Smagu, kad turime ir lietuviškus analogus“, – pasakojo konstruktorius.

Pasak jo, išmokti valdyti multikopterį galima per mėnesį. O štai radijo bangomis valdomo sraigtasparnio subtilybes tenka studijuoti maždaug 5 metus.

„Kadangi multikopteriuose panaudojama daug šiuolaikinių technologijų, jie labai padeda pilotui ir atleidžia daug jo klaidų. Tai, žinoma, suteikia galimybę fiksuoti stabilų ir kokybišką vaizdą, kuriam vėliau nereikia skirti daug dėmesio, apdorojant su programine įranga“, – aiškino pašnekovas.

G. Vansevičiaus teigimu, multikopterį dažniausiai valdo 2 žmonės. Vienas – pilotas, o kitas – operatorius. Anot jo, toks tandemas sugeba nufilmuoti daug įspūdingesnius vaizdus, nei tuomet, kai aparatą ir kamerą valdo tas pats asmuo.

Tačiau netgi darniai dirbanti komanda sulaukia iššūkių. Paklausus, kokie buvo įsimintiniausi filmavimo darbai, specialistas prisiminė neseniai atliktą užsakymą.

„Filmavome virš marių. Reikėjo skristi į plaukiantį laivą. Tokia situacija prideda adrenalino, nes dėl vieno netikslaus judesio multikopteris gali nuskęsti. O tada jau jo nesusigrąžinsi. Nuo žemės, nukritus aparatui, bent detales galėtum susirinkti“, – svarstė pašnekovas, kuriam ilgą laiką multikopteriai buvo tik hobis ir tik šiais metais pradėjo vystytis į konkrečią verslo paslaugą.

„Pasaulyje šioje srityje konkurencija yra milžiniška, todėl orientuojamės į vietinę rinką. Čia matome nemažai galimybių. Ir ne vien tik filmavimo, bet ir švietimo srityje“, – sakė G. Vansevičius.

Jis savo multikopterius pristatys birželio 12 d. įvyksiančiame renginyje „TEDxVilniusLive“. Ten susirinkusiems smalsuoliams jis papasakos apie šių aparatų kūrimą ir galimybes. O po to pademonstruos, kaip jie veikia ir filmuos renginio vietą iš oro.

Anot Gedimino Vansevičiaus, tai yra puiki proga paskatinti jaunus žmones domėtis moderniomis technologijomis ir ieškoti jų pritaikymo galimybių.

„TEDxVilniusLive“ įvyks birželio 12 d. Vilniuje, menų fabrike LOFTAS. Bilietus į renginį įsigyti galima „Bilietų pasaulio“ interneto svetainėje. Paskubėkite, liko tik kelios vietos!

Renginio programa

13:00 – 14:45 „TEDGlobal“ 5 sesija: „Listening to Nature“
14:45 – 16:15 „Makers Fair @TEDxVilnius“
16:45 – 18:00 „TEDGlobal“ 6 sesija: „World on Its Head“
18:00 – 19:00 „TEDxVilniusYouShare“ sesija
19:30 – 20:45 „TEDGlobal“ 7 sesija: „Regeneration“
21:00 – 00:00 Uždarymo vakarėlis „TEDx“ stiliumi

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(5)
(0)
(0)

Komentarai (0)