JAV išrastas ekologiškas vandenilio gamybos būdas  (31)

Nors vandenilis yra pats švariausias energijos šaltinis, dabartinės jo gamybos ekologiška nepavadinsi: ji vis dar remiasi iškastiniu kuru. Tačiau Kolorado valstijos universiteto (JAV) mokslininkams pavyko sukurti naują vandenilio gamybos būdą, naudojantį vien tik gamtos išteklius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ši technologija remiasi vadinamaisiais „saulės bokštais“, pusdykumėse ar kitose saulės energijai rinkti gerai tinkamose vietose pastatytais bokšto pavidalo statiniais su sudėtinga veidrodžių sistema. Viduje be veidrodžių yra ir specialus vandens pripildytas reaktorius. Veidrodžių į jį nukreipti saulės spinduliai užkaitina reaktorių iki 1350 laipsnių pagal Celsijų temperatūros. Tokioje temperatūroje vyksta vandenilio gamybai būtina reakcija.

Reaktoriuje vandens molekulės skaidomos į vandenilio ir deguonies atomus, skelbia „Gizmag.com“. Ši technologija leidžia maksimaliai sumažinti vandenilio gamybai būtinas lėšas ir neteršia aplinkos. Kolorado universiteto mokslininkai apskaičiavo, kad 1 kilogramas „saulės bokštuose“ pagaminto vandenilio kainuos tik 2 JAV dolerius. Maždaug tiek kainuoja 1 galonas (3,7 l) benzino.

Skelbiama, kad pastačius kelis tokius „saulės bokštus“ saulėtomis dienomis būtų galima pagaminti iki 100 tonų vandenilio per dieną. Tokio vandenilio kiekio pakaktų 5 000 šiuo kuru varomu autobusų, kad jie galėtų važiuoti 24 valandas, sakoma pranešime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(21)
(0)
(2)

Komentarai (31)