Aleksandras Levinas: „Siekdamas apginti savo gyventojus, Izraelis pasiruošęs panaudoti branduolinį ginklą“  (7)

Kaip išgy­ve­na Iz­ra­el­is ka­ri­nio kon­flik­to nuo­jau­tas ir ar ma­to Tre­čio­jo pa­sau­li­nio ka­ro grės­mę, pa­pa­sa­ko­jo Pa­sau­lio ru­sa­kal­bių žy­dų fo­ru­mo pre­zi­den­tas Alek­san­dras Le­vi­nas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

– Situacija Artimuosiuose Rytuose dabar yra viso pasaulio dėmesio centre. Prezidentas Barakas Obama tikina, kad jam mielesnis diplomatinis konflikto su Sirija sprendimas, tačiau pasirengęs ir kariniams veiksmams. Jis paprašė Kongreso nukelti balsavimą dėl Sirijos, kad galėtų išsiaiškinti paskelbtą Rusijos pasiūlymą perduoti Sirijos cheminį ginklą tarptautinei kontrolei. Damaskas sutinka su Rusijos pasiūlymu. Kaip Ukrainos žydai vertina susiklosčiusią padėtį ir kokią išeitį iš jos mato?

– Atsakysiu visos žydų diasporos vardu. Kiekvienam žydui Izraelis – antroji tėvynė ir absoliutaus saugumo vieta. Visa, kas dedasi Izraelyje, mums visiems labai svarbu. Nenorėčiau dabar atsidurti Barako Obamos vietoje, nes jam tenka rinktis iš blogo ir labai blogo ir prisiima didžiulę atsakomybę už visą pasaulį.

Absoliučiai sutinku, kad reikia nubausti, panaudojusius cheminį ginklą Sirijoje, bet nesuprantu, kam dėl to bombarduoti Sirijos objektus, valdžią, tuo pačiu padedant prezidento Bašaro Asado priešininkams, kurie už jį daug ekstremistiškiau nusiteikę. Visada užduodu klausimą: o kas paskui? Bomarduos jie dieną, dvi, tris… Ilgiau nebombarduos. Tikimybė, kad per tris bombardavimo dienas jie likviduos Asadą ir jo aplinką, praktiškai lygi nuliui – be antžeminės operacijos nubausti kaltininką neįmanoma. Todėl, jei Amerika įsitikinusi, kad būtent Asado aplinka davė komandą panaudoti cheminį ginklą, reikia arba vykdyti antžeminę operaciją, eskaluosiančią konfliktą visame regione, arba pasitelkti specialios paskirties būrius.

Labai tinkamą iniciatyvą pateikė Rusija – perduoti Sirijos cheminį ginklą tarptautinei kontrolei. Damaskas sutiko. Amerikiečiai privalo leisti tam įvykti. Tai būtent toks žingsnis, kuris realiai toliau plėtotis konfliktui neleis.

Yra šalių, suinteresuotų, kad JAV bombarduotų Siriją, bet Izraelis tikrai ne viena iš jų.

„Arabišką pavasarį“ dabar sustabdyti gali tik pačios arabų šalys ir jos privalo savarankiškai priimti šį sprendimą. Izraelis – vienintelė europietiška demokratinė valstybė Artimuosiuose Rytuose. Arabų šalyse kitos vertybės, mintys mentalitetas. Mes negalime primesti joms vakarietišką demokratiją: nei Egipte, nei Sirijoje, nei Irane.

Tikriausiai ne visi žino, kad nuo 1948 metų tarp Izraelio ir Sirijos vyksta oficialus karas. Bet nuo to laiko iki šių dienų Izraelio – Sirijos siena buvo pati ramiausia – ten neįvyko nei vieno incidento, pasienio teritorijose nekilo praktiškai nei vienos problemos. Tai iš dalies apibūdina Sirijos poziciją. Sulaikančiuoju faktoriumi buvo ir tai, kad Sirija daug kuo priklausoma nuo Rusijos, su kuria Izraelis palaiko puikius santykius.

Daugelii arabų šalių labai paranku, kad JAV bombarduotų Siriją. Mažai kas kalba apie tai, tačiau pasistengsiu paaiškinti… Vos Vakarai ims bombarduoti Siriją, į konfliktą įsitrauks Iranas ir kitos ekstremistiškos jėgos. Turtingiausios arabų pasaulio šalys, tokios, kaip Saudo Arabija, Bachreinas, Kataras, Kuveitas, supranta, bet nepritaria Irano lyderiavimo regione ambicijoms. Todėl Arabų šalių lyga palaikė Sirijos bombardavimą. Jos tikisi, kad Iranui įsikišus į konfliktą (kurį neabejotinai seks agresiją į Izraelį), Vakarai arba pats Izraelis savigynos tikslu bus priverstas jį bombarduoti. O Izraelio gynybos armija labai profesionali ir puikiai aprūpinta technika.

– Iš Irano pusės jau skamba gan bauginantys įspėjimai, netgi grasinimai sunaikinti Izraelį, jei įvyktų karinė operacija. Islamo revoliucijos sargybos korpuso vadas Mochamadas ali Džafaris pareiškė, kad JAV įsikišimas į Sirijos konfliktą reikš „neišvengiamą Izraelio žūtį“…

– Europa daug kur jaučia turtingo arabų pasaulio įtaką savo politikai. Matote tai Londone, Paryžiuje, Briuselyje ir t.t. Nedaug trūksta, kad didžiulis regionas atsidurs karo padėtyje.

Jei, neduok D-ve, Izraeliui iškiltų grėsmė jo gyventojams rimtai nukentėti nuo priešininko raketų, jis bus pasirengęs panaudoti visas priemones, įskaitant ir branduolinį ginklą, apie ką Izraelis oficialiai niekada neskelbė, tačiau apie ką ne kartą užsiminė jo lyderiai.

Kaip vienintelė demokratinė šalis Artimuosiuose Rytuose, Izraelis privalo vengti bet kokio konflikto, su arabų šalimis, kadangi tai turėtų sunkias pasekmes ne tik regionui, bet ir visam pasauliui.

– Kai kurie ekspertai jau kalba, kad JAV įsikišimas į Sirijos konfliktą gali išprovokuoti Trečiąjį pasaulinį karą. Ar sutinkate su tokiu požiūriu?

– Absoliučiai sutinku. Aš pats didžiąja dalimi amerikietis ir dažnai nepritariu Rusijos pozicijai, nors kalu rusiškai ir gimiau Sovietų sąjungoje. Tačiau šiuo atveju mane Amerikos pozicija gąsdina. Rusija dabar žengia didelį žingsnį, kad išgelbėtų pasaulį nuo Trečiojo pasaulini karo. Su dėkingumu išklausiau Rusijos pasiūlymą perimti Sirijos turimą cheminį ginklą tarptautinei kontrolei. Ukraina juk irgi per tai perėjo, atiduodama savo branduolinį ginklą.

– Izraelio gyventojai nuo pat Izraelio valstybės sukūrimo 1948 m. nuolatos gyvena, laukdami karo. Dabar ši grėsmė kaip niekada arti. Kaip žmonės gyvena, suprasdami, kad ryt gali kilti karas?

– Pats stebiuosi izraeliečių santūrumu. Dažnai būvoju Izraelyje ir dabar ten skrendu. Mano šeima gyvena Izraelyje…

– Nesiruošiate jos išvežti iš Izraelio?

– Šeima apie tai nė nekalba… Izraeliečiai – labai drąsi, pragmatiška ir d-vobaiminga tauta. Netgi daužantys sau į krūtinę, kad netiki į D-vą, supranta, kad gyvena Šventojoje žemėje. Esu absoliučiai tikras, kad su Izraeliu nieko nenutiks. Tai tokia galinga, stipri valstybė, kad sugebės apsiginti nuo visų priešųų.

Tikiu Izraelio vyriausybe, Izraelio apsaugos armija, izraeliečių karo inžinierių išrastomis raketų perėmimo technologijomis. Niekas kitas pasaulyje neturi nieko panašaus. Beje, per visus karus, tūkstančiai raketų, pasiųstų Izraelio pusėn, dažniausiai krisdavo negyvenamose vietose, ir net jei pataikydavo į pastatą, pasirodydavo, kad viduje nieko nebuvo. D-vas saugo šią šalį. Tai išties Šventoji žemė.


Julija Larisiuk
obozrevatel.com (Ukraina)

(9)
(0)
(0)

Komentarai (7)