Energetikas: visuotinis centrinis šildymas turi išnykti  (12)

Modelis, kai gyventojai naudojasi visuotinai reguliuojamu centriniu šildymu, o už paslaugas turi mokėti tiek, kiek paprašyti, per artimiausią dešimtmetį turi išnykti, mano „Fortum“ viceprezidentas Baltijos šalims Jaakko Vaha-Piikkio.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak jo, jau dabar gyventojai pastebi, kad rinkdamiesi alternatyvius šildymo būdus jie sutaupo mokėdami už šią paslaugą.

„Jau dabar Baltijos šalyse yra konkurencijos, klientai gali rinktis šildymo būdą. Šiame regione tipinis pasirinkimas yra dujinis šildymas, tačiau jis gali būti elektrinis, geoterminis – taigi, klientai jau turi pasirinkimų“, - mano J. Vaha-Piikkio.

Jis sako pastebintis, kad dabar Baltijos šalyse centrinio šildymo vartotojai ima domėtis kitomis šildymo rūšimis, tiesa, pripažįsta, kad ši konkurencija Skandinavijos šalyse yra labiau išplėtota.

„Jau dabar vartotojai turi pasirinkimą: nedraudžiama įsirengti šilumos siurblį daugiabučiui ar individualiam namui. Reguliuojama šilumos rinka nepasiteisino, nes, pavyzdžiui, Baltijos šalyse, jos pagrindu tapo gamtinės dujos, kurias naudojant pakanka minimalių investicijų į šilumos gamybą“, - konstatuoja J. Vaha-Piikkio.

Pasak jo, kai rinkoje veikia centrinis šildymas, savivaldybėms ir valstybės įmonėms nėra paskatų iš esmės keisti šilumos gamybos būdą ar investuoti daugiau nei būtina – verslas veikia ir taip.

„Yra daromos tik privalomosios investicijos ir tos - kuo įmanoma mažesnes, - vardija J. Vaha-Piikkio. - O šios mažos investicijos ir lėmė 100 proc. priklausomumą nuo gamtinių dujų ir jų kainos ėmė kilti.“

„Fortum“ viceprezidentas Baltijos šalims mano, kad Lietuvoje kol kas didžiausiu iššūkiu yra kaip pritraukti didelių investicijų, kad konkurencija imtų stiprėti.

"Baltijos šalys pasižymi stipraus išankstinio kainų reguliavimo tradicija. Po 5 ar 10 metų, pavyzdžiui, centrinio šildymo verslas baigs savo dienas, jei bus reguliavimas sustabarėjęs, vartotojams reikia lankstesnio požiūrio", - kalbėjo "Fortum“ atstovas.

Jo manymu, sėkminga Skandinavijos gyventojų patirtis rodo, kad vien centrinio šildymo – nepakanka.

„Aš norėčiau, kad Baltijos šalys atrodytų taip, kaip Švedija, kuri yra galima sakyti rojus, kur gera investuotojams ir žmonėms“, - apibendrino jis.

„Fortum“ veiklą vykdo Jungtinėje Karalystėje, Lenkijoje, Baltijos šalyse, Rusijoje ir Skandinavijoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Erika Fuks
(13)
(0)
(1)

Komentarai (12)