Liepsna iš gryno vandens (Video)  (17)

Šefildo universiteto (Jungtinė Karalystė) mokslininkai išrado naują pigų metodą, kaip iš vandens išgauti saugią suvirinimo liepsną – vanduo šiuo atveju yra vienintelė liepsnos žaliava.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Išrastą įrenginį autoriai pavadino „Safeflame“. Jame elektra suskaido vandenį į deguonį ir vandenilį ir jų srautus struktūrizuoja taip, kad iš suvirinimo aparato degiklio veržiasi liepsna. Vienintelis šalutinis tokio aparato veikimo produktas tas pats – vanduo.

Praeityje toks metodas buvo pernelyg brangus, kad taptų populiarus. „Safeflame“ kūrėjams pavyko smarkiai sumažinti vandens suvirinimo aparato gamybos kaštus ir padidinti saugumą – toks suvirinimo aparatas kelia mažesnį pavojų nei tradiciniai propano ir acetileno degikliai.

„Naujo tipo membraną ir jos formules kūrė visas chemikų kolektyvas, – pasakoja vienas iš įrenginio išradėjų Endrius Elisas (Andrew Ellis). – Tai gerokai pagerino elektrolizės efektyvumą. Be kita ko, daug pastangų įdėjome į katalizatoriaus tyrimus – mėginome sumažinti platinos kiekį elektrolizės membranoje ir rasti gerokai pigesnių medžiagų. Šiaip ar taip, šis tyrimas žymiai sumažino tokio tipo suvirinimo aparate vykstančių elektrolizės procesų kaštus.“

TV kanalui „Euronews“ A. Elisas pasakojo, kad naujoji sistema „sukurta taip, kad naudojimuisi ja reikėtų tik elektros ir vandens. Vanduo suvirinimo aparate suskaidomas į vandenilio ir deguonies dujas – šios maitina degiklį ir tampa liepsnos šaltiniu. Tokia liepsna galima virinti ar atlikti kitus pramoninius veiksmus, kuriems reikia suvirinimo liepsnos. Tačiau iš principo tai yra procesas, paverčiantis vandenį į liepsną.“

Dar svarbiau yra tai, kad pats degiklis visada išlieka vėsus, nes, anot A. Eliso, „liepsna dega ne pačiame degiklyje, o už jo ribų. Išjungus liepsną, degiklis jau tą pačią akimirką bus vėsus, tad jį nesibaiminant galima dėti faktiškai ant bet kokio paviršiaus.“

Vaizdo siužete demonstruojama, kaip meistras degiklį plikomis rankomis liečia net ir tada, kai jis įjungtas ir iš jo trykšta liepsna.

Vaizdo siužetas (anglų kalba)

Nebereikia ir balionų su suslėgtomis sprogiomis dujomis (be kita ko, tokius pavojinga ir nepatogu ne tik naudoti, bet ir transportuoti) – pakanka vandens ir elektros.

Dar vienas labai svarbus saugumo aspektas – švelnesnė, „minkštesnė“ liepsna: į ją galima žvelgti be specialios optikos, pakanka paprasto skaidraus plastiko fizinei akių apsaugai. Virinant vandens suvirinimo aparatu, nebereikalinga ir suvirintojo kaukė.

„Dujos iš šio elektrolizės įrenginio bus 20 kartų pigesnės nei įprastų suvirinimo aparatų atvejais, – tvirtina medžiagų ekspertas Nikas Ladfordas (Nick Ludford). – Kaina smarkiai sumažėja, nes nebelieka išlaidų už acetileninių balionų saugojimą, draudimą ir pan. Nelieka ir dujų kainos.“

Prekyviečių lentynas šis suvirinimo aparatas turėtų pasiekti netolimoje ateityje. O kol kas elektrolitinio suvirinimo sistemą testuoja Jungtinės Karalystės suvirinimo profesionalai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(60)
(0)
(11)

Komentarai (17)