Rygoje sugriuvusios „Maximos“ patalpos skendo vandenyje, bet pastatas šlavėsi architektūrinius apdovanojimus  (17)

Latvijos televizijos kanalo TV3 laida „Nekā personīga“ (liet. – Nieko asmeniško) paskelbė Rygoje sugriuvusio prekybos centro „Maxima“ darbuotojų, teigiančių, kad parduotuvės nuomojamas pastatas neatitiko eksploatacinių normų, liudijimus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Televizijos laidos turinį atpasakojantis Latvijos naujienų portalas mixnews.lv rašo, kad prekybos centro darbuotojai jau seniai žinojo, jog pastatas turi trūkumų. Kai jis buvo statomas, daugelis dabartinių „Maximos“ darbuotojų dirbo kitoje parduotuvėje, į kurią apsipirkti ateidavo statybininkai. Pavasarį jie pasakodavo, kad po žiemos „ten viskas skilinėja“ ir viską reikia iš naujo tvirtinti. Kai vyko antrasis statybų etapas, pastato konstrukcijos buvo suskeldėjusios, patalpos nukentėjo nuo jas užliejusio vandens, lubos buvo paramstytos pasparomis.

„Mūsų rūbinėse visą laiką telkšodavo vanduo. Visas sandėlis buvo užlietas. Užliedavo ir kabinetus, gesdavo prekės. Visą laiką būdavo šlapia. Kai tik prasidėdavo lietus, skęsdavo sandėlis. Sandėlyje stovėjo pasparos. Merginos bijodavo eiti į tualetą. Jos ateidavo ir žiūrėdavo – ar niekas nenugrius. Kažką paremontuodavo ir viskas. Išmontavo pasparas ir pasakė, kad viskas sutvarkyta. Kai ant stogo pradėjo vežti žemes, parduotuvės darbuotojai kalbėjo: „Tikriausiai mums gyviems stato antkapį“, – tokie sugriuvusios parduotuvės darbuotojų žodžiai nuskambėjo laidoje „Nekā personīga“.

Laidoje kalbėjusios darbuotojos panoro likti anonimėmis, nes netiki, kad „Maxima“ pakeis savo požiūrį į samdomus žmones. Jos sakė bijančios represijų.

Komentuodama šiuos liudijimus, bendrovės „Maxima Latvija“ komunikacijos departamento direktorė Viktorija Gulbė tiesioginiame laidos eteryje sakė, kad parduotuvė patalpas nuomojo iš savininko „Homburg Zolitūde“, o visi leidimai dirbti pastate buvo suderinti su architektais ir statybų priežiūros institucijomis. Lapkričio 11 d. statybų ekspertai ir savininkai apžiūrėjo pastatą ir padarė išvadą, kad ant stogo ir požeminėje automobilių aikštelėje vykdomi rekonstrukcijos darbai atitinka normas ir yra suderinti su statybų priežiūros valdyba.

Parduotuvės darbuotojai laidos kūrėjams taip pat pasakojo, kad signalizacija periodiškai įsijungdavo visą paskutinį mėnesį, kai kada ir kelis kartus per dieną. Paskutinę savaitę ji suveikė mažiausiai kartą. Tie pirkėjai, kuriuos išvedė į lauką, išėjo, tačiau į jų vietą atėjo naujų pirkėjų, aiškino sugriuvusios „Maximos“ darbuotojai, pabrėždami, kad parduotuvei visą laiką svarbiausia buvo pelnas. Dėl to ir darbuotojams buvo privalu likti savo vietose ir tęsti darbą.

Viena parduotuvės darbuotoja papasakojo apie savo žuvusią kolegę: „Mūsų Nina, kuri žuvo, per dieną tik du kartus buvo nubėgusi į tualetą ar ko nors užkąsti. Ji buvo labai sąžininga, gera… Pakeisdavo jaunas merginas, kai tos eidavo parūkyti… Dirbdavome po penkias valandas neatsitraukdamos… Jeigu kam nors iš kasininkių pasidarydavo bloga, jos galėdavo ten vietoje ir apsivemti, nes jų neleisdavo laukan – neva nebus kam dirbti.“

Kaip jau skelbta anksčiau, tarp 54 žuvusiųjų po „Maximos“ griuvėsiais – penki šio prekybos centro darbuotojai.

Prekybos centro pastatui skirti keli architektūriniai apdovanojimai

Nors dabar jau garsiai kalbama apie galimai kritinę prekybos centro pastato būklę, tačiau per 2011–2012 metus jis buvo įvertintas net keliais architektūriniais apdovanojimais.

2011 metais šio pastato sumanytojams skirta „Latvijos metų architektūros premija“, rašo mixnews.lv. 2012 metais prekybos centras tapo „Geriausiu nauju Latvijos metų statiniu“, o Latvijos statybininkų asociacija jam skyrė „Sidabrinę premiją“.

Tais pačiais 2012 metais prekybos centras tapo vienu iš 17-os Rygos architektūros premijos nominantų. Šiai premijai pastatą nominavo Latvijos architektų sąjunga, Rygos miesto statybos priežiūros valdyba ir Rygos Dūmos nuosavybės departamentas.

Komplekso, į kurį įėjo prekybos centras, vienas daugiaaukštis namas, vaikų žaidimų aikštelė, žiemos sodas ir požeminė automobilių stovėjimo aikštelė, užsakovas buvo Kanados įmonė „Homburg Group“, o projektuotojas – architektų biuras „Kubs“. Generaliniu komplekso statybų rangovu tapo kompanija „RE&RE“.

Daugiafunkcio komplekso Rygos Zolitūdės rajone statybos prasidėjo 2010 metų rugsėjį. Bendra sąmatinė darbų vertė siekė 14 mln. eurų. 5 tūkst. kvadratinių metrų ploto prekybos centras baigtas statyti 2011 metų rugsėjį. Pagrindiniu naujojo prekybos centro nuomininku tapo prekybos tinklas „Maxima“. Parduotuvė atidaryta tą patį 2011 metų rugsėjį. Po dvejų metų ir dviejų mėnesių prekybos centras sugriuvo.

Kaip sakė Rygos meras Nilas Ušakovas, po to, kai prekybos centro griuvėsiuose savo darbą baigs tyrėjai, pastato likučiai bus galutinai nugriauti. Miesto vadovas taip pat pareiškė, kad greta sugriuvusios parduotuvės „Homburg Group“ statomas 12 aukštų gyvenamasis pastatas taip pat gali būti nugriautas. Svarstoma galimybė tragedijos vietoje pastatyti memorialą žuvusiesiems.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(3)
(0)
(0)

Komentarai (17)