Prasidėjo gigantiškų vėjo jėgainių laikai

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

immortallt 2014-03-28 13:20
Na nesakau plėsti hidroenergijos, tik sakau, kad skaičiuojant kiek AE gali sudaryti, nereiktų įtraukti hidroenergijos, o lieka realiai tik vėjas ir saulė. Vokietija ir Danija turi didžiausią procentą vėjo jėgainių tinkle. Tinklo saugumas didžiausias Europoje. Rusams sumokame labai pigiai. Jiems tai greičiausiai nedengia net atominės uždarymo ir atliekų saugojimo kaštų. Kapitalo kaštai atsipirkę ir realiai buvo nurašyti žlugus sovietų sąjungai. Iš dabar pastatytų atominių, net geriausiu atveju pagal idealius planus - 19ct/kwh + infliacija, kai finansavimo kaštai artimi nuliui (na 2%, kas privačiame projekte būtų 10-15% AE atveju). Realiai vertinant finansavimo kaštus ir dividendus mokant ne po 20 metų nuo elektrinės veikimo pradžios, kaina gaunasi arčiau 30-38ct/kwh + infliacija. Tuo tarpu vėjo elektrinės operavimo kaštai 4-8ct/kwh + 2ct/kwh balansavimo kaštai - 10ct/kwh pikas. Atominės kintamieji kaštai tik - 10-12ct/kwh - čia nėra nei kapitalo, nei uždarymo, nei draudimo ir žinoma, niekad neskaičiuojama pilnai rizika - tai yra maždaug 0,5% tikimybė, kad reikės ~200-300mlrd US$ nelaimės likvidacijai. Atkreipėt dėmsį, kad ta 20 kartų daugiau nei Lietuvos biudžetas? Kada nors lažinotės iš 20 kartų daugiau nei uždirbi per metus?
vazzy 2014-03-28 13:31
aha, ir kokia elektros kaina Vokietijoje? o gi 2x didesne nei pas mus. ir todel, kad savo nepastovia atsinaujinancia dotuoja ir dar del to, kad istisai ir gan dideliu mastu reikia kazkaip skyles lopyt, t.y ijungiamos termofikacines, kurios yra brangios ir savo tarsa nedziugina nieko. o del avarijos, tai cia jau kita kalba. manau reikia investuot i saugesnius reaktorius, manau ABWR tam tinka. nebereikalo pasaulyje tiek atominiu reaktoriu - virs 430, vadinasi zmones tiki ju saugumu.
zaliasMc 2014-03-28 13:35
Immortallt, ar tau čia vėjo gamyba atrodo inertiška ir stabili? jau nekalbant apie tai,kad prognozuojamumas taip pat pjauna į lankas
immortallt 2014-03-28 15:12
Tu rimtai? Kiek iš tų reaktorių atidaryti per paskutinius 10 metų. Tada iš 430 neliks net 43 Absoliučiai didžioji dauguma reaktorių (daugiau nei 67%) statoma trečiosiose šalyse, kaip Kinija ir pan. Išsivystęs pasaulis paskutinius šansus suteikia. Taip, Vokietijoje elektros kainos didesnės. Galima paklausti, o kokia būtų Lietuvoje energijos kaina, jei neturėtume pigios elektros iš Rusijos ir kažkiek BaltPool'as negautų iš Skandinavijos per Estiją? Turbūt 3x didesnė nei dabar, nes būkim biedni, bet teisingi, dujomis kūrenamoms jėgainėms skiriama didžioji dalis subsidijų, o ne priešingai.
technologas 2014-03-28 15:28
prasiplautų Aišku čia ne panacėja tokis pajėgumas.
immortallt 2014-03-28 16:01
Galbūt turėta omeny mažos galios HE, kur panaudoja mažąsias užtvankas iš senų laikų? Aplinkosauga neleistų užtvenkt naujai upės. Tai mažosios stringa pagrinde dėl to, kad niekas neapsiima daryti, tai palikta privačiam sektoriui, nes dažnai senųjų užtvankų savininkai yra fiziniai ar juridiniai asmenys, bet ne valstybės nuosavybė.
vazzy 2014-03-28 16:53
tos treciosios salys yra UK, Prancuzija, JAV, P.Koreja? nes jos butent dabar ir statos atomines elektrines. taip, kad nereik svaistytis zodziais, kurie neturi pagrindimo. statos ir vakarai jas, o ne tik besivejantys rytai.
immortallt 2014-03-28 17:38
UK - panašioje stadijoje, kaip ir LT. Beje kaina tai normalią prognozuoja - ~38ct/kwh. Prancūzija - berods 2 reaktorius, per tą laiką uždarys daugiau. JAV - dauguma projektų nepatvirtinti, duodama suprasti, jei projektai viršys išlaidas arba terminus - plėtros bus atsisakyta. Vėlgi, per tą patį laiką daugiau bus uždaryta. P.Korėja yra vienintelė išimtis, kuri rimtai plėtoja branduolinę energetiką ir realiai didins gamybą iš jos, bet aplinkybės visai kitos - teritorija jų maža, energijos poreikiai dideli, dujos dar ~50% brangesnės regione, anglimi kūrenti nenori, atsinaujinančiai nėra vietos, dėl itin didelio gyventojų tankio. ~60/94 reaktorių planuojami statyti arba pradėta kažkas rimčiau daryti Rusijoje, Kinijoje ir artimiuosiuose rytuose (atmetant tokias šalis kaip Japonija ar P.Korėją). http://www.world-nuclear.org/info/curre ... worldwide/ O ką jau kalbėti, kad dauguma projektų Europoje yra numatyta taip: jei vienas bus pastatytas pagal planą, tada dar du imsim. O kaip matom, pagal planą nesiseka atomines statyti.