Po nuosavą saulę kiekvienam! Išrastas naujas būdas šildyti pastatus (Video)  (6)

Masačusetso technologijų instituto (MIT) mokslininkai pristatė naują būdą šildyti pastatus – šilumos „prožektorius“, šildančius individualiai kiekvieną statinyje esantį žmogų. Kaip rašo „Wired“, ši inovatyvi šildymo sistema pravers aprūpinant šiluma erdvius viešo naudojimo pastatus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dideli prekybos centrai, valstybinių įstaigų ar viešbučių laukiamieji, muziejai – šildant tokias ir panašias viešąsias erdves šaltuoju metų periodu, sunaudojama daug energijos. Galima sakyti, kad nemaža dalis šilumos yra iššvaistoma, nes šie pastatai dažnai būna pustuščiai, be to, tokių patalpų šildomo oro tūris didžiulis.

Todėl MIT „Senseable City Lab“ laboratorijos mokslininkai išsikėlė sau tikslą sukurti efektyvesnę šildymo sistemą ir tam jie panaudojo šviesos diodus. Sistemos prototipas, pavadintas „Local Warming“, naudoja specialius LED šviestukus, skleidžiančius infraraudonuosius spindulius – kitaip tariant, skleidžiančius šilumą. Tad vietoje to, kad radiatoriais būtų šildomas visas patalpose esantis oras, šilumos spinduliai nukreipiami tik ten, kur reikia.

Sistema primena teatro scenoje esančius prožektorius ir tvirtinama pastato palubėje, iš kur lengviau sekti visus pastate esančius žmones. „Pastebėjusi“ lankytoją, sistema nukreipia infraraudonojo prožektoriaus spindulį į jį ir seka žmogaus judėjimą pastate.

„Tai tarsi kiekvienas iš mūsų turėtų nuosavą saulę, šviečiančią tik į jį,“ – palygino „Senseable City Lab“ profesorius Carlo Ratti. Prototipas kol kas yra gremėzdiškas – didelis LED šviestukas ir dar didesnis veidrodis, atspindintis infraraudonuosius spindulius viena kryptimi.

Profesorius C. Ratti pripažįsta, kad ši sistema neturi prasmės patalpose, kur susirenka daug žmonių – tada geriau įjungti centrinį šildymą. Tačiau tose erdvėse, kur žmonių judėjimo srautai mažesni, „Local Warming“ prožektoriai leistų sutaupyti iki 90 procentų šildymo sąnaudų.

Šia sistema jau susidomėjo ir Jungtinių Valstijų vyriausybės vykdoma programa „Advanced Research Projects Agency-Energy“ (ARPA-E), šiuo metu skyrusi apie 30 mln. JAV dolerių lokalizuotoms šilumos paskirstymo sistemoms kurti. „Local Warming“ sistemą savo akimis pamatyti ir išbandyti galima, apsilankius Venecijos architektūros bienalėje – ten ji veiks iki lapkričio mėnesio.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(38)
(2)
(36)

Komentarai (6)