Sugalvojo, kaip spręsti pamirštų slaptažodžių problemą  (2)

Neseniai pristatyta nauja slaptažodžių sistema „Facelock“ vietoje raidžių, skaitmenų ir kitų simbolių naudoja žmonių nuotraukas. Ši sistema yra paremta psichologų jau seniai nustatyta smegenų savybe greitai atskirti pažįstamų žmonių veidus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Visi esame susidūrę su pamirštų slaptažodžių problema – tai rimtas galvos skausmas tiek paprastiems vartotojams, tiek IT administratoriams. Slaptažodžiai būna paprasti ir gerai įsimenami, tačiau greitai nulaužiami, arba sudėtingi ir saugūs, bet labai sunkiai įsimenami.

Neseniai buvo pristatyta nauja sistema „Facelock“, paremta žmonių gebėjimu akimirksniu surasti pažįstamus veidus, pavyzdžiui, kompiuterio ekrane atvaizduotose nuotraukose. Mes labai greitai tarp jų surasime ir spragtelėsime pažįstamųjų veidus, tuo tarpu, įsilaužėliui ar tiesiog svetimam vartotojui šie veidai nieko nereikš ir jam bus sudėtinga atspėti tinkamas nuotraukas.

„Facelock“ remiasi jau seniai psichologų nustatyta žmonių savybe greitai atpažinti artimų ar pažįstamų žmonių veidus net ir labai prastos kokybės nuotraukose. Tuo tarpu, nepažįstamųjų veidai mums atrodo tarsi „visi vienodi“, todėl kartais net pamatę to paties asmens nuotraukas (tiesiog kitu rakursu ar kitoje aplinkoje), manome, kad tai skirtingi žmonės. Tad konkrečiam žmogui pažįstamų veidų nuotraukų seka gali būti naudojama kaip slaptažodis, kurį svetimam asmeniui bus labai sunku atspėti. Kitas svarbus „Facelock“ slaptažodžių privalumas – jų nereikia prisiminti, mat pažįstamą veidą žmogus atskiria iš karto.

Pati sistema veikia taip – pirmiausiai vartotojas nurodo asmenų nuotraukas, iš kurių turi būti sudarytas slaptažodis. Vėliau „Facelock“ pateikia po nuotraukų rinkinį, kuriame yra tik vienas iš slaptažodį sudarančių veidų – tad slaptažodžio savininkas jį akimirksniu suras, tuo tarpu įsilaužėlis matys nieko nereiškiančių veidų rinkinį. „Facelock“ galima naudoti ne tik pažįstamų ar artimųjų nuotraukas, bet ir, pavyzdžiui, įžymių žmonių fotografijas – juk vienam žmogui gali patikti džiazo muzikantas, kurio veidas kitam nieko nesakys.

Vienas „Facelock“ kūrėjų daktaras Robas Jenkinsas iš Jorko universiteto Jungtinėje Karalystėje teigia, kad „apsimesti, kad pažįsti veidą, kurio nepažįsti prilygsta bandymui apsimesti, kad moki kalbą, kurios visai nemoki – tai tiesiog neveikia“. Tad gali būti, kad bręsta rimta revoliucija slaptažodžių srityje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(25)
(4)
(21)

Komentarai (2)