Patobulino išmaniuosius „Google“ akinius: juos galima valdyti mintimis (Video)  (0)

Londone veikiantis startuolis patobulino išmaniuosius „Google Glass“ akinius. Prijungus prie jų smegenų elektroencefalogramas fiksuojantį įrenginį, akinius galima valdyti mintimis, rašo „BBC.co.uk“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Google Glass“ akiniai jau ir taip atrodo tarsi technologija iš ateities, tačiau jie turi vieną trūkumą – norint atlikti įvairius veiksmus, reikia balsu ištarti skirtingas komandas. Londono startuolio „This Place“ inžinieriai sugebėjo šiuos akinius pakelti į dar aukštesnį futurizmo lygmenį – dabar juos galima valdyti mintimis. Tiesa, tam reikia įsigyti smegenų bangų elektroencefalogramas (EEG) fiksuojantį priedą bei įsidiegti specialią programėlę „MindRDR“. Kol kas patobulinti akiniai leidžia fotografuoti, nenaudojant jokių mygtukų ar balso komandų.

EEG įrenginys matuoja skirtingų smegenų sričių aktyvumą, o aplikacija stebi, kada vartotojas stipriai susikoncentruoja. „Google Glass“ ekranėlyje, esančiame virš dešiniosios akies pasirodo balta horizontali linija – kai vartotojas susikoncentruoja, ši linija pakyla ir pasiekia ekranėlio viršų. Tada išmaniuose akiniuose įmontuota kamera padaro nuotrauką. Iš karto po to pakartojus šį koncentracijos pratimą, nuotrauka yra publikuojama iš anksto nurodyto socialinio tinklo paskyroje.

Įprastai norint padaryti nuotrauką „Google Glass“ akiniais, reikia angliškai ištarti frazę „OK Glass, take a picture“ arba priliesti ir perbraukti akinių briauną. „Mes norime realizuoti tikrąjį „Google Glass“ potencialą, leisdami jiems valdyti akinius mintimis,“ – sako Dusan Hamlin, startuolio „This Place“ direktorius. Pasak jo, dabartinis „Glass“ valdymas balsu ar lietimu yra nepatogus tam tikrose situacijose, be to, jis netinka neįgaliems žmonėms.

Kūrėjai savo programėle pasidalino internete, mat jie tikisi, kad kitos inžinierių ir programuotojų komandos ją dar labiau patobulins. Startuolio „This Place“ kūrybos direktorė Chloe Kirton mano, kad ateityje patobulinta „MindRDR“ aplikacija padės paralyžiuotiems ar kitą negalią turintiems žmonėms aktyviau dalyvauti gyvenime.

Ant galvos dėvimi EEG įrenginiai dar prieš kelis metus buvo netikslūs ir labai brangūs, tačiau pastaruoju metu jie ženkliai atpigo. Mickas Doneganas, labdaringos organizacijos „SpecialEffect“, kuriančios žaidimų valdymo pultelius neįgaliesiems, įkūrėjas yra sužavėtas šio „Google Glass“ patobulinimo. „Tai reiškia, kad tie žmonės, kurie šiandien visiškai nevaldo savo kūno ir net negali pajudinti akių – šie žmonės galės naudotis šiais akiniais,“ – teigia M.Doneganas.

Tiesa, kol kas EEG įrenginių panaudojimas žaidimų ar kompiuterinių programų valdymui nėra toks sėkmingas. Mat sudėtingesniems veiksmams reikia didelio susikaupimo, o pačios valdymo programos ne visada tiksliai reaguoja į vartotojų mintis, kas sukelia susierzinimą ir dar labiau išblaško koncentraciją. Taip pat, bendrovė „Google“ teigė nepalaikanti šio savo akinių patobulinimo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(5)
(0)
(5)

Komentarai (0)