Iš Baltijos jūros dugno lenkai iškėlė nuskendusį bombonešį (Video)  (0)

Lenkija baigė ilgai trukusią ir brangią operaciją, per kurią iš Baltijos jūros dugno buvo iškeltas Antrojo pasaulinio karo laikais nuskendęs bombonešis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš jūros dugno ištrauktas bombonešis „Douglas A-20 Havoc“ šią savaitę Gdanske buvo parodytas žiniasklaidai. Beveik prieš septyniasdešimt metų šis orlaivis nukrito į jūrą ir nuskendo netoli Gdynės, ties šiauriniais Lenkijos krantais.

Planuojama, kad iš jūros ištrauktas lėktuvas bus siunčiamas į Aviacijos muziejų Krokuvoje, čia konservuojamas, tvarkomas, o vėliau jis bus eksponuojamas lankytojams.

Orlaivį iš jūros dugno bandyta ištraukti nuo pat 2013 m. birželio. Tačiau sudėtingai operacijai vis trukdė nepalankūs orai. Specialistai pažymi, kad bombonešis gana gerai išsilaikęs.

„Douglas A-20 Havoc“ yra amerikiečių gamybos bombonešis, sąjungininkams tarnavęs Antrojo pasaulinio karo metais. A-20 modifikacijų buvo pagaminta apie 7 tūkst. 500. Po karo šių lėktuvų atsisakyta, iki mūsų dienų jų išliko vos keli.

Šiuos bombonešius Amerika pagal Lendlizo sutartį tiekė ir tuometinei savo sąjungininkei Sovietų Sąjungai. Tikėtina, kad prie Lenkijos krantų iškeltas orlaivis yra vienas iš tų, kurie buvo perduoti rusams kovai su nacistine Vokietija. Tačiau tą dar turi patvirtinti ekspertai, kai bus aptiktas orlaivio numeris. Tada bus galima atsekti ir paskutinį bombonešio maršrutą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(22)
(1)
(21)

Komentarai (0)