Ar paslaptingasis Rusijos erdvėlaivis yra palydovų žudikas?  (2)

Ar jis stebi stebėtojus? Šią savaitę paaiškėjo, kad Rusija paleido zondą, besisukinėjantį apie žemojoje Žemės orbitoje skriejančius palydovus. Paslaptingasis aparatas atnaujino baimes, kad Rusija atgaivino susidomėjimą priešpalydovinių ginklų kūrimu, nors manyta, kad šios programos atsisakyta dar devintajame dešimtmetyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kosmoso objektas 2014-28E iš Plesetsko kosmodromo Rusijos šiaurėje buvo paleistas gegužės 23 kartu su trimis komunikacijų palydovais. JAV Oro pajėgų kosmoso komanda atidžiai jį stebi.

Manoma, kad trys drauge paleisti palydovai – Kosmos 2496, 2497 ir 2498 – yra skirti karinei komunikacijai, sako Davidas Toddas, kosminių skrydžių duomenų tiekėjo Seradata (Welfordas, JK), analitikas. „Ketvirtasis erdvėlaivis, Kosmos 2499, reguliariai keičia savo orbitą, o spalio 28 d. aplankė ją paleidusios Briz-M raketos pakopą,“ sako jis.

Preciziški manevrai

Palydovus naikinantis erdvėlaivis – vadinamasis antipalydovinis ginklas (anti-satellite weapon – ASAT – privalo sugebėti tokius manevrus atlikti. Jis gali prisiartinti ir sugadinti šnipinėjimo palydovus, tarkime, pritvirtindami prie jų nedidelį sprogmenį, ar robotizuota ranka išjungti maitinimo elementus.

Saulės elementų gadinimas prasmingesnis, sako Toddas, kadangi taip lieka mažiau nuolaužų, kenkiančių visiems kosmoso naudotojams. „Maitinimo elemento išjungimas nutraukia energijos tiekimą, o netekę energijos jie miršta, kaip atsitiko su Philae nusileidimo aparatu šią savaitę.“

ASAT sukurtos nuolaužos jau kelia grėsmę: 2007 m. Kinija išbandė raketą žemė-oras neveikiančio orų palydovo sunaikinimui. Šūvis sukėlė tarptautinį nepasitenkinimą, o kilęs 3000 nuolaužų debesis tebekelia problemas. TKS turi reguliariai keisti orbitą, kad jo išvengtų.

Labai šaltas karas

Septintajame dešimtmetyje SSRS vykdė aktyvią ASAT programą, bet baigiantis Šaltajam karui, ji buvo apleista. Tačiau 2010 m., bjūrant santykiams tarp Vakarų ir Rusijos, generolas pulkininkas Olegas Ostapenko atskleidė, kad tokie ginklai vėl tiriami.

Naujienos apie Kosmos 2499 pasirodo, Rusijos santykiams su Vakarais pasiekus naujas žemumas, kai prezidentas Vladimiras Putinas anksčiau išvyko iš G20 susitikimo, ištvėręs kritiką dėl Rusijos intervencijos Ukrainoje.

Bet gali būti ir proziškesnis Kosmos 2499 paaiškinimas. Kitos šalys, tarp kurių ir JAV, turi palydovų priežiūrai skirtus erdvėlaivius. Kosmos 2499 gali būtent tai ir daryti, svarsto Todd.

O JAV oro pajėgų X-37B kosminis laivas, orbitoje praleidžiantis daug mėnesių trunkančiose misijose, taip pat gali atlikti tikslius judesius – ir tikriausiai gali apžiūrėti, jei ne sunaikinti, palydovus.



New Scientist № 2996

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Input.lt
Input.lt
(26)
(0)
(26)

Komentarai (2)