Rusija pripažįsta prisižaidusi: nafta pigs dar ilgai, o infliacija siautės vis labiau  (5)

Rusijos centrinis bankas mano, kad yra didelė tikimybė, jog naftos kainų mažėjimas bus ilgalaikis, o gyventojų pajamas bei santaupas naikins vis labiau įsisiautėjanti infliacija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos centrinio banko pirmininko pirmoji pavaduotoja Ksenija Judajeva tai pareiškė pirmadienį per pasitarimą su vicegubernatoriais, su kuriais aptarė šalies vidaus politikos ir socialinės sferos problemas, rašo newsru.com. K. Judajeva taip pat įspėjo, kad rublis ir toliau silpnės, o kitąmet šalį alins vis didesnė infliacija.

2015 m. pjaus infliacija

„Urals“ naftos barelio kaina 2014 m. lapkritį, lyginant su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, sumažėjo 27 proc. iki 78,33 dolerių už barelį (2013 m. lapkritį kainavo 107,32 $ už barelį).

Rusijos 2014 m. biudžetas buvo suformuotas, remiantis prielaida, kad vidutinė naftos kaina bus 93 doleriai už barelį. Rusijos energetikos ministerija prognozuoja, kad 2014 metų vidutinė naftos kaina sieks 104 dolerius už barelį. Jeigu ši prognozė būtų tiksli, Rusijos biudžetas šiemet nepatirtų deficito. Rusijos biudžetas didelę dalį pajamų gauna iš naftos ir dujų eksporto.

Tačiau kitąmet gali būti daug liūdniau. 2014 m. Rusijoje metinė infliacija viršys 9 proc., tačiau jos augimo pikas dar nepasiektas, įspėjo K. Judajeva. Ji įspėjo, kad 2015 m. pirmą ketvirtį infliacija gali pasiekti 10 proc.

K. Judajeva pabrėžė, kad rublis dolerio atžvilgiu nusilpo 40 proc., o euro atžvilgiu – 20-30 proc.

„Tai nereiškia, kad tiek pat išaugs ir infliacija, nes žmonės vietoj importinių prekių ima rinktis vietinę produkciją, kurios kainos auga daug lėčiau“, – paaiškino Rusijos centrinio banko atstovė.

„Sberbank Investment Research“ analitikai mano, kad jei nafta atpigs iki 65 dolerių už barelį, dolerio kursas išaugs iki 55 rublių. Jie prognozuoja, kad Centrinis bankas, jei rublio kursas toliau smarkiai kris ir augs valiutos paklausa, bus priverstas imtis intervencijų.

Biudžeto išlaidas neišvengiamai teks mažinti

2015 m. Rusijos biudžetas sudarytas remiantis prielaida, kad vidutinė naftos kaina bus 100 dolerių už barelį. Jei ji bus mažesnė, pasak analitikų, Vyriausybei teks imtis iškart dviejų nepopuliarių sprendimų – pajamų trūkumą dengti iš Rezervinio fondo ir mažinti išlaidas.

„Svarstant biudžetą Valstybės dūmoje, jau nurodyta nesiskųsti numatytomis mažomis išlaidomis. Visiems buvo pasakyta, kad biudžetas pačiu artimiausiu metu bus peržiūrėtas“, – pranešė televizijos RBK šaltinis Vyriausybėje.

Praėjusią savaitę Rusijos finansų ministerijos vadovas Antonas Siluanovas pranešė, kad iš Rezervinio fondo reikės paimti iki 500 milijardų rublių, kad būtų kompensuotas pajamų trūkumas dėl atpigusios naftos.

Kitą sumą teks sukrapštyti, apkarpant išlaidas. Išlaidų mažinimo planą dabar kuria pirmojo vicepremjero Igorio Šuvalovo vadovaujama vyriausybinė komisija.

Jei 2015 m. naftos vidutinė kaina sieks apie 70 dolerių už barelį, Rusijos biudžete atsivers daugiau nei 1,5 trilijono rublių skylė, teigia RBK kalbinti ekspertai.

„VTB Kapital“ analitikas Vladimiras Kolyčevas sako, kad biudžetas negaus apie 1,5 trilijono rublių pajamų. BKS vyriausiasis ekonomistas Vladmiras Tichomirovas teigia, kad pritrūks 2,1 trilijono rublių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(41)
(1)
(40)

Komentarai (5)