Sugalvota, kaip robotai galėtų visavertiškai „matyti“: aplinkoje surasti atskirus objektus ir juos atpažinti (Video)  (0)

Mobilūs robotai galėtų būti naudingesni namuose, jei jie mokėtų surasti žmones ir daiktus bei aptikti vietoves. Šiuolaikiniai robotai pasaulį mato kameromis ir lazeriais, tačiau jie ne visada sugeba atpažinti objektus. Todėl ne visuomet suranda tai ko reikia, ypač, jei kambaryje vyrauja netvarka.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau robotai gali „matyti ir jausti“ trumpų superaukštų radijo dažnio identifikavimo (UHF RFID) specialiomis žymomis. Nebrangias ir prilimpančias žymas lengva pritvirtinti prie objekto, o robotas, į kurį integruota RFID sistema, konkrečiais signalais jas suranda. Po to, kai žymė aptinkama, robotas žino, kad ieškomas objektas yra netoliese.

„Tačiau RFID nesako robotui, kur yra objektas“, – sakė Džordžijos biomedicininės inžinerijos departamento Wallace H. Coulter profesorius Čarlis Kempas. „Norint tikrai surasti objektą ir prie jo prieiti, robotas turi būti „protingesnis“ nei įprastai.“

Todėl Kempas, buvęs Džordžijos technologijos instituto studentas Trevisas Deilas ir Vašingtono universiteto profesorius Metju Reinoldsas sukūrė naują paieškos algoritmą, kuris padeda robotui surasti ir prisiartinti prie ieškomo objekto. Komanda integravo savo sistemą į robotą PR2, kuris, vaikščiodamas po namus, surasdavo įvairius pažymėtus objektus, įskaitant vaistus, distancinio valdymo pultą, telefonus ir šukas. Tyrimo rezultatai buvo pristatyti rugsėjo 14-18 dienomis Čikagoje, kur vyko IEEE/RSJ tarptautinė pažangių robotų ir sistemų konferencija.

Mokslininkai prie roboto PR2 pritaisė besisukinėjančias jautrias antenas ir pritaikė naują algoritmą, padedančius robotui surasti ir prisiartina prie reikiamo daikto. Remiantis radijo dažnio bangų skleidimu, šios antenos gauna gerokai stipresnius signalus iš žymų, kai jos yra arčiau jų ir konkrečiau nurodo vietovės padėtį. Orientuodamasis savo antenomis ir judėdamas kambaryje, robotas suranda signalų šaltinius. Robotas tarsi žaidžia klasikinį vaikystės žaidimą „šilta/šalta“ su „kalbančiomis žymėmis“.

Skirtingai nuo kitų metodų, robotui nereikia specialiai įvertinti visos 3D objekto padėties, o tai gerokai sumažina algoritmo sudėtingumą. „Vietoj to, robotas gali naudoti savo mobilumą ir mūsų algoritmus, kad galėtų orientuotis į žymę ir judėti link jos“, – sakė Deilas.

Deilas, kuris dabar dirba Google, teigia, kad tokie tyrimai yra labai svarbūs namų robotų kūrimui ateityje, ir bus ypač naudingi tokiose srityse kaip medicina, nes RFID sugeba tiksliai identifikuoti informaciją apie objektą arba žmogų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Robotika.lt
Robotika.lt
(4)
(0)
(4)

Komentarai (0)