Afrikoje „kelių erelius“ tramdys robotai policininkai  (0)

Judrioje Kongo Demokratinės Respublikos sostinėje, kur vairuotojai itin dažnai nepaiso Kelių eismo taisyklių, problemas tikimasi išspręsti naujomis technologijomis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Miesto gatvėse buvo pastatyti penki didžiuliai rankomis mosuojantys, šviesomis mirksintys robotai su stebėjimo kameromis. Šie, saulės energija varomi robotai policininkai dabar Kongo Demokratinės Respublikos sostinėje Kinšasoje rūpinsis eismo saugumu. Valdžia taip tikisi sumažinti mirčių skaičių judriose sostinės gatvėse, kur mašinos ir motociklai grumiasi dėl vietos kelyje.

Kiekvienoje roboto, kuris atrodo panašus į didelį žaislą, rankoje yra įmontuotos reguliuoti skirtos žalios bei raudonos šviesos ir stebėjimo kameros, kurios fiksuoja eismo srautą ir į policiją tiesiogiai siunčia užfiksuotus vaizdus. Robotai pagaminti taip, kad atlaikytų visus metus nenuslūgstantį karštį.

„Kai kurie vairuotojai visiškai negerbia kelių eismo pareigūnų, tačiau su robotais viskas bus kitaip. Mes privalome gerbti robotus“, – sakė taksi vairuotojas.

Iš penkių sostinėje pastatytų robotų du eismą reguliuoja jau nuo 2013 metų. Antradienį mieste buvo pastatyti dar trys nauji pagerinti robotai, kuriuos sukūrė Kongo moterų inžinierių asociacijos darbuotojos. Naujiesiems robotams netgi buvo duoti vardai: Tamuke, Mwaluke ir Kisanga. Kiekvieno iš jų kaina yra 21 tūkst. eurų.

Therese Izay, organizacijos, kuri kuria šiuos robotus, prezidentė, yra įsitikinusi, kad dėl jų baudų neišvengs daug daugiau eismo taisyklių pažeidėjų: „Mūsų mieste kas nors gali įvykdyti pažeidimą, pabėgti ir teigti, kad niekas jo nematė. Tačiau dabar mes pažeidėjus stebėsime dieną naktį tiesiogiai, tad šie turės sumokėti savo baudas, kaip ir kitose rimtose pasaulio valstybėse“, – kalbėjo ji. Organizacijos prezidentė taip pat teigė, kad naujieji robotai reaguoja daug greičiau nei senieji.

„Elektroninės sudedamosios dalys dabar veikia daug geriau“, – pasakojo ji ir pridūrė, kad pateikė valdžiai pasiūlymą nusipirkti dar 30 tokių robotų, kad šie prižiūrėtų šalies kelius.

Penki tokie įrenginiai jau išsiųsti į Katangos provinciją šalies pietryčiuose. Kinšasos policijos vadas pritarė, kad ši technologija tikrai laukiama mieste, kuriame vien 2007 m. keliuose žuvo 2276 žmonės.

Vis dėlto Kinšasos gubernatorius ginčijasi, kad, nors mašinos ir gali kontroliuoti eismą, jos niekada neprilygs tikriems pareigūnams: „Mes turime sveikinti Kongo inžinierius, tačiau policininkai taip pat privalo atlikti savo darbą“, – sakė jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Eglė Tamošauskaitė
(24)
(1)
(23)

Komentarai (0)