Televizijos bokštas gali pranykti – jame bus ekranai ir apartamentai  (1)

Vilniaus televizijos bokštą būtina rekonstruoti. Apie tai prabilta per šiemetines Kalėdas. Pirmą kartą nuo 2000 metų bokštas nevirto Kalėdų eglute, ji spindėjo tik silpnai matoma lazerių šviesa. Esą susidėvėjusios konstrukcijos neatlaikytų girliandų svorio. Kada prasidės rekonstrukcija ir kiek ji kainuos, kol kas nėra aišku. Apie tai Lietuvos radijo ir televizijos centras (LRTC), kuriam priklauso televizijos bokštas, žada paskelbti išrinkus architektūrinių idėjų konkurso nugalėtojus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lietuvos architektų sąjunga, užsakius LRTC, paskelbė architektūrinių idėjų konkursą, kuriam projektus pateikė 9 autoriai. Balandžio 9-ąją komisija juos aptars ir galbūt net nuspręs, kuris iš jų verčiausias nugalėtojų vardo. Tuomet žadama paskelbti ir išsamesnę informaciją, kada prasidės bokšto rekonstrukcija, kiek ji gali kainuoti, kaip vyks.

„Skraidantis bokštas“ ir saulės laikrodis

Tarp projektų – įvairiausi pasiūlymai. Pirmajame, pavadintame „Skraidantis bokštas“, siūloma paversti nematomais 20 ir 21 aukštus, tokiu būdu viršutinė bokšto dalis sklęstų ore.

Pagal kitą projektą bokštas virstų saulės laikrodžiu. Bokšto šešėlis kristų ant 100 metrų spindulio laikrodžio ciferblato su 16 skalių – kiekvienam mėnesiui ir kiekvienam metų laikui. Viduje vietoj „Paukščių tako“ restorano galėtų būti įrengta uždara apžvalgos aikštelė su 25 interaktyviais ekranais, o virš jo – prabangus restoranas, dar aukštu aukščiau – dveji apartamentai.

Trečiasis projektas siūlo pabrėžti taikaus pasipriešinimo fenomeną: bokšto viršutinė dalis – taurė – įgautų naują pavidalą. „Iš esamos „tortinės“ struktūros, pasitelkiant plieno ir stiklo derinį, ji būtų modifikuojama į fakelą – ugnies simbolį, kuris Lietuvai svarbių švenčių metu būtų įžiebiamas“, – rašoma aiškinamajame rašte. Restoranas būtų perkeltas aukštu aukščiau, o vietoj jo būtų sukurta interaktyvi, pagrįsta naujausių technologijų panaudojimu ekspozicija, pristatanti miesto ir šalies istoriją, kultūrą ir papročius.

Akcentuojama ir Sausio 13-oji, ir teritorija

Ketvirtajame projekte akcentuojama Sausios 13-osios ekspozicijos svarba pirmajame aukšte, iš 19 aukšto atsiveriančią panoramą papildo tolygiai išdėstyti interaktyvūs ekranai, kuriuose dabartiniai vaizdai būtų lyginami su istoriniais.

Pagal penktąjį siūloma teritoriją ir esamus objektus pritaikyti ir integruoti į bendrą pažintinį, istorinį, pramoginį ir turistinį konceptualų tinklą. Lauke atsirastų mini golfo aikštynas, lauko kavinė, vasaros kino teatras.

Šeštasis projektas akcentuoja vietoj „Paukščių tako“ atsirasiančią 3D kino salę, viršuje – restoranas, dar aukščiau veiktų viešbutis.

Septintasis pavadintas „Vilniaus TV bokštas be cenzūros“, projekte siūloma išryškinti bokšto karkasą, atidengti jo konstrukcijas. Be to, siūloma įrengti ekspozicijas apie tai, kaip veikia propaganda. Siūloma įrengti atvirą apžvalgos aikštelę bokšto taurėje.

Norima apartamentų?

Aštuntojo projekto autoriai 19 aukšte siūlo palikti restoraną su besisukančiomis grindimis, nes tai išskirtinis ir itin patrauklus pastato bruožas. Virš jo būtų įrengta „lounge“ zona su interaktyviais ekranais ir 3D kino sale, dar aukščiau – prabangūs apartamentai ir konferencijų salė.

Devintasis projektas išsiskiria nauja metalinių kabelių (su plastikiniais apdangalais) struktūra aplink pastatą. „Kaip ir Lietuvos istorija, tai nėra idealiai simetriška struktūra“, – teigia kūrėjai.

Kuris iš šių projektų nugalės, paaiškės artimiausiu metu. Pirmosios vietos laimėtojui žadama 5 tūkst. eurų premija, antrosios – 2,5 tūkst. eurų, trečiosios – 1,5 tūkst. eurų, dviejų paskatinamųjų vietų laimėtojams – po 500 eurų.

Daugiau apie projektus galite paskaityti Lietuvos Architektų sąjungos svetainėje.

***
Vilniaus televizijos bokštas yra Vilniaus Karoliniškėse, ant Neries šlaito. Tai aukščiausias statinys Lietuvoje, įtrauktas į aukščiausių pasaulio pastatų sąrašą. Palankiu oru šis bokštas gali būti matomas iš beveik bet kurios Vilniaus miesto vietos.

326,4 metrų aukščio ir daugiau nei 25 tūkst. tonų bendro konstrukcijos svorio bokšto statybos truko šešerius metus. Statybos prasidėjo 1974 m. gegužės 31 d., o 1980 m. gruodžio 30 d. pasirašytas Valstybinės komisijos priėmimo eksploatuoti aktas. Veikti bokštas pradėjo 1981 metų sausio 31 d.

Pagal analogišką projektą buvo pastatyti Televizijos bokštai Baku ir Taline, pastarajame neseniai atlikta bokšto rekonstrukcija.

Po istorinių 1991 m. sausio 13-osios įvykių bokštas tapo kovos dėl nepriklausomybės simboliu. Pirmajame jo aukšte įrengta fotografijų ekspozicija, skirta Televizijos bokšto gynėjams. Prie pastato esantys kryžiai ir paminklai įamžina istorinę kovą už nepriklausomybę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Violeta Grigaliūnaitė
(26)
(3)
(23)

Komentarai (1)