Verta žinoti: kur ir kokiomis sąlygomis Lietuvoje galima dėti senas padangas  (9)

Atėjus laikui keisti ratus vairuotojus kamuoja amžinas galvos skausmas – kur dėti senas padangas? Vieni senas padangas kaupia sandėlyje ar rūsyje, antri parduoda už centus, o treti numeta jas pamiškėje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tad kur reikia palikti senas padangas, kas atsakingas už jų priėmimą ir kiek tai gali kainuoti?

Padangų importuotojų asociacijos direktorė Danguolė Butkienė tikina, kad už padangų utilizavimą yra atsakingi padangų pardavėjai: „Jeigu visiškai nemokamai ir nekenkiant aplinkai, padangas jūs turite grąžinti pardavimo vietoje.“

Tačiau daugelis vairuotojų renkasi padangas internete, jiems padangas atveža kurjeris. Kai padangos bus nebetinkamos vartoti, kur tada jas dėti, jeigu naudojamės internetine parduotuve?

„Nusipirkus padangas internetu jūs turite gauti visą reikalingą informaciją, kur jūsų panaudotas padangas priims perdirbimui ar utilizavimui nemokamai – tai yra padangų pardavėjo pareiga. Pardavėjas daro pažeidimą, jeigu jūsų neinformuoja apie panaudotų padangų utilizavimą“, - aiškino D.Butkienė.

Tačiau ar kiekvienas servisas, į kurį žmogus atvažiuoja tik permontuoti padangas, turi priimti ir utilizuoti senas vairuotojo atgabentas padangas?

„Padangų pardavėjas turi jums duoti kuponą nemokamai priduoti senas padangas. Padangų pardavėjai yra pasirašę sutartis, kuriose nurodyta, kad jie padengia utilizavimo išlaidas įmonei, su kuria sudaryta sutartis. Kalbant apie paprastus servisus, taip, jie privalo iš jūsų priimti senas padangas, nors ir neperkate naujų“, – tikina D.Butkienė.

Susisiekus su keliais servisais, daugiausia iš mažų miestų, ir uždavus klausimus apie padangų keitimą ir senų padangų priėmimą būta įvairių atsakymų.

Iš visų servisų, su kuriais buvo susisiekta, tik žemaičiai iš serviso Telšiuose patikino, kad priims senas padangas nepriklausomai nuo to, ar pirksime pas juos naujų komplektą, ar atsivešime savo, o servisas Utenoje pateikė kainoraštį – vienos padangos priėmimas kainuos 2 eurus.

„Visi maži servisai privalo priimti iš jūsų senas padangas, tačiau sutikite, kad jeigu aš kokiam nors servisui nuvešiu daug padangų, išvaliusi savo sandėlį, užkrausiu juos papildomomis išlaidomis. Tai – žmogiškumo reikalas, tačiau įstatymas numato priimti padangas nemokamai“, – teigė Padangų importuotojų asociacijos direktorė.

Tačiau padangų perdirbimas tikrai nėra vien tik pardavėjų rūpestis. Tuo užsiima ir valstybė, ir tai yra dar vienas dalykas, už kurį sumoka mokesčių mokėtojai.

D.Butkienės teigimu, gyventojai gali naudotis savivaldybių įsteigtais utilizavimo padaliniais, kuriuose galima palikti po 4-5 padangas nemokamai.

„Tačiau už tokį padangų utilizavimo būdą mokės mokesčių mokėtojai, o padangų pardavėjai ir gamintojai liks nesumokėję nė cento, nors būtent jie turi užsiimti padangų utilizavimo klausimais. Pinigus bet kokiu atveju iš jūsų paima pardavėjas, dalis tų pinigų yra mokestis už padangų utilizavimą“, – sako pašnekovė.

„2013 metais įsigaliojęs įstatymas skelbia, kad padangų utilizavimu turi pasirūpinti pardavėjas. Tačiau net ir praėjus dviems metams mūsų pardavėjai miega, nes negauna tokio reikalavimo iš pirkėjo. O ir pats pardavėjas turi informuoti klientą apie tai, kur reikės dėti padangas, kai jos nusidėvės.

Tačiau jeigu pamiršote paklausti pardavėjo, kur dėti dabar jau susidėvėjusias, prieš ketverius metus pirktas padangas, galite jas palikti bet kuriame servise, kur keisite kitas padangas, ir tai jums nekainuos nė cento, o servisai, kurie atsisakys vykdyti šią pareigą, gali būti nubausti.

Apie tokio pobūdžio pažeidėjus, jūs galite pranešti telefonu 112, taip pat galite pranešti mums, padangų importuotojų asociacijai. Mes netgi vykdome akciją, metų pabaigoje dovanosime padangų komplektą žmogui, kuris praneš apie padangų utilizavimo pažeidimus“, – nudžiugino pašnekovė.

Ji pridūrė, kad nepaklusnūs servisai drausminami baudomis - šios praėjusiais metais siekė 500 litų. Kokia nuobauda galioja šiemet, D.Butkienė įvardyti negalėjo.

Didelių gabaritų surinkimo aikštelių, kuriose vienas vairuotojas gali atvežti ir nemokamai palikti 5 padangas, sąrašą galite rasti paspaudę čia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Dainius Cubera
(16)
(0)
(16)

Komentarai (9)