„Facebook“ išduoda: esate narcizas ar neurotikas  (1)

Brunelio universiteto (Londone) tyrėjai išanalizavo 555 apklausas, atliktas „Facebook“ vartotojų, ir nustatė, kad apie kai kuriuos asmenybių tipus, tokius kaip neurotikai, ekstravertai ar narcizai, galima nuspręsti iš jų būsenos atnaujinimų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ekstravertai dažniausiai skelbdavo apie socialinius įvykius ir dauguma jų naudojo socialinį tinklą komunikacijai.

Neurotiški žmonės buvo labiau linkę skelbti asmeninius būsenos atnaujinimus – informaciją apie santykius ar draugystes. Tyrėjai mano, kad tokio pobūdžio informacija dažniausiai viešinama siekiant sulaukti kitų pripažinimo.

Priešingai neurotikams, žmonės, kuriuos galima pavadinti linkusiais į atvirumą, neskelbė asmeninės informacijos, o dažniau pranešdavo apie įvykius, renginius, tyrimus arba savo politines pažiūras.

Tyrėjai taip pat nustatė, kad sąžiningiems priskirti žmonės daugiausia rašė apie savo vaikus. Anot Brunelio universiteto mokslininkų, tokie atnaujinimai gali byloti apie netiesioginį konkurencinį auklėjimą.

Pasižymintys menka saviverte dažniau skelbdavo apie savo romantiškus partnerius, tačiau, skirtingai nei neurotikai, būsenos atnaujinimais nesiekė sulaukti patvirtinimo.

Tyrime daroma prielaida, kad apie santykius skelbta tomis dienomis, kuomet žmonės jaučiasi nesaugūs, o tokius būsenos atnaujinimus galima interpretuoti kaip netiesioginį santykių reikalavimą.

Narcizai, lyginant su kontroline grupe, dažniau pasakodavo apie savo dietą, sportą ir pabrėždavo išvaizdą.

Tiesa, tyrėjai atkreipė dėmesį, kad rezultatus gali riboti tai, jog informacija buvo rinkta iš savanorių „Facebook“ narių. Esą informacija apie individus su narciziškais asmenybės bruožais galėjo būti iškreipta todėl, kad šie galėjo netiksliai pranešti, kiek „Patinka“ paspaudimų ar komentarų sulaukdavo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(10)
(5)
(5)

Komentarai (1)