Totalitarinė cenzūra – Rusija jau uždraudė ir interneto istoriją  (3)

Draudimais besidrabstanti Putino šutvė rado dar vieną auką. Rusijoje uždrausta prieiga prie svetainės „Internet Archive“. Pretekstas – pagalba terorizmui. O kaipgi – juk naudodamiesi šios pelno nesiekiančios organizacijos siūlomu įrankiu „Wayback Machine“ svetainės lankytojai gali pamatyti kaip tiksliai atrodė ir kas tiksliai buvo rašoma bet kurioje pasaulio svetainėje bet kuriuo laiku. Atrodo istoriją isteriškai perrašinėjančiam putinizmui tai baisiau už tikrus teroristus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tiesa, Rusijos valdžia turi puikų paaiškinimą, kodėl teko užblokuoti archyvą. Cenzūros lygį šalyje sekanti Rusijos piratų partija teigia, kad svetainė „Archive.org“ pakliuvo į policijos akiratį, nes ten galima aptikti puslapį „Džichadas Rusijoje“. O jame rasti tokius tekstus, kaip „partizaninio pasipriešinimo teorija ir praktika“, bei svarstymus, kad Šariato įstatymas turi įsigalioti visame pasaulyje.

Rusijai nepavyko užblokuoti vien šios archyve išlikusios svetainės, todėl buvo nuspręsta blokuoti visą archyvą. Na, o ką – juk jei kažkur bibliotekoje voliojasi galimai nepadori knyga, reikia deginti biblioteką, o dar geriau – miestą! Logika ir Lietuvoje kai kam suprantama.

Toks požiūris į cenzūrą nieko pernelyg nenustebino. Per pastaruosius kelis mėnesius Putino vyrai spėjo įsijausti į interneto valytojų vaidmenis – uždraudė memus, o „Roskomnadzor“ įspėjo „Google“, „Facebook“, bei „Twitter“, kad jei nepaklus Rusijos įstatymams ir neatskleis daugiau negu 3000 skaitytojų per dieną pritraukiančių tinklaraštininkų vardų, taip pat bus užblokuoti.

Galime spėti, kad „Twitter“ taip ir baigs, nes jau pasigyrė, kad „atsisakė vykdyti keletą reikalavimų užtildyti populiarius Rusijos valdžios kritikus ir reikalavimų apriboti žodžio laisvę nušviečiant taikias demonstracijas Ukrainoje“.

Hitleris, norėdamas, kad tauta užmirštų kitokią negu jo sukurta istoriją, degino knygas. Hitlerio vardu visus aplink drabstantys tikrieji jo pasekėjai Kremliuje mėgina blokuoti interneto istoriją, kad lengviau būtų pakeisti ją savo kurpiama alternatyva.

O mums kyla logiškas klausimas – kam Lietuvos valdžia apsirūpino tokia pat galimybe blokuoti interneto prieigą savo piliečiams? Ar geri norai kontroliuoti lošimus negali ir Lietuvoje baigtis mėginimais mygtuku spręsti, ką žmonės turi teisę daryti internete?

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Arnoldas Lukošius
(34)
(7)
(27)

Komentarai (3)