Technologijų proveržis: IBM sukūrė sparčiausią pasaulyje kompiuterių procesorių  (6)

IBM sukūrė pirminę veikiančią naujo kompiuterių procesoriaus versiją ir teigia, kad tai yra galingiausias procesorius pasaulyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Būdamas maždaug keturis kartus galingesnis už dabartinius aukščiausios klasės procesorius, IBM procesorius turėtų nutiesti kelią į naujos kartos itin greitus kompiuterius ir įrenginius, rašo Sciencealert.com.

Didelę galią IBM pavyko pasiekti dėl mažų tranzistorių, kurie yra vos 7 nanometro (7 milijardosios metro) dydžio, ir yra sukurti naudojant silicio – germanio mišinį, o ne vien tik silicį, kaip įprasta. Šių dienų tranzistoriai yra 14 nanometrų dydžio.

Mažesni tranzistoriai reiškia, kad daugiau gali būti sudėta į vieną procesorių. Tai leidžia kurti greitesnius kompiuterius, išmaniuosius telefonus ir t.t. IBM sukurtas procesorius dar toli nuo panaudojimo masinėje gamyboje, tačiau įmonės laboratoriniai tyrimai rodo, kad 7 nm tranzistoriai nėra neįmanomi.

Ilgą laiką kompiuterių galiai buvo taikomas Mūro dėsnis. Jis teigia, kad kompiuterių galia kas dvejus metus padvigubėja.

Tačiau procesoriams tampant vis tankesniais, fizikos dėsniai varžo tolesnę procesorių evoliuciją, taigi imta abejoti, ar Mūro dėsnis ir toliau galės būti sėkmingai pritaikytas. Vis dėlto nauji tyrimai rodo, kad Mūro dėsnis turėtų galioti ir toliau.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(62)
(7)
(55)

Komentarai (6)