Kodėl senųjų „Windows“ gerbėjai atsisako atnaujinti sistemą į „Windows 10“?  (20)

„Microsoft“ kuriamų technologijų gerbėjai jau beveik savaitę džiūgauja: jie įsidiegė „Windows 10“ ir dabar gali naudotis tokiomis naujovėmis, kaip „Cortana“ skaitmeninis asistentas (tiesa, neveikia Lietuvoje ar lietuvių kalba), užduočių centru, virtualiais darbastaliais, atnaujinta programų išvaizda ir grįžusiu „Start“ meniu. Tačiau nepaisant nemažo naujovių kiekio ir atnaujinimo kainos (iš „Windows 7“ ir „Windows 8.1“ atnaujinimas metus nieko nekainuos) diegtis naujausią sistemą nori ne visi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praėjusią savaitę šio leidinio žurnalistai paprašė skaitytojų paaiškinti, dėl ko jie neketina atsinaujinti sistemos į „Windows 10“. Perskaičius tūkstančius laiškų, komentarų socialiniuose tinkluose ir įrašų forumuose bei tiesiogiai pabendravus su dabar jau senesnių kartų sistemų naudotojais, paaiškėjo, kodėl vengiama atnaujinti sistemą. Pagrindinė priežastis, pasirodo, yra tai, kad įdiegus „Windows 10“ jų kompiuteriai prarastų tam tikras darbui reikalingas funkcijas arba nebeveiktų specifinė programinė įranga.

Kiti žmonės vadovaujasi IT pasaulyje įsišaknijusia aksioma: jei nesugedo – nekišk nagų. „Microsoft“ jau nebekuria funkcinių papildymų „Windows 7“ sistemai, tačiau saugumo spragas jai lopys dar iki 2020 metų. „Windows 8.1“ palaikymas daugumai vartotojų baigsis 2018 metais.

Kalbant apie „Windows 10“, esama ir kur kas gilesnių problemų nei vien palankumas senos sistemos veikimui bei išvaizdai: daugelis vartotojų tiesiog nepatikliai žiūri į naują „Microsoft“ požiūrį į verslą, į pinigų uždirbimo šaltinius. Arba atsargiai vertina tai, ką iš tikrųjų gali reikšti atsinaujinimas į „Windows 10“. Pavyzdžiui, daugelį namų vartotojų atbaido tai, kad operacinės sistemos atnaujinimų neįmanoma išvengti ar atidėti. Be to, baiminamasi, kad „Windows 10“ ilgainiui gali tapti prenumeruojama operacine sistema, kuri nesusimokėjus tiesiog nebeveiks arba veiks nepilnu funkcionalumu.

Gerai taip, kaip yra

Pats „PCWorld“ reporteris Ianas Paulas asmeniškai įsitikinęs, kad „Windows 10“ yra puiki operacinė sistema, tikrai verta atnaujinimo. Tačiau, kaip jau matyta iš pernykštės situacijos su „Windows XP“, kai buvo nutrauktas operacinės sistemos palaikymas, o vartotojai vis vien jos laikėsi įsikibę, esama ir tokių „Windows 7“ bei „Windows 8.1“ vartotojų, kurie nemato jokio poreikio atsinaujinti. Kam kišti nagus prie to, kas yra stabilu ir puikiai veikia?

„Dirbu pilną darbo dieną ir noriu, kad namų IT ūkis keltų kaip įmanoma mažiau problemų. Nenoriu, kad mano operacinė sistema būtų tarsi cirko artistas, einantis virve. Operacinė sistema ir turi būti nuobodi, neįdomi – ji tiesiog turi atlikti savo darbą ir užtikrinti, kad techninė įranga gerai susikalbės su programine ir atvirkščiai“, – sakė projektų vadovas Danas Yurmanas.

Jo namuose „Windows 10“ atsiras tada, kai ateis laikas pakeisti tris namie esančius kompiuterius. Iš pradžių jis planavo viename namų kompiuteryje įdiegti „Windows 10“, bet jam nepatiko internete pasirodę skundai dėl to, kad „nVidia GeForce“ tvarkyklių pakeitimas nebuvo visiškai sklandus, todėl persigalvojo.

„Windows 7“ yra tiesiog nuostabūs. Man patinka į juos žiūrėti kiekvieną dieną ir žinau kas ir kur toje sistemoje yra. „Windows 7“ puikiai patenkina mano poreikius. Nematau jokio poreikio juos kažkuo keisti“, – sakė bibliotekininkas Paulas Citro.

Ir tą žmonės sako ne tik apie „Windows 7“: kai kurie žmonės neatsinaujina ir savo „Windows 8.1“, nors naujausioje sistemos versijoje programų su „Modern UI“ sąsaja išvaizda buvo patobulinta – jas galima paleisti ne tik pilname ekrane, bet ir lange. Nevilioja žmonių ir grįžęs „Start“ mygtukas. Ironiška tai, kad iš „Windows 8.1“ neatsinaujinantys vartotojai kaip pagrindinę savo susilaikymo priežastį įvardina įsidiegtus „Start“ mygtuką pakeičiančius įrankius „Classic Shell“ arba „Start 8“.

Į pensiją išėjęs buvęs vidurinės mokyklos mokytojas Mattas Jamesas, save vadinantis užkietėjusiu žaidimų mėgėju, trumpai apibendrino priežastis, dėl kurių žmonės neatsisako „Windows 8.1“: „Dabar, kai įsidiegiau programą, kuri sugrąžino man „Start“ meniu ir išnaikino visas tas „Metro“ nesąmones, myliu savo „Windows 8.1“. Sistema atrodo kaip „Windows 7“, bet turi ir visus privalumus, kuriais pasižymi „Windows 8“.

Bijo prarasti pramogų centrą

Yra daugybė žmonių, kurie savo senų „Windows 7“ laikosi įsikibę vien dėl „Windows Media Center“ (WMC) – „Microsoft“ sukurtos namų pramogų programinės įrangos. „Microsoft“ atnaujino „Windows 7“ sistemai skirtą WMC versiją, tačiau „Windows 8“ vartotojams palikta senesnioji. O gegužės mėnesį JAV korporacija pareiškė, kad WMC atgyveno ir su „Windows 10“ suderinama nebus.

„WMC yra labai svarbi mano namų kino dalis – keturi mano televizoriai yra prijungti prie kompiuterio. Jie visi man panorėjus į prie tinklo prijungtas saugyklas kooperatyviai įrašo tai, ką gauna per keturis palydovinius priedėlius, o paskui savo įrašyta informacija dalinasi su kitais televizoriais. Per papildomus priedus galiu transliuoti tai, ką rodo „Netflix“, „Hulu“, „Youtube“ ar kitos paslaugos. Bet kuriame televizoriuje galiu prieiti prie savo šeimos nuotraukų albumų ar daugiau nei 30 000 dainų kolekcijos. Ir tuo pačiu galiu įsijungti bet kurį iš savo filmų, įsirašytų iš DVD“, – sakė chemijos inžinierius Gayle'as Snedecoras iš Teksaso valstijos.

Ne menkesnis namų pramogų mylėtojas yra ir Virdžinijos valstijoje gyvenantis Ericas Dunnas: „WMC naudoju su šešiomis televizoriaus tiunerio plokštėmis ir pasirinkto paslaugos teikėjo kabelinės televizijos kortele. Tuomet galiu tiesiogiai transliuoti televiziją (netgi užrakintus kanalus, kaip HBO) į bet kurį „Xbox“ kompiuterį, esantį namuose. Tai galiu teigti, kad turiu keturis HD televizijos priedėlius už kiekvieną iš jų nemokėdamas po 15-20 dolerių. Galiu pats nuspręsti kiek ir ko noriu įsirašinėti tiesiog pridėdamas vieną-kitą terabaitą į išorinę duomenų saugyklą. Jau nekalbant apie tai, kad laidas galiu žiūrėti kada man patinka, įsidiegus tinkamą programinę įrangą iš jų galima pašalinti reklamas, prasukti jas į priekį ar atgal“.

WMC nesuderinamumas su „Windows 10“ yra pagrindinė priežastis neatsinaujinti į „Windows 10“ beveik ketvirčiui visų „PC World“ apklaustų žmonių. Žinoma, pasauliniu ar JAV lygiu ta procentinė dalis būtų kur kas mažesnė, tačiau technologijų entuziastams WMC yra tikrai labai svarbus dalykas.

Kompiuteris – ne telefonas

Kalbant atvirai, „Windows 8.1“ „Modern UI“ sąsajos programėlės niekada nebuvo pritaikytos darbui su pele ir klaviatūra. Padėtis pagerėjo su „Windows 10“: grįžo „Start“ meniu, atsirado galimybė „Modern UI“ programėles naudoti ne pilno ekrano režimu. Bet kai kurie vartotojai tiesiog nejaučia jokių šiltų jausmų „Modern UI“. „Man viską gadina tos kortelės (angl. live tiles). Tai ne šiaip prasta funkcija. Jos kenkia darbo su mano kompiuteriu patirčiai“, – sakė saugumo technologijų specialistas Mike'as Winkleris.

Pati svarbiausia M. Winklerio darbo priemonė yra „Windows 7“ stalinis kompiuteris su keliais ekranais ir jis nenori, kad kuriame nors iš tų ekranų šmėžuotų dėmesį atitraukiančios kortelės. „Microsoft“ daro siaubingą klaidą manydami, kad savo darbo stotimis, nešiojamaisiais kompiuteriais ir planšetėmis norėtume naudotis toms pačioms užduotims atlikti“, – sako M. Winkleris.

„Man ta sistema nesuteikia unifikuotos, sklandžios patirties. Kodėl jie negalėjo tiesiog pagerinti „Windows 7“ stabilumo ir pridėti tokių dalykų, kaip programėlių parduotuvė ar dar kas nors, bet išsaugoti jausmą, kad tai yra ta pati sistema?“, – skundėsi kompiuterių technikas Groveris Inksas iš Havajų.

Atnaujinimų sistema

Skirtingai nei ankstesnės „Windows“ versijos, kuomet „Microsoft“ prieš prekybos pradžią paruošdavo sistemos galutinę versiją, šiuo atveju pereinama prie palaipsninio sistemos tobulinimo, kuomet funkciniai atnaujinimai ir pataisymai leidžiami nuolat.

Tačiau toks darbas būtų prasmingas tik tuomet, kai maksimalus kompiuterių kiekis veiktų su naujausia programinės įrangos versija. Dėl to „Microsoft“ ėmėsi žiaurių namų vartotojų teisių apribojimų: iš jų atimta galimybė spręsti, kada ir kaip jie norėtų atnaujinti savo kompiuterį. „Windows Pro“ versijos naudotojai atnaujinimų diegimą gali atidėti iki 8 mėnesių, o namų vartotojams atnaujinimai diegiami praktiškai nedelsiant ir be galimybės atsisakyti.

Daugeliui žmonių tokia idėja atrodo labai nepatraukliai, ypač žinant, kad ne visi „Microsoft“ atnaujinimai būdavo aukščiausios kokybės – kai kurie jų tiesiog sugadindavo sistemą. O kur dar pats faktas, kad kompiuterio valdymo galimybės atimamos iš kompiuterio savininkų rankų...

„Šiaip aš neprieštarauju jokiems sistemos ar programų atnaujinimams, tačiau reikalauju turėti galimybę pasirinkti, kada ir kokius produktus noriu atnaujinti“, – sakė Nevados valstijos gyventojas, pensininkas Richardas Foulkesas.

„Nenoriu, kad „Microsoft“ man per prievartą kištų dalykus, kurių aš gal ir nenoriu. Ir taip besijaučiančių turėtų būti milijonai“, – sakė kitas pensininkas, Williamas Dancosse iš Vermonto valstijos. Vienintelė galimybė „Windows 10 Home“ vartotojams „kontroliuoti“ sistemos atnaujinimą – numatyti, kada perkrauti kompiuterį.

Kai kurie vartotojai baiminasi, kad priverstiniais atnaujinimais „Microsoft“ gali smogti tiesiai per kišenę. „Turiu daug kaimo vietovėse gyvenančių, palydoviniu internetu besinaudojančių klientų, kurie savo sistemų neatnaujins tol, kol atnaujinimų siuntimo nebus galima suplanuoti tarp vidurnakčio ir 5 val. ryto, kai nenaudojamas jų duomenų limitas. Net naudojant „Windows 7“ reikia išjungti automatinį atnaujinimą ir specialiomis priemonėmis užprogramuoti, kad kompiuteris atnaujinimų ieškotų „rankiniu būdu“, naktimis.

Daug laiko kelionėse nameliu ant ratų praleidžiantis Bruce'as Crellinas laikosi panašios pozicijos. „Turime du nešiojamuosius kompiuterius ir du išmaniuosius telefonus, o visiems jiems nusipirkome 10 GB duomenų planą. Jeigu negalėčiau kontroliuoti, ką mums bruka „Microsoft“, greičiai viršyčiau duomenų plano limitą. Ir kol nebus atšaukti automatiniai sistemos atnaujinimai, tol „Windows 10“ manęs nedomins“.

Žinoma, baimė, kad „Windows 10“ išnaudos duomenų planus, per ateinančius mėnesius gali atslūgti: iš tikrųjų „Windows 10“ naudotojams su ribotais duomenų planais suteikta galimybė rinktis, kokiu metu siųstis atnaujinimus. „Windows 10“ automatiškai aptinka ribotą duomenų planą, tačiau jeigu prie interneto jungiamasi per „Wi-Fi“ maršrutizatorių, apie duomenų ribojimą kompiuterį galima informuoti rankiniu būdu. Beje, nesusipratimas dėl duomenų limito išnaudojimo ar neišnaudojimo yra pačių „Microsoft“ kaltė – jie nepakankamai aiškiai komunikavo apie tokį daugeliui žmonių svarbų dalyką.

Prenumeratos modelio baimė

Nelabai kokybiška komunikacija suglumino kai kuriuos senesnių „Windows“ sistemų naudotojus, kurie baiminasi, kad „Microsoft“ naująją sistemą gali apmokestinti abonentiniu mokesčiu, panašiai kaip „Microsoft Office 365“ biuro programų paketą.

„Vienintelis mano įžvelgiamas „Windows“ 10 prenumeratos modelio privalumas – tai galimybė išmelžti daugiau pinigų iš savo vartotojų. O aš jokiu būdu nemokėsiu mėnesinio mokesčio už savo programinę įrangą“– sakė buvusi valstybės tarnautoja Joan Mitchell.

„Žinau, kad jie sako, kad tai niekada nenutiks, bet juk būtų labai lengva šią sistemą paversti prenumeruojama“, – komentavo Carlas Forsteris. Žinoma, tokia grėsmė egzistuoja, bet Ianas Paulas sutiktų lažintis iš rimtos sumos, kad „Microsoft“ tokios kiaulystės tikrai neiškrės. Visgi „Windows kaip paslaugos“ koncepcijos grėsmė daugelį žmonių atbaido nuo atsinaujinimo.

Tai ar verta atsinaujinti?

Jeigu iki šio straipsnio perskaitymo dvejojote, tai dabar tikriausiai esate labiau linkę nebeatnaujinti savo sistemos. Tačiau pasvarstykite dar kartą. „Windows 10“ yra tikrai nemenkai patobulėjusi, lyginant su ankstesnėmis „Windows“ versijomis. Naujausioje sistemos versijoje persijungimas tarp skirtingų užduočių yra gerokai patogesnis, o neturintiems kelių ekranų virtualaus darbastalio sukūrimo galimybė bus tikras išsigelbėjimas.

Naujasis „Veiksmų centras“ yra puikus atnaujinimas, kuriame galima matyti svarbius pranešimus apie kompiuterio veikimą ir greitai rasti esminius nustatymus. O „DirectX 12“ turi potencialo sukelti tikrų tikriausią revoliuciją žaidimų pasaulyje.

Skaitmeninis asistentas „Cortana“ neveikia Lietuvoje ar kompiuteryje naudojant lietuvių kalbos sąsają, todėl mūsų kraštiečiams šis garsiai reklamuotas funkcionalumas nelabai aktualus. Bent jau kol kas.

Kita vertus, diegiant naują operacinę sistemą skubėjimas būti pirmuoju ne visada yra gerai: nešiojamųjų kompiuterių naudotojai norės, kad jų įrenginio gamintojai būtų visas reikiamas tvarkykles suderinę su „Windows 10“ – apie naujosios sistemos ir jūsų kompiuterio suderinamumą informacijos reikėtų ieškoti gamintojo svetainėje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(44)
(8)
(36)

Komentarai (20)