Papasakojo, kaip vyksta Ignalinos AE uždarymas: „2015-ieji – išskirtiniai metai“  (0)

Šie metai – ypatingai svarbūs Ignalinos atominės elektrinės (IAE) uždaryme. Sėkmingai išspręsti užtrukę klausimai dėl panaudoto branduolinio kuro konteinerių saugos, jau užbaigti naujos panaudoto branduolinio kuro saugyklos (B1) šaltieji bandymai. Šiandien (rugpjūčio 25 d.) pradėti Kietųjų radioaktyviųjų atliekų tvarkymo ir saugojimo komplekso (B2/3/4) šaltieji bandymai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„2015-ieji – išskirtiniai metai IAE uždaryme. Bendros pastangos pagaliau davė rezultatų, ir po buvusių nesklandumų bei vėlavimo pasiekta pastebima pažanga, kuria šiandien galime pasidžiaugti. Baigti statyti panaudoto branduolinio kuro saugykla ir kietųjų radioaktyviųjų atliekų tvarkymo ir saugojimo kompleksas, o darbai vyksta pagal atnaujintą grafiką.

Tačiau pasiekę pažangą negalime atsipalaiduoti. Padaryti svarbūs darbai, bet dar svarbesnės užduotys mūsų laukia ateityje. Turime parodyti sau bei Lietuvos žmonėms, kad turime valios bei kompetencijos įgyvendinti sudėtingiausias užduotis energetikos srityje“, - kalbėjo energetikos ministras Rokas Masiulis, apsilankęs B2/3/4 šaltųjų bandymų pradžios renginyje Ignalinos atominėje elektrinėje.

Energetikos ministerija skiria ypatingą dėmesį tam, kad IAE eksploatavimo nutraukimo darbai vyktų pagal planą. Valstybės įmonei Ignalinos atominė elektrinė ir rangovui 2013 m. pabaigoje pasiekus sutarimą ir pasirašius projekto B2/3/4 sutarties pakeitimą, darbai vyksta pagal sutartą grafiką.

Kietųjų radioaktyviųjų atliekų perdirbimo ir saugojimo kompleksą sudaro dvi savarankiškos dalys, įgyvendinamos vienu metu: B2 (Naujo kietųjų radioaktyviųjų atliekų išėmimo kompleksas) ir B3/4 (Naujo kietųjų radioaktyviųjų atliekų tvarkymo ir saugojimo kompleksas).

B2 – Kietųjų radioaktyviųjų atliekų išėmimo ir rūšiavimo kompleksas – skirtas sukauptas eksploatacines atliekas išimti iš dabartinių saugyklų. B3 – Kietųjų radioaktyviųjų atliekų tvarkymo kompleksas - skirtas eksploatacines ir poeksploatacines radioaktyvias atliekas rūšiuoti, vertinti, mažinti tūrį, deginti, presuoti, pakuoti į konteinerius, cementuoti ir charakterizuoti. B4 – Kietųjų apdorotų trumpaamžių ir ilgaamžių radioaktyviųjų atliekų laikina/buferinė saugykla skirta laikinai saugoti atliekas.

Šaltųjų bandymų metu (nenaudojant radioaktyviųjų atliekų) bus patikrintas komplekso funkcionavimas, jo atitiktis projekto reikalavimams. Sėkmingai baigus šaltuosius bandymus, bus atliekami karštieji bandymai (naudojant radioaktyviąsias atliekas).

IAE uždarymo tikslas - išardyti įrangą ir nugriauti pastatus iki 2038 m. pasiekiant „rudojo lauko“ stadiją – išsaugant naudotinus pastatus ir infrastruktūrą, elektrinės aplinką sutvarkyti taip, kad jos teritoriją galima būtų rekultivuoti ir joje plėtoti kitą ūkinę veiklą. Šiuo metu IAE yra atlikusi apie 20 proc. įrangos išmontavimo darbų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(4)
(3)
(1)

Komentarai (0)