Turas po sulaikytų automobilių aikštelę: šalia „pragertų“ laužų už kelis šimtus – superautomobiliai (Video)  (1)

Priverstinis automobilio nuvežimas – procedūra, kuri dažnai lydi girtų vairuotojų sulaikymą. Tiesa, transporto priemonės nuvežamos į aikštelę saugojimui ne visada. Jei vairuotojas, ilgai nedelsdamas, randa blaivų ir vairuotojo pažymėjimą turintį asmenį, šis gali automobilį nuvairuoti. Kai už padarytą pažeidimą gresia automobilio konfiskacija, transporto priemonė bet kokiu atveju bus nuvežta ir čia nebepadės nei blaivus teises turintis draugas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Panevėžyje policijos valią nuvežti „pragertus“ automobilius vykdo įmonė „Automera“. Jos vadovas Antanas Petrauskas sutiko įsileisti į savo valdas, aprodyti aikštelę, kurioje laikomi automobiliai, ir papasakoti, su kokiais keblumais susiduria tiek įmonė, tiek priverstinai nuvežtų automobilių savininkai.

Populiariausi – seni ir nevertingi automobiliai


Pasak įmonės vadovo, didžiausias galvos skausmas – automobiliai, kurių niekas neatsiima. Tai dažniausiai šimtą ar du šimtus eurų kainuojantys seni, techniškai netvarkingi, dažnu atveju, girtų vairuotojų apdaužyti ir tiesiog gatvėje ar kur nors griovyje palikti automobiliai.

Tokias transporto priemones, vykdydami jau trečią kartą laimėto viešųjų pirkimų konkurso sutartį su policija, įmonės darbuotojai privalo atvežti į šią aikštelę ir saugoti tol, kol savininkas galės automobilį atsiimti. Galės, bet tai dar nereiškia, kad jis to norės.

Tačiau seni laužai atsiimami ne itin dažnai. Kur kas greičiau iš aikštelių dingsta prabangesni automobiliai, kurių savininkai retai kada delsia ar transporto priemonių nepasiima.

Pigūs, seni ir apdaužyti girtų vairuotojų automobiliai „Automeros“ aikštelėje labai greitai „pabrangsta“ keletą kartų, mat vien už priverstinį automobilio nuvežimą į aikštelę savininkui tenka pakloti vidutiniškai 80 eurų, o viena para saugojimo atsieina dar 5 eurus.

Taigi, jau po poros mėnesių kokios nors apdaužytos „bulkos“ pasiimti tiesiog nebeverta finansiškai.

Rankas riša įstatymas


1995-aisiais metais įkurtos ir šiemet 20-ties metų veiklos sukaktį minėsiančios įmonės vadovas Antanas Petrauskas tikina, kad situaciją galėtų išspręsti tik įstatymų pakeitimas ir nustatytas senaties terminas automobilio neatsiėmimui.

Tačiau Lietuvos Konstitucija aiškiai nurodo, kad draudžiama sunaikinti ar kitaip sugadinti svetimą turtą, todėl automobiliai čia stovi metų metus.

„Audi 200“ – už 30 tūkstančių eurų


Aikštelėje netrūksta automobilių, kurie čia stovi trejus, ketverius ar penkerius metus. Tačiau automobilis – rekordininkas šioje aikštelėje yra daugiau nei prieš 12 metų „pragertas“ „Audi 200“. Per šį laikotarpį automobilio niekas nepanoro atsiimti.

Skaičiuojant pagal nuvežimo ir vienos paros laikymo įkainius nesunku nustatyti, kiek dabar reikėtų pakloti už šią transporto priemonę, jei teisėtas savininkas ją norėtų pasiimti.

Norint susigrąžinti šį, laiko ir gamtos paveiktą „Audi“, tektų sumokėti beveik 30 tūkstančių eurų.

Už tokią sumą jau galima įsigyti ir naują to paties gamintojo automobilį, tad naivu tikėtis, kad ši galinga seniena kada nors vėl sugrįš pas savininką.

Nepamiršta ir žmogiškumo


Tiesa, A.Petrauskas patikina, kad dažniausiai automobilį atiduodant jo savininkui apskaičiuojama ne oficiali suma pagal deklaruojamus įkainius, bet atsižvelgiama į protingumo ir žmogiškumo kriterijus.

Jei žmogus negali mokėti visos sumos, gyvena vargingiau ir jam tikrai reikia automobilio, padaroma nuolaida vien dėl to, kad automobilis kuo greičiau dingtų iš aikštelės, kurioje ir taip beveik nebėra laisvos vietos.

Štai šis mėlynas „Lada“ aikštelėje stovėjo dvejus metus ir prieš keletą dienų savininkas savo automobilį atsiėmė sumokėjęs 350 eurų, nors pagal įkainius suma būtų buvusi kelis kartus didesnė.

Vadovas tikina, kad automobilius sutalpinti pavyksta tik nuomojantis papildomas erdves transporto priemonių saugojimui.

Priverstiniai nuvežimai – ne pagrindinis uždarbis


Jei teismas nusprendžia pažeidėjo automobilį konfiskuoti, po kurio laiko būna skelbiami aukcionai ir transporto priemonės pardavinėjamos. Tačiau tokie automobiliai sudaro tik mažą dalį visų aikštelėje saugomų transporto priemonių.

Vadovas pripažįsta, kad „pragertų“ automobilių nuvežinėjimas ir saugojimas nėra įmonės pagrindinis pajamų šaltinis. Bendrovės pagrindines pajamas generuoja techninės pagalbos kelyje paslauga, kuri teikiama šešiais automobilvežiais.

Tyrimui sulaikyti automobiliai – nuostolingi


Taip pat nemažai nuostolių įmonei atneša ir policijos reikalavimu laikomi automobiliai, kurie saugomi tol, kol vyksta tyrimas. Nei už jų nuvežimą, nei už saugojimą, A.Petrausko teigimu, įmonė negauna nė cento, o tyrimai kartais vyksta metų metus.

Direktorius prisimena, kad jo aikštelėje vis dar stovi „Volkswagen Passat“, kurio bagažinėje 2013-ųjų rugsėjį buvo sudeginta jauna panevėžietė.

Nors visos ekspertizės jau atliktos, tačiau automobilio utilizuoti negalima. Panašaus likimo ir „Fiat Bravo“, kuriame dėl nelaimingos meilės kartu su moterimi susisprogdino savižudis.

Tyrimams vykstant, šios transporto priemonės tebestovi nešdamos nuostolius įmonei.

Tarp sulaikytų transporto priemonių – ir itin brangūs automobiliai


Įmonės „Automera“ vadovas, paklaustas, ar atvežama ir brangių automobilių policijos ar kitų tarnybų prašymu, teigė, kad gana dažnai į aikštelę papuola ir čia yra saugomi vogti „Volkswagen Touareg“, „Touran“ automobiliai, „Range Rover“ visureigiai ir kitos, naujos transporto priemonės.

Tačiau šioje aikštelėje savo akimis yra tekę išvysti ir kur kas prabangesnių modelių, tokių kaip „Bentley Continental“ ar superautomobilis „Mercedes-Benz SLS AMG“.

Tokie modeliai dažniausiai čia atgabenami dėl pažeidimų, susijusių su muitais, vengimu mokėti mokesčius deklaruojant mažesnę automobilio vertę ar dėl galimų registracijos pažeidimų.

Šių automobilių likimas paaiškės tik po atliktų tyrimų, o iki tol tokios transporto priemonės ir toliau stovės gerai saugomoje, signalizacijų ir vaizdo stebėjimo kamerų „prifarširuotoje“ įmonės „Automera“ aikštelėje.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Tomas Markelevičius
(8)
(7)
(1)

Komentarai (1)