Informacija, kurios šiukštu negalima viešinti „Facebook“: laukia skaudžios pasekmės  (0)

Tikrasis socialinio tinklo „Facebook“ tikslas – dalytis savo gyvenimu su kitais žmonėmis. Tačiau veikiausiai turite bent kelis draugus, kurie dalijasi per daug. Vienu iš jų, netgi patys to nežinodami, galite būti ir jūs.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tikrasis socialinio tinklo „Facebook“ tikslas – dalytis savo gyvenimu su kitais žmonėmis. Tačiau veikiausiai turite bent kelis draugus, kurie dalijasi per daug. Vienu iš jų, netgi patys to nežinodami, galite būti ir jūs.

Svetainė usatoday.com pristato informaciją, kurią „Facebook“ prašo atskleisti. Tačiau ją visuomet geriau pasilaikyti sau.

1. Jūsų telefono numeris

Skelbti savo namų ar mobiliojo telefono numerį „Facebook“ puslapiuose tikrai nėra gera idėja. Šią informaciją prieš jus pačius gali panaudoti telefoniniai sukčiai, persekiotojai ir tapatybės duomenų vagys. „Facebook“ taip pat turi vieną triuką, kuris suveikia beveik visada. Bet kuris žmogus gali pasinaudoti jūsų telefono numeriu, kad rastų jūsų „Facebook“ paskyrą.

Saugumo tyrinėtojas Reza Moaiandinas žengė dar vieną žingsnį ir išsiaiškino, kad net nebūtina žinoti konkretaus telefono numerio. Jis sukūrė programą, kuri generuoja visus įmanomus numerius Jungtinėse Valstijose, Didžiojoje Britanijoje ir Kanadoje. Tuomet jis įvedė šiuos numerius „Facebook“ paieškos laukelyje ir išvydo milijonus profilių, nepasižyminčių privatumo apsauga. Jis laisvai galėjo nukopijuoti šią informaciją ir parduoti ją juodojoje rinkoje įsilaužėliams, kurie sudarinėja ir pardavinėja tapatybės duomenų paketus.

Jei vis dėlto skelbiate savo telefono numerį „Facebook“, pasistenkite jį paslėpti. Atsidarę „Facebook“ paskyrą paspauskite ant savo vardo puslapio viršuje. Kai atsivers jūsų profilio puslapis, spauskite „Informacijos atnaujinimo“ mygtuką jūsų viršelio nuotraukos dešinėje pusėje. Kairėje pusėje pasirinkite eilutę „Kontaktai ir pagrindinė informacija“ ir šalia telefono numerio paspauskite mygtuką „Redaguoti“. Nustatydami, kas gali matyti jūsų informaciją, nesirinkite nei gaublio, nei dviejų žmonių silueto – rinkitės mygtuką „Tik man“. Dabar niekas nematys jūsų telefono numerio ir jis nepasirodys paieškų rezultatuose.

2. Jūsų namų adresas

Paskelbkite nuotrauką iš savo atostogų ar pasigirkite stambiu pirkiniu ir jums iš karto iškils vagysčių grėsmė. Pagalvokite apie tai, kas gali nutikti, jei koks nors piktadarys žinos jūsų namų adresą. Ištrinkite jį iš savo „Facebook“ paskyros. Vadovaudamiesi aukščiau paskelbtomis instrukcijomis, atsidarykite „Kontaktų ir pagrindinės informacijos“ puslapį. Susiraskite eilutę, kur skelbiamas jūsų adresas, ir jį ištrinkite. Tuomet išsaugokite pakeitimus.

Dar vienas variantas, kur gali pasirodyti jūsų adresas, yra renginiai. Jei sukuriate renginį, po juo veikiausiai bus skelbiamas jūsų adresas, kad žmonės žinotų, kur ateiti. Jei netyčia nustatysite, kad šis adresas yra viešas, tuomet jį matys bet kas. Tokiu atveju arba pašalinkite renginį iš karto po to, kai jis pasibaigs, arba žmonių, ketinančių eiti į renginį, paprašykite parašyti jums asmeninę žinutę, kurioje nurodysite savo adresą.

Nepamirškite peržiūrėti savo istorijos ir ištrinti senų renginių ir visų įrašų, kuriuose gali būti jūsų namų adresas.

3. Viskas, kas susiję su darbu

Pasistenkite savo „Facebook“ paskyroje nepalikti jokios informacijos, kuri atskleistų jūsų darbovietę. Jei kuris nors jūsų kolega šiame socialiniame tinkle sumanys paieškoti darbuotojų, jis gali aptikti įrašą ar nuotrauką, kuri jam nepatiks. Jei įsilaužėlis sumanys įsibrauti į jūsų darbovietės kompiuterius ir ieškos, į ką nusitaikyti pirmiausia, socialinė žiniasklaida bus pirmoji jo stotelė.

Taip pat galite pasinaudoti „Facebook“ laiko juostos įrankiais, peržiūrėdami savo senus įrašus. Pašalinkite bet kokią informaciją apie dabartinį savo darbą, ypač jei tose žinutėse kuo nors skundžiatės. Jeigu turite įrašų apie ankstesnes darbovietes, juos taip pat verta pašalinti. Dabartiniai jūsų kolegos ar darbdavys, panorę tapti jūsų draugais, gali juos pamatyti ir susidaryti apie jus tam tikrą nuomonę.

4. Jūsų asmeninių santykių statusas

Įtraukę į savo „Facebook“ paskyrą savo asmeninių santykių statusą, kartais galite pasijusti nepatogiai. Pavyzdžiui, pakeitus savo statusą iš „Susituokęs/ištekėjusi“ į „Komplikuotus santykius“, jus gali sutrikdyti žmonių, kuriems tai patinka, skaičius. Tam tikros santykių būsenos taip pat gali privilioti kibernetinius persekiotojus. Vienu metu netgi buvo sukurta „Facebook“ programėlė, kuri vartotojui pranešdavo, jeigu jūsų pažymėti draugai tapdavo vieniši.

Nepamirškite ir sukčių, kurie specializuojasi meilės reikalų srityje. Jie naudojasi socialine žiniasklaida, elektroniniu paštu ir pažinčių svetainėmis, kad užmegztų romantiškus ryšius su žmonėmis, o vėliau išviliotų iš jų pinigų. Juk nenorite, kad jie matytų, jog esate vienišas, ir pateiktų jums tam tikrų idėjų. Paprasčiausias būdas – tiesiog visiems laikams pašalinti savo asmeninių santykių statusą iš „Facebook“ informacijos.

5. Jūsų mokėjimo informacija

„Facebook“ yra nemokamas, bet jis vis tiek prašo jūsų banko kortelės numerio. Mokėjimo informacija leidžia jums tiesiai per šį socialinį tinklą pirkti dovanų atvirutes ir kitus produktus. Atrodo, kaip patogu! Žinoma, vienas geriausių būdų leisti kam nors pasinaudoti jūsų banko kortele yra palikti kompiuteryje neuždarytą „Facebook“ paskyrą. Mažasis šeimos narys ar „pokštaujantis“ bičiulis gali tiesiai per „Facebook“ tinklą išleisti jūsų pinigus. Juk nenorite, kad taip nutiktų?

Atsidarykite savo paskyrą, dešiniajame viršaus kampe paspauskite ant apversto trikampėlio ir pasirinkite eilutę „Nustatymai“. Kairiajame stulpelyje atsidarykite „Mokėjimų“ informaciją. Viršuje pasirinkite „Paskyros nustatymus“. Čia pamatysite, ar turite kokių nors išsaugotų mokėjimo duomenų. Jei taip, juos pašalinkite.

Tai apsaugos jūsų sąskaitą ir nuo įsilaužėlių, jeigu jie pateks į jūsų „Facebook“ paskyrą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(35)
(34)
(1)

Komentarai (0)